7 лесни упражнения при болки в гърба

Следващите няколко упражнения са изключително лесни и достъпни за прилагане и могат да ви помогнат да укрепите мускулатурата на гърба. Те могат да бъдат използвани в помощ на лечебна програма при дископатия, дискови хернии или за профилактика при болка в кръста.
Начало        

Няколко лесни упражнения при болки в гърба

Физическите упражнения, кинезитерапията и физиотерапията са незаменими средства за подобряване на общото състояние при болки в гърба, хронични състояния и случаи на леки гръбначни изкривявания. Те се използват за профилактика и терапия като подобряват мускулният баланс и засилват стабилността на гръбначния стълб. Упражненията повлияват добре тонуса на дълбоките мускули и на мускулите в коремната област.

Засилването на мускулатурата и общия тонус повлиява добре при проблеми в гърба от различно естество. Те могат да са следствие от работа в статична поза или в резултат на леко гръбначно изкривяване от типа на кифозата, сколиозата или кифо-сколиозата.

Подходящите физически упражнения са надеждно и универсално средство за активно лечение и профилактика при състояния като дископатия и хроничен болков синдром. Упражненията спомагат възстановителните процеси в кръста, подобряват  кръвообращението, повишават мобилността.

Следващите няколко упражнения са изключително лесни и достъпни за прилагане и могат да ви помогнат да укрепите мускулатурата на гърба. Те могат да бъдат използвани в помощ на лечебна програма при дископатия, дискови хернии или за профилактика при болка в кръста.

Лесни упражнения за тонус и повишаване на стабилността на гърба и коремните мускули

Комплекс I

Заемете поза на четири крака. Дръжте врата и гърба в една хоризонтална линия. Протегнете лява ръка напред, а десен крак - назад. Дръжте гърба изправен, ръката и крака - изпънати в една права. Задръжте позицията за около 10 секунди. Повторете упражнението с противоположната ръка и крак. Повторете целия комплекс минимум 3 пъти.

Комплекс II

Следващото упражнение представлява класическа гръбна екстензия, изпълнявана от легнало положение. Комплексът се изпълнява от положение по корем с ръцете плътно отстрани на главата, или свити в юмруци пред тялото (под брадичката). Повдигайте бавно тялото от кръста, като задържате краката на земята. Задръжте няколко секунди и и след това спуснете надолу, като повторите целия комплекс между 5 и 10 пъти.

Комплекс III

Това упражнение анй-общо представлява избутване на горната част на тялото със силата на ръцете. Упражнението се извършва легнал по корем, с лице към пода. Дланите се поставят на пода в леко разтворена позиция от раменете. Започнете да избутвате бавно тялото от земята и задръжте за 5-10 секунди. Направете 5 до 10 повторения със задържане и бавно отпускане.

Комплекс IV

Заемете поза на четири крака и дръжте врата и гърба в права линия. След това отпуснете глава надолу. Извийте гърба нагоре в дъга. Задръжте позицията 5 до 10 секунди и върнете тялото в първоначалното положение. Повторете комплекса три пъти.

Комплекс V

Заемете позиция като легнете по корем с поглед към земята и разтворете ръцете настрани, подобно на самолет. След това внимателно повдигнете ръце и крака нагоре, без да променяте позата на главата. Задръжте в най-горното положение за няколко секунди и отпуснете бавно. Направете между 5 и 10 повторения.

Комплекс VI

Легнете по гръб на земята и сгънете коленете. Поставете краката така, че да са на ширината на вашите рамене. Сложете ръце плътно до тялото и сгънете лактите под прав ъгъл (китките ви да трябва да сочат към тавана). Повдигнете глава и рамене леко докато докосвате бедра с ръцете. Запазете позицията за около 15 сек., след което отпуснете.  Докато правите упражнението се опитвайте да не отделите долната част на гърба от земята. Направете 3 повторения.

Тези, и още други вариации на различни комплекси от подсилващи и раздвижващи упражнения за гръбната област, могат да спомогнат за укрепването на общото състояние. За адекватни резултати и безопасно прилагане на упражнения за гърба е добре да се консултирате със специалист-кинезитерапевт. Той ще изготви специализирана програма, индивидуално съобразена с вашите нужди и диагноза.

Ако в някакъв момент изпитате болка или затруднения при прилагането на някое от посочените (или подобни) упражнения, не се насилвайте – по-безопасно е да прекратите и да се консултирате с лекар и рехабилитатор. Задължително се консултирайте с вашия лекар, който ще определи подходящи упражнения и режим.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!