Научни изследвания доказват, че органичните продукти имат благоприятно влияние върху човешкото здраве, включително и при раковите заболявания
лекари

За първи път на високо научно ниво се проведе в Европейския парламент семинар, посветен на връзката между човешкото здраве и органичната храна.

Организатори на събитието бяха българският евродепутат Момчил Неков и Отдела за оценка на научно-технологичните възможности (STOA) към Европейския парламент.

В него се включиха като лектори учени от Полша, България, Дания, Швеция, Италия, Холандия и Германия. Семинарът предизвика изключителен интерес в научните среди.

Бяха представени резултатите от изследвания, които доказват, че органичните продукти имат благоприятно влияние върху човешкото здраве, включително и при раковите заболявания. Сред гостите имаше неврохирурзи, поддръжници на конвенционалното земеделие, представители на сектор Биоземеделие в Брюксел и представители на ЕК и други европейски институции.

Ученият от Варшавския научен университет д-р Ева Рембяуковска сподели свои наблюдения и проучвания, които са фокусирани върху връзката между биохраните и раковите заболявания.

'Две жени бяха диагностицирани с рак на бъбреците. Едната веднага мина на хранителна диета базирана изцяло на органични продукти, а другата продължи да се храни както преди. Първата жена живя още пет години, а втората само една', разказа д-р Рембяуковска.

Тя представи резултати от изследвания, според които извлечените сокове от биоплодове и зеленчуци ограничават развитието на ракови клетки. Д-р Рембяуковска обяви също така, че резултатите от редица изследвания върху животни доказват, че на пилетата, на които е давана биохрана, са били по-дребни, но тяхната имунна система е била по-силна отколкото при пилетата хранени с продукти от конвенционалното земеделие.    

Д-р Филип Гранжан от Университета в Южна Дания каза, че почти всички видове нитрати имат негативно влияние върху мозъчните клетки, включително и в ембрионална фаза. Той защити тезата си, като представи множество проучвания и изследвания в тази посока.

'Резултатите от моите наблюдения сочат, че излагането на европейските граждани на нитрати, могат да костват милиарди евро годишно, предизвикани от загуби в трудоспособността на хора с по-ниски нива на коефициент на интелигентност, заради излагането им на нитрати преди раждане.', заяви д-р Гранжан.

Той направи заключението, че основното предимство на органичната храна е липсата на нитрати.  

Германският учен Бернхард Вацъл, от института Макс Рубнер, представи изследвания, според които хората консумиращи био продукти водят по-здравословен начин на живот. 'Те не консумират вредни храни и наблягат над плодове и зеленчуци', поясни Вацъл. 

Д-р Стоилко Апостолов, управител на българската фондация за биологично земеделие „Биоселена' представи българския опит развитието на сектора. Той сподели, че биоземеделието у нас се развива динамично през последните 7 години, като сертифицираните площи са се увеличили 7 пъти.

1,5% от обработваемите земи се обработват съобразно стандартите на органичното земеделие. В България има дефицит на биоживотновъди. Едва 0,6% от общия брой на органичните ферми в страната се занимават с отглеждане на животни. Д-р Апостолов допълни, че 70% от българите, консумиращи биохрани вярват, че тези храни имат благоприятно влияние върху здравето.  

Други участници в семинара представиха наблюдения и проучвания посветени на природните начини, чрез които биоземеделието се справя с вредителите. Някои от методите са толкова успешни, че дори вече се използват и в конвенционалното земеделие.



Публикувано от : mediKa.bg
2015-11-25T12:41:58+01:00

Онлайн репутация за Статия

Мнения, коментари и оценка за Предимствата на биологичните храни в борбата с рак

Моля изчакайте!