6 неща, които не знаем за болките в гърба

Някои физически дейности като бягането понякога могат да повишават вероятността да се усили дискомфортът в кръста и гърба.
Начало        

Oт какво се причиняват болките в гърба?

Болките в гърба често са сигнал за някакъв болестен процес или усложнение в организма – например проблеми с бъбреците, яйчниците или пикочния мехур. Болки в кръста и гърба могат да бъдат предизвикани и от ишиас и друго притискане на нерв. В такива случаи болката е рязка, локализирана и води от изтръпване и скованост в гърба и крайниците.

Кой е в най-висок риск от болки в гърба?

Статистически най-често срещани началните болки в гърба са между 30 и 40 години. Физически активните хора имат по-малко проблеми, но онези, които водят по-застоял начин на живот са в рисковата група за проблеми с гърба. Наднорменото тегло и затлъстяването също спомагат за предизвикване на болките в гърба.

По-силните мускули означават по-малко болки в гърба... или не?

Разбира се, онези които са в по-добра физическа форма, е доста по-малко вероятно да страдат от болки в гърба. Важно обаче е да се знае, че някои физически дейности като бягането понякога могат да повишават вероятността да се усили дискомфортът в кръста и гърба.

От друга страна упражненията за коремни и гръбни мускули могат да спомогнат за укрепването на тялото и поддръжката на гръбначния стълб. Използването на спортни специализирани протектори и лумбален колан, както и разтягането на флексорните мускули на бедрата и ахилесовите сухожилия спомагат за намаляване на неприятното усещане и болката в кръста и гърба.

Алтернативната медицина може да ви помогне при болки в кръста

Хиропрактиката или мануалната терапия може да ви бъде от голяма полза, ако произходът на вашата болка е с мускулноскелетен произход. Такива са проблемите със стави, кости, мускули, съединителна тъкан (сухожилия, хрущяли, ставни връзки).

Хиропрактиката е подход, който въздейства върху гръбначните и раменните, коленните и тазобедрените стави. И мануалната терапия, и конвенционалната медицина са еднакво ефективни, когато става дума за определени типове болки в гърба.

Как да се погрижим за гърба у дома

Редуването на студени и горещи компреси могат да са полезни за облекчаването на болките в гърба. Компресите с охлаждащ гел помагат при остра болка. За хронична болка се препоръчва комбинация и редуване на охлаждащи и затоплящи – за облекчаване на болката. Имайте предвид, че тези мерки са само симптоматични, т.е. те не осигуряват дължотрайно лечение и подобрение на състоянието, а само помагат за облекчаването на симптомите.

Помагат ли нестероидните противовъзпалителни средства  

Групата на нестероидните противовъзпалителни медикаменти (НСПВС) спомага за ефективно намаляване на болката, както и за минимизиране на отока и подуването. Подобни лекарствени средства са аспирин, ибупрофен, диклофенак – те са стандартна мярка за облекчаване на симптомите на остра болка при контузия или увреждане на гърба и кръста.

Изключително важно е да не се приемат нестероидни противовъзпалителни лекарства при бременност и кърмене, при опит за забременяване или при скоро претърпяна хирургична операция. Въпреки, че често се отпускат без рецепта е добра да се консултирате с лекар, защото някои лекарства имат странични ефекти и продължителното им приемане може да доведе до различни проблеми и усложнения.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!