Изброяваме 6 лекарства, открити по случайност, за които пише и Guardian.
6 lekarstva

Повечето от нещата, с които сме свикнали в ежедневието си са открити случайно. Но, както твърди немският писател и учен Йохан Волфганг Гьоте: „Откритието има нужда от късмет, изобретателност, интелект - нито едно от тях не може без другото“. Изброяваме 6 лекарства, открити по случайност, за които пише и Guardian.

Виагра

В Кент, в лабораториите на фармацевтичния гигант 'Пфайзер', посредством неуспешно лечение на ангина случайно се открива медикамент за еректилна дисфункция. Допълнителни проучвания показват, че продуктът, който е създаден, за да отпусне кръвоносните съдове около сърцето като подобри притока на кръв, има същия ефект върху артериите в пениса.

Откритието струва милиарди долари. Откакто е пуснато в продажба през 1998 г. хапчето се използва за подобряване на сексуалния живот на милиони мъже по цял свят.

Сърдечен пейсмейкър

През 1956 г. американският инженер Уилсън Грейтбач открива първият в света сърдечен пейсмейкър, подходящ за имплантиране случайно.

Когато се опитва да създаде устройство за запис на сърдечния пулс, неволно поставя грешен тип резистор в прототипа, който веднага започна да излъчва редовни електрически импулси.

Откривайки че тези импулси повтарят активността на нормалния пулс, откривателят веднага осъзнава потенциала на устройството. След 2 години усъвършенстване неговият дизайн за пейсмейкър, който може да бъде имплантиран в сърцето. Патентова великото откритие през 1960 г.

Съвременните разработки на устройството подобряват живота на милиони хора с бавен сърдечен ритъм

Пеницилин

През 1928 г. английският биолог Александър Флеминг прави откритие в изхвърлено блюдо на Петри, което без да иска оставил отворено на перваза на прозореца в неговата лаборатория в болница в Лондон.

Флеминг установява, че там, където храната е плесенясала, бактериите са изчезнали.

Така стига до извода, че плесента произвежда някаква субстанция, унищожаваща стафилококовите бактерии. Същото вещество спира развитието и на много други вредни бактерии.

Субстанцията, наречена от Флеминг пеницилин, се оказва напълно безвредна за хората и животните. Така се открива първият антибиотик.

Антидепресанти

Няколко вида антидепресанти също са открити по случайност. Например ипрониазидът първоначално е използван за лечение на туберкулоза през 50-те, а трицикликсът е създаден през 60-те по време на експериментално лечение на шизофрения.

Лек срещу стомашни язви

През 80-те години на миналия век австралийски доктори твърдят, че стомашните язви не се дължат на бизнес обеди и стрес, а са предизвикани от бактериална инфекция.

Патологът Робин Уорън и гастроентерологът Бари Маршал забелязват, че всички стомашни проби, взети от техни пациенти с язва, съдържат една и съща спираловидна бактерия.

Маршал изпробва върху себе си проба от бактерията, взета от пациент с язва. Само след седмица, той получава силно възпаление на стомаха. В последствие то е излекувано след прием на подходящи антибиотици.

След откритието се унищожава и разновидност на рак на стомаха, тъй като е причинено от същата бактериална инфекция.

Валиум

Първоначално бензодиазепин е разработен от полският емигрант в САЩ Лео Щернбах. Това се случва през 50-те години на 20 в., когато той синтезира изхвърлени химически съединения, докато работи върху създаването на нови бои.

Боите се оказват пълен провал. За сметка на това бензодиазепините бързо се превръщат в най-популярните лекарства, които са отпускани по лекарско предписание в САЩ.

 Публикувано от : Анна Аспарухова
2017-07-18T11:33:07+02:00

Онлайн репутация за Статия

Мнения, коментари и оценка за 6 популярни лекарства, които са открити случайно

Моля изчакайте!