Кои храни са рискови и как да се предпазим? Знаете ли какво е общото между ботулизъм, тиф, скарлатина и туберкулоза? В началото на 20 век това са били едни от най-често срещаните заболявания. Причинит
washing hands

Кои храни са рискови и как да се предпазим?

Знаете ли какво е общото между ботулизъм, тиф, скарлатина и туберкулоза? В началото на 20 век това са били едни от най-често срещаните заболявания. Причините за тях са пряко свързани с консумация на вода, мляко и храна. Това са причинителите на така наречените хранителни заболявания. Те обикновено са инфекциозни или токсични по природа, а причинителите на разстройство постъпват в организма чрез консумация на храна и вода.

 

 

Основните рискове за предизвикване на хранително заболяване са:

  • - Неправилно съхранение на хранителни продукти
  • - Лоша лична хигиена
  • - Неподходящи за готвене храни
  • - Заразени съоръжения
  • - Храна от опасен източник

Храните могат да бъдат замърсени от физични, химични или биологични източници. Някои от биологичните заплахи са микроорганизми, включително вируси, бактерии и паразити. Така наречените патогените бактерии са най-голямата заплаха при безопасността на храните.

Запомнете, че обработката на храната е рисков процес, защото ако е извършена грешно позволява вредните бактерии да замърсяват и съответно да се развиват в храните. Неправилното съхранение на храните, при незачитане на инструкциите на производителя, извън хладилни условия, особено през горещите месеци, също води до замърсяване на храните, бързо развиване на микроорганизмите и съответно причинява хранителни заболявания.

Някои от опасните групи храни са яйчени и млечни сосове, продукти от животински произход или с животинска компонента, храни с изтекъл срок на годност, опасно е и нарушаването на технологията, използвана за приготвяне на храната, неправилното продължително съхранение на храните след приготвяне на стайна температура и др.

Превенцията е поддържане на високо ниво на лична хигиена – измиване на ръцете преди всяка консумация на храна, след ползване на тоалетна и избягване на пиене и използване на вода, която може да бъде замърсена.

По-голям риск от развитие на хранително натравяне, защото имунната им система не е достатъчно силна, за да победи бактериите и вирусите, които причиняват заболяването, се наблюдава при новородени, бременни жени, малки деца, възрастни хора и хора, които са хронично болни.

Появата на нови технологии допринася, както за по-голямата безопасност на храните, така и за възникване на нови опасности; глобализицията води до трудности при овладяването на взривове от заболявания, но и до създаване на системи за контрол.



Публикувано от : mediKa.bg
2016-09-07T08:29:30+02:00

Онлайн репутация за Статия

Мнения, коментари и оценка за Внимание – опасна консумация на храни!

Моля изчакайте!