Диагнозата за болест на Паркинсон обикновено се получава без да има налице отявлени признаци.
5-priznaka-pri-bolestta-na-parkinson

Диагнозата за болест на Паркинсон обикновено се получава без да има налице отявлени признаци. Затова пациентите с тази диагноза много рязко се дестабилизират и отчайват.

Точната причина за развитието на невродегенеративното заболяване не е ясна. Въпреки това има няколко фактори, които влияят на болестта. Единият от тези фактори е токсичното излагане на съединения, които предизвикват деструкция в специфична мозъчна структура - субстанция нигра, дефицит на антиоксиданти в организма и оксидативен стрес. Друг фактор е дисбалансът в някои медиаторни системи като норадренергичната, допаминергичната, и серотонергичната. Наличието на генетични фактори също е определящо развитието на болестта.

Още преди проявата на характерните белези на Паркинсон – тремор при покой, загуба на равновесие, забавени движения до степен на тромавост, се развиват други признаци. Те  могат да ни предупредят за развитието на болестта по-рано. Изброяваме някои от тях.

  1. Загуба на обоняние

Въпреки, че болшинството от пациенти с Паркинсон се оплакват от слабо обоняние, то може да не е свързано с невродегенеративното заболяване, а да се дължи на други фактори.

  1. Промени в гласа и речта

Поради брадикинезията при Паркинсовата болест може да се наблюдава намаляване на силата на гласа и забавяне на речта. Според специалистите упражняването на дейности, свързани с говора, може само да е от полза и не трябва да се мисли за прекъсване на професия или хоби.

  1. Склонност към депресия и тревожност

Трябва да се знае, че депресията понякога се появява вследствие на промени в самия организъм и невинаги е свързана с психо-емоционални проблеми. При пациентите с Паркинсон депресията се дължи на медиаторните промени, спада на допамин, серотонин и други.

  1. Неспокоен сън

Неспокойният сън може да се появи далеч във времето преди първоначалните тревожни симптоми. Продължително време преди диагнозата могат да започнат оплаквания, свързани със съня. Едновременно с това се проявяват оплаквания от сънливост през деня.

  1. Безизразност

Тя се дължи на брадикинезията. При нея има забавяне или загуба на спонтанните и волевите. Това се отразява пагубно на движенията като цяло и затруднява вербалната и невербалната комуникация. Причините за появата на болестта са различни. Спадът на допамин, напрежението в мускулите, липсата на пълноценен сън, склонността към депресия и т.н. могат да доведат до изтощение на организма.
 


Ако имате някои от оплакванията и не сте сигурни на какво се дължат, консултирайте се незабавно със своя лекар.

 

 Публикувано от : Анна Аспарухова
2017-03-17T10:58:49+01:00

Онлайн репутация за Статия

Полезно 100.00%

Мнения, коментари и оценка за 5 признака при болестта на Паркинсон

мнение за 5 признака при болестта на Паркинсон от Веселин Димитров

Впечатления:

Добра публикация.

100%
Съвети:

Репутация
Полезно
Моля изчакайте!