Kабинет по клинично хранене и диететика:
Диагностика на:
- метаболитни нарушения
- оценка на индивидуалния хранителен статус
- оценка на всички рискови фактори за пациента
ЛЕЧЕБНО ХРАНЕНЕ:
1. Изработване на индивидуални хранителни режими при пациенти със следните заболявания:
- артериална хипертония
- исхемична болест на сърцето
- диабетес мелитус - 1 и 2 тип
- заболявания на храносмилателната система: гастрити, рефлукс-езофагити, язви на стомаха и дванадесетопръстника, панкреатити, чернодробни заболявания, холецистит и холелитиаза, ентероколити, колити и др.
- бъбречни заболявавия – остър и хроничен нефрит, нефролитиаза и др.
Отделя се специално внимание при пациенти с разгънат метаболитен синдром-артериална хипертония, дислипидемия, нарушен въглехидратен толеранс до изявен диабет – в тясна колаборация с висококвалифицирани специалисти – кардиолог, ендокринолог, невролог, педиатър, нефролог, гастроентеролог и др.
2. Особено внимание се отделя при изработването на строго индивидуални хранителни режими при:
- пациенти с пред - след тежки оперативни интервенции
- захранване на изключително тежко болни
- онкологично болни, след химио и лъчетерапия
3. Диагностика, корекция и дългосрочен контрол на пациенти с отклонения и нарушения в хранителното поведение: ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ:
1. При здрави индивиди от всички възрастови групи: бебета и кърмачета деца от 1-3 годишна възраст юноши и подрастващи
2. Индивидуални хранителни режими при здрави хора в различни физиологични състояния: бременост, кърмене, менопауза, активни спортисти и др.
Диагностика на отклонения и нарушения в хранителното поведение: анорексия, булимия, орторексия
Клиничното хранене и диететика се ръководи от д-р Емилия Дончева