Дентална медицина

Денталната медицина, наричана още „зъболечение“, е приложна медико-биологична наука, която пък от своя страна е дял от стоматологията. Денталната медицина най-общо изучава устройството, функциите, диагностиката, профилактиката и лечението на заболяванията на зъбите на човека.

Денталната медицина, наричана още „зъболечение“, е приложна медико-биологична наука, която пък от своя страна е дял от стоматологията. Денталната медицина най-общо изучава устройството, функциите, диагностиката, профилактиката и лечението на заболяванията на зъбите на човека.

Профилираните медицински специалисти, които лекуват заболяванията на зъбите и устната кухина, се наричат лекари по дентална медицина. Това название е официално въведено в България от 2007 г. Преди това денталните лекари са се наричали стоматолози или разговорно - зъболекари.

У нас лекарите по дентална медицина членуват в Български Зъболекарски Съюз (БЗС).

Дялове на денталната медицина

Денталната медицина има два основни дяла:

Фундаментална дентална медицина

Към фундаменталната дентална медицина се отнасят:

• морфологията на главата и устната кухина
• физиологията на устната кухина
• биохимията на устната кухина

Специална дентална медицина

Към специалната дентална медицина се отнасят:

• оралната патология
• консервативно зъболечение (вкл. кариесологията и ендодонтията)
• ортодонтията
• оралната и лицево-челюстна хирургия
• пародонтологията
• протетичната дентална медицина
• детската дентална медицина

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Често срещани заболявания
Кои са някои от най-често срещаните заболявания на зъбите - информация за причините и симптомите им

Зъбен камък

Зъбният камък е често срещано състояние. Представлява характерен зъбен налеп от калциеви соли, които съдържат калциев фосфат и калциев карбонат, както и органични вещества, остатъци от храна, мъртви клетки от лигавицата на устата и подобни.

Най-често зъбният камък се образува под задната повърхност на долните резци, както и и по горните кътници (от страната, обърната към бузите).

Обичайно зъбният камък се образува в два стадия:

В първия стадий се наблюдава натрупване на налеп по шийките на зъбите. Този налеп съдържа муцин, клетки от лигавицата на устата, остатъци от храна и различни микроорганизми. Налепите се появяват най-често там, където зъбите не участват активно в процеса на дъвчене.

В следващия етап се наблюдава т.нар. „импрегнация“ на мекия налеп с калциеви соли, които се съдържат в естествения състав на слюнката.

Зъбният камък трябва да се почиства профилактично от зъболекар. В противен случай може да предизвика възпаление на венеца, което от своя страна води до пародонтит.

Кариес

Кариесът е често срещано инфекциозно заболяване, което може да доведе до разрушаване на зъбите. Според информация на СЗО зъбният кариес е най-честото и широко разпространеното хронично заболяване в света. Кариесът е много широко разпространено заболяване, което засяга 95% от хората. В началото заболяването протича с частично разрушаване на зъбната повърхност, постепенно засяга и вътрешността на зъбите. Затруднява дъвченето и нарушава естетическия вид на зъбите. Обичайно се развива под плътна бактериална маса, която се нарича зъбна плака. Кариесът е киселинно разтваряне на повърхността на зъбния емайл и разлагане на белтъчния състав на структурата на зъбите. Протича остро или хронично.

Една от основните причини за възникването му е образуването на зъбна плака, но е важно да се има предвид, че появата на кариес е резултат е от действието на много фактори.

Сред основните фактори, които определят развитието на кариес са:

• структурата на емайла на зъбите
• микроорганизмите в устната кухина
• ферментабилните въглехидрати
• честия прием на захари
• намалено слюноотделяне

Според лекарите честотата на прием на захар има по-голямо значение за образуването на кариес от самото количество на приетата захар.

Симптомите на кариеса в начален стадий най-често са визуални – т.е. не протичат с болка. В напреднала фаза се усеща характерна болка в зъба при т.нар. химични и физични дразнения – при прием на топло, студено, сладко, при натиск на зъба и т.н.

Лечението протича с механично премахване на кариеса и поставяне на пломба.

Зъбна плака

Зъбната плака (още „зъбен налеп“) е изключително тънка, пихтиеста ципа, която покрива зъбите. Плаката се състои главно от микроорганизми и епителни клетки от лигавицата на устната кухина, слюнка, сиалозахариди и други. Първоначално микроорганизмите в зъбната плака са нормални аеробни обитатели на устната кухина. В последствие кислорода се изчерпва и киселинността в устата се увеличава. Тогава се формират патогенни анаеробни микроорганизми и в същото време се увеличава и дебелината на налепа.

Зъбната плака не се вижда с просто око, но вашият зъболекари може да я направи видима с помощта на специални багрила, с които могат да я локализират и премахнат.
Ако зъбната плака не се отстранява профилактично, тя се минерализира под действие на съдържанието на слюнката, след което се превръща в зъбен камък. Зъбният камък от своя страна има вредно действие за зъбите.

Гингивит

Гингивитът е възпаление на венците, което засяга много пациенти. Образуването му се дължи на микробите в устната кухина,но се влияе и от общото ви здравословно състояние.

Микроорганизмите в зъбната плака могат да отделят различни токсини и ензими. Те стават причина за отлепването на най-горната част на венеца от зъбите. Така зъбната плака прониква в дълбочина, след което се развива възпаление. В последствие се образува така нареченият „джоб“ на венеца. След като зъбната плака „остарее“ се появява гингивит.

Лечението представлява премахване на натрупаната плака и често може да е болезнено. Понякога се налага тази процедура да се прави всяка година до трайното облекчаване на симптомите и спиране на развитието на заболяването.

Пародонтит

Пародонтитът е инфекциозно възпалително заболяване, което често води до болка, разклащане и дори загуба на зъбите. Пародонтитът засяга тъканите, които задържат зъба към алвеоларната кост. В течение на заболяването зъбите са лишени от естественото им прикрепване, което води до клатене. Пародонтитът е многофакторно заболяване. Като основни причини се считат микроорганизмите, натрупващи се в в бактериалната плака.

 

Симптоми
Какви симптоми насочват към проблеми със зъбите? Кои са най-често срещаните симптоми при заболявания на зъбите?

Симптомите при различните заболявания и състояния на зъбите могат да протичат по различен начин. Едно от най-честите оплаквания е болката. Зъбоболът е усещане на остра или тъпа болка, често продружена с чувство на дискомфорт в зъба (или зъбите).

 

Първа помощ
Какви мерки да вземем при зъбобол?

Ако изпитвате болка или усещате подуване или друг симптом, незабавно посетете дежурен лекар по дентална медицина. За моментно облекчаване на болка в зъбите или подъване може да използвате студен компрес или гаргара с лайка или подходяща вода за уста. Не приемайте медикаменти без те да са назначени от лекуващия ви лекар. 

Можете да откриете специалисти по дентална медицина в интерактивната база данни на MediKa.bg

Лечение
Как протича лечението на различни заболявания на зъбите?

При лечението на проблеми със зъбите се използват различни методи, според нуждата и характеристиките на увреждането или заболяването. Една от най-честите мерки е поставянето на пломба.

Пломбата, известна още като обтурация, се изработва от различни материали и може да бъде поставяна само от лекар по дентална медицина.

Зъбът се почиства добре от кариеса или след проведено кореново лечение, след което се поставя пломба. В миналото пломбите се изготвяха от амалгама, но днес развитието на технологиите и напредването на стоматологията предлага много по-удачни възможности и по-качествени и надеждни материали, които покриват много по-широк спектър от изисквания за естетика, трайност и здравина.

Според материалите, които се използват, пломбите могат да бъдат:

• амалгама
• фото-полимер
• химиокомпозит
• глас-йономер
• керамика
• други

В зависимост от нуждите на пациента се прилага набор от специфични процедури, които имат за цел да поправят и възстановят целостта на засегнатия зъб. В определени случаи се налага екстракция (изваждане) на зъб. Някои състояния и заболявания изискват хирургическа намеса или дълготрайно лечение, ортодонтия и други.

Профилактика
Какво да очакваме при профилактичен преглед при стоматолог?

Първото важно условие за здрави зъби и добро дентално здраве е редовното почистване с четка и паста. Препоръчително е и ползването на конец за зъби. Не са за подценяване и редовните профилактични прегледи при стоматолог – поне два пъти в годината.

Какво да очакваме при профилактичен преглед при стоматолог

По време на профилактичния преглед стоматологът внимателно ще прегледа зъбните повърхности за кариеси, ще провери дали имате зъбен камък, плака, паднали пломби и проблемни коронки, ще провери венците за пародонтални джобове.

Вашият лекар по дентална медицина може да ви назначи процедура за почистване на зъбен камък. Това е рутинна процедура, която има за цел профилактиката на различни заболявания на зъбите като гингивит (възпаление на венците) и пародонтит (разклащане на зъбите).

Превенция
Правилното почистване на зъбите с подходяща паста и вода за уста са основното средство за превенция на зъбни заболявания

За да запазите вашите зъби здрави е важно да спазвате няколко основни правила и да не забравяте да посещавате профилактични прегледи при зъболекар. Това ще ви спести много усложнения, които могат да бъдат предотвратени в ранен стадий.
Правете профилактични прегледи минимум веднъж в годината, най-добре - на всеки 6 месеца. Оралната хигиена е изключително важна за запазването на здравето на зъбите. Не подценявайте болката в зъбите. Най-малкият признак на болка или дискомфорт може да е знак за съществуващ проблем.

Правилното почистване на зъбите и използването на подходяща паста и вода за уста са основното средство за превенция и профилактика срещу образуване на кариес, зъбен камък или възпаление на венците.

Прочети повече
Специализирана детайлна информация, касаеща различните направления в денталната медицина и още...

Прочетете още специално подбрани детайлни и информативни статии за проблемите със зъбите, лечение, превенция и профилактика на зъбните заболявания, както и проверени съвети за добро здраве - само в медицинската социална мрежа MediKa.bg

Библиография и източници:

1. Устав на Български зъболекарски съюз - БЗС, Общи разпоредби, Член 3. (1), 2010;

2. History of Dentistry: Ancient Origins, American Dental Association; 

3. Historical Perspectives of Oral Biology: A Series - Suddick, Richard P. and Norman O. Harris. Critical Reviews in Oral Biology and Medicine, 1(2), pages 135–151, 1990;

Партньори и спонсори:

Моля изчакайте!