Вече говорихме за вредата от прекомерната употреба на готварска сол (вижте повече). Ето някои полезни данни, които могат да ни помогнат да сме инормирани за връзката на натриевата сол с редица заболявания.
Роля в човешкия организъм
Основните съставки на солта – натрият и хлорът, имат много важни функции в организма.
Натрият участва в:
• поддържането на баланса на течностите в организма;
• пренасянето на нервните импулси;
• съкращаването на мускулите. Хлоридите поддържат алкално-киселинното равновесие и подпомагат дейността на натрия.
Препоръчителен дневен прием на натрий/сол
Потребностите на организма от натрий не са високи – 1,5 г/3,75 г сол дневно, при хората на възраст от 10 до 60 г. При по-малките деца и по-възрастните хора количествата са още по-малки. Според Световната здравна организация максимал-ната горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 2 грама натрий/5 грама сол, което е равно на количеството в една чаена лъжичка.
Последици от прекомерна употреба на сол
Сол и високо кръвно налягане
При висок прием на сол бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем. Това води до повишено кръвно налягане. Високото кръвно налягане има много сериозни последствияза здравето, като може да доведе до:
• мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт;
• аневризма;
• сърдечна недостатъчност;
• нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания, образуване на бъбречни камъни;
• сърдечносъдови проблеми при хора с диабет.
Сол и рак
Солта нарушава горния слой на лигавицата на стомаха и увеличава контакта със случайно попадналите в стомашно-чревния тракт канцерогени, което повишава риска от рак на стомаха.
Сол и остеопороза
Колкото повече сол се приема, толкова повече калций се изхвърля с урината. Когато калцият е в недостиг, той може да започне да се извлича от костите, което води до загуба на костна маса, намаляване на плътността на костите и увеличаване на тяхната чупливост – заболяване, известно като остеопороза.
Консумация на сол и рискове: Каква е ситуацията в България?
Националните проучвания на храненето показват, че в България консумацията на сол е двойно по-висока от горната граница за безопасен прием, определена на 5 грама дневно. Тя достига средно до 10–14 грама на ден, а в някои региони на страната - до 18–20 грама. Това ни нарежда на второ място в света по консумация на сол.
Повече от 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане, а България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания. Според специалистите на високото кръвно налягане се дължат 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемичната болест на сърцето. Съвременни проучвания доказват, че при намаляване приема на сол до 5–6 грама дневно, рискът от високо кръвно налягане спада средно с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето – с 18%.
Информацията в тази статия се базира на проучване, обнародвано от Министерството на здравеопазването на България като част от кампания 'Информирани и здрави'