Кои храни са рискови и как да се предпазим?
Знаете ли какво е общото между ботулизъм, тиф, скарлатина и туберкулоза? В началото на 20 век това са били едни от най-често срещаните заболявания. Причините за тях са пряко свързани с консумация на вода, мляко и храна. Това са причинителите на така наречените хранителни заболявания. Те обикновено са инфекциозни или токсични по природа, а причинителите на разстройство постъпват в организма чрез консумация на храна и вода.
Основните рискове за предизвикване на хранително заболяване са:
Храните могат да бъдат замърсени от физични, химични или биологични източници. Някои от биологичните заплахи са микроорганизми, включително вируси, бактерии и паразити. Така наречените патогените бактерии са най-голямата заплаха при безопасността на храните.
Запомнете, че обработката на храната е рисков процес, защото ако е извършена грешно позволява вредните бактерии да замърсяват и съответно да се развиват в храните. Неправилното съхранение на храните, при незачитане на инструкциите на производителя, извън хладилни условия, особено през горещите месеци, също води до замърсяване на храните, бързо развиване на микроорганизмите и съответно причинява хранителни заболявания.
Някои от опасните групи храни са яйчени и млечни сосове, продукти от животински произход или с животинска компонента, храни с изтекъл срок на годност, опасно е и нарушаването на технологията, използвана за приготвяне на храната, неправилното продължително съхранение на храните след приготвяне на стайна температура и др.
Превенцията е поддържане на високо ниво на лична хигиена – измиване на ръцете преди всяка консумация на храна, след ползване на тоалетна и избягване на пиене и използване на вода, която може да бъде замърсена.
По-голям риск от развитие на хранително натравяне, защото имунната им система не е достатъчно силна, за да победи бактериите и вирусите, които причиняват заболяването, се наблюдава при новородени, бременни жени, малки деца, възрастни хора и хора, които са хронично болни.
Появата на нови технологии допринася, както за по-голямата безопасност на храните, така и за възникване на нови опасности; глобализицията води до трудности при овладяването на взривове от заболявания, но и до създаване на системи за контрол.