Липсата на слънце предопределя състояния на умора и отпадналост. През значително по-късите есенни дни в тялото ни много бързо се разгражда серотонинът. Това е хормонът на щастието. Съответно изразходването му довежда до дисбаланс между серотонина и мелатонина, които са важни медиатори на агресията, настроението и работоспособността. Мелатонинът е естественият хормон на съня. Той регулира цикъла сън - бодрост, отговаря за настъпване на съня и синхронизира биоритмите. Именно заради това е „виновен” за признаците на сънливост през мрачното време.
Други причини, които оказват влияние на това как организмът ни реагира на климатичните промени са възрастта, полът и общото състояние. По-чувствителните сред нас се влияят от атмосферното налягане, влажността, температурата и др. Когато е студено реактивността на организма и податливостта към простудни и инфекциозни заболявания се увеличава. Други неприятни ефекти от промените в налягането са болките в ставите и главоболие.
През студените месеци сме по-често изложени и на вирусни инфекции. Най-успешното средство, за да ги избегнете е приемът на витамин С. Той директно навлиза в инфектираните клетки, неутрализира протеина, произведен от вирусната ДНК и едновременно с това витамин С предотвратява развитието на нови вируси. Червените и зелените чушки, както и лютите такива, броколите и карфиолът са богати източници на витамина, както и цитрусовите плодове.
Цинкът пък е от решаващо значение за функционирането и развитието на неутрофилите и активирането на цитокини – те унищожават патогените в организма. Той има антиоксидантно действие и е полезен за укрепване на лигавицата на гърлото, стомашно-чревния тракт и носните пътища. Цинкът намалявайки способността на вирусите да се задържат в организма. Можете да си го набавите от слънчогледовите и тиквените семки, триците, гъбите, червените меса, стридите и рибата.
Витамин D намалява производството на хормоните на стреса и спомага за повишаването на защитните сили на организма. Богати на този витамин са пилешкото, яйцата, рибата, кисело мляко и растителни храни.
За да се предпазим от инфекции, освен да приемаме качествена храна и витамини, е желателно да се ограничи престоят в групи с болни хора, редовно да мием ръцете си със сапун и да се проветряват стаите поне 3 пъти дневно за по 15 минути.