5 най-разпространени травми при бегачите

Вижте как се получават тези контузии, как се развиват и какви мерки можем да вземем, за да избегнем различните усложнения, които причиняват.
Начало        

Бягането и спортовете свързани с него често допринасят за различни контузии на долните крайници. За да можем да избегнем някои усложнения при тях е важно да познаваме добре рисковете и да търсим адекватна помощ в случай на травма.

В настоящата статия сме разгледали пет от най-често срещаните травми, специфични за спортистите бегачи. Вижте как се получават тези контузии, как се развиват и какви мерки можем да вземем, за да избегнем различните усложнения, които причиняват.

Травми на стъпалото (плантарен фасцит)

Какви са симптомите?

Плантарен фасцит е сред най-често срещаната травма при бегачите и представлява възпаление в долната част на стъпалото. Симптомите се изразяват в остра болка в основата на петата, понякога с различен интензитет. Болката може да изчезне след кратък период на почивка, но обикновено се появява отново, особено при натоварване.

От какво се причинява?

Сред основните причини за плантарния фасцит са прекомерни усилия и голямо натоварване, неподходяща екипировка (обувки), които причиняват разтягане и отслабване на определени мускули в ходилото.

Как се лекува?

Някои от препоръчителните практики при травми на стъпалото и петата са използване на ортези, както и по-стабилни обувки при ходене и бягане. Ако имате болки в стъпалото незабавно се консултирайте с ортопед-травматолог, който да ви назначи нужните изследвания и препоръча адекватно лечение. В дългосрочен план е важно винаги да загрявате преди бягане или физически усилия, да правите упражнения за засилване и укрепване на мускулатурата и да се пазите от ретравмиране на засегнатия участък.

Травма на илиотибиалната връзка (сухожилие), илиотибиален синдром (ITBS)

Какви са симптомите?

Илиотибиална връзка наричаме сухожилието, свързващо коляното с бедрото. Илиотибиалният синдром обикновено е следствие от възпаление на въпросното сухожилие. Симптомите варират, като най-честите оплаквания са за усещане, наподобяващо пробождане. Усеща се в страничната част на коляното при движение. Болката се засилва при бягане, особено при спускане по склон. Ако не се вземат адекватни мерки навреме, контузията може да се влоши и да доведе след себе си редица усложнения.

От как се причниява?

Най-същественият рисков фактор е системното претоварване на страничната част на коляното. С течение на времето илиотибиалната връзка се претоварва и подува, появява се болка, която ако не се лекува се усилва до степен на имобилизиране.

Как се лекува?

Специфичното лечение се провежда под супервизията на ортопед-травматолог. Рехабилитацията е от особена важност при тази травма – помагат масажи на квадрицепса, както и подколянното сухожилие. Компреси с лед и прием на противовъзпалителни медикаменти по лекарско предписание помагат за избягване на различни усложнения. При такава контузия е добре да се избягва бягането по наклон, важно е да се сменя посоката на натоварване на краката.

Травми на ахилеса (възпаление на ахилесовото сухожилие, ахилесов тендонит)

Какви са симптомите?

Ахилесовият тендонит представлява възпаление на сухожилието на ахилеса. Симптомите се изразяват в болка в долната част на крака и над петата. Някои пациенти се оплакват от подуване и болка около петата, като силата варира и в тежките случаи може да предизвика невъзможност за движение.

От какво се причинява?

Механизмът за предизвикване на тази травма може да е различен при всеки пострадал. Най-общо се касае за претоварване или разтежение в областта на петата, но в някои случаи може да става дума за претоварване или разтегнат мускул и в областта на прасеца. Свръхусилията в тази част на крака пренасят натоварването и ахилесовото сухожилие. Неподходящи или неубодни обувки за бягане могат също да допринесат за тази контузия. Рязкото увеличаване на натоварването по време на тренировка често е фактор за развитие на усложнения със сухожилията.

Как се лекува?

Специфичното лечение се провежда под супервизията на ортопед-травматолог. Освен това се препоръчва почивка, студени компреси, стречинг и загряваки преди тренировка. Други временни решения са ортеза, подложка за петата, по–високи, подкрепящи областта на глезена обувки.

Тибиален стрес синдром

Какви са симптомите и последствията?

Този проблем може да се корени в най-различни проблеми в областта на пищяла. В по-леките случаи мускулите около пищяла са чувствителни и болезнени, често възпалени.
В напреднал стадии травмата може да прерасне в стресова фрактура на тибията (по-голямата от костите в подбедрицата).

От какво се причинява?

Тибиалният стрес-синдром обичайно се причинява при рязка и внезапна смяна на честотата и интензивността на натоварване при спорт и бягане. При бягане долната част на крака поема основна част от ударите на ходилото, а в много случаи долните мускули не са достатъчно силни и укрепнали да поемат такова натоварване. Затова и този проблем най-често се среща при начинаещите бегачи и спортисти.

Как се лекува?

Лечението включва почивка, компреси с лед, позлване на противовъзпалителни медикаменти по лекарско предписание. Тези методи помагат за успокояване на напрежението и овладяване на възпалението. Консултирайте се с вашия лекар за нужната терапия и се обърнете към опитен треньор, който да ви посъветва как да избегнете повторно травмиране след възобновяване на активните тренировки.

Коляно на бегача

Какви са симптомите?

Постоянна болка под капачката на коляното при бягане. Болката се усилва при по-голяма интензивност на движението или по-голямо натоварване по време на бягане и тренировки.

От какво се причинява?

Най-общо травмата се причинява от невъзможността тъканите в и около коляното да се възстановят напълно между тренировките – т.е. става дума за хронично увреждане. Причините за една от най-специфичните и широко разпространени контузии при бегачите са комплекси и варират в най-широки рамки: от остра травма, до интензивно бягане по неравен терен, некачествена екипировка и обувки, слаб квадрицепс, различни биомеханични нарушения.

Как се лекува?

Въздържането от движение се отразява най-благоприятно, в съчетание с различни (препоръчани от лекуващия лекар) други методи. При възпаление могат да се прилагат компреси с лед, както и противовъзпалителни медикаменти по лекарско предписание.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!