10 начина да се предпазим от сърдечни болести

Следващите 10 съвета ще ви помогнат и ориентират откъде да започнете в профилактиката на различните заболявания на сърдечно-съдовата система.
Начало        

Сърдечните болести неслучайно са наричани „тихият убиец“ – те често протичат без осезаеми симптоми в началната си фаза, което е причина за тяхното неглижиране или късна диагностика. Сърдечно-съдовите заболявания и усложненията от тях са сред водещите причини за смъртност в световен мащаб. Според данни на Американската кардиологична асоциация до 50% от мъжете и 63% от жените, починали внезапно от някакъв вид сърдечно заболяване не са имали симптоми. Това обаче не означава, че не можем да вземем мерки за да се предпазим от тези болести. Както в много други случаи, и при сърдечните болести превенцията е основният начин да се запазим в добро здраве и да открием и лекуваме навреме съществуващите проблеми със сърцето.

Какви са рисковите фактори

Най-разпространените фактори, които водят до развитие на различни сърдечно-съдови болести както при мъжете, така и при жените, са:

• тютюнопушене
• употреба на алкохол
• артериална хипертония
• високи нива на холестерола
• фамилна анамнеза (семейна обремененост)
• възраст

Следващите 10 съвета ще ви помогнат и ориентират откъде да започнете в профилактиката на различните заболявания на сърдечно-съдовата система.

Правете си профилактични изследвания

Не подценявайте профилактичните прегледи и посещавайте кардиолог поне веднъж годишно, за да се убедите, че всичко е наред. Сред най-добрите методи за изследване е компютърната томография (КТ). Това е технология, с която се откриват дори малки количества калций в артериите на сърцето. Отложеният в артериите калций е в пряка връзка с риска от сърдечно-съдови болести. Компютърната томография е бързо, безболезнено и неинвазивно изследване, което отнема не повече от десетина минути, докато в същото време дава ценна информация, която може да ви помогне да се предпазите от усложнения като се лекувате навреме.

Спрете цигарите

Тютюнопушенето е сериозен рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Отказването от този вреден навик може да намали значително рисковете от развитие или усложнение на съществуващо сърдечно заболяване.

Следете кръвното

Повишеното артериално налягане допринася значително за повишения риск от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания. Ако обаче се лекува своевременно, високото артериално налягане може да се повлияе добре и рискът от инфаркт или инсулт да се намали значително. За това спомагат и поддържането на телесната маса в определените норми. Редовните физически упражнения и здравословното хранене също помагат на кръвното налягане да се запази в нормални граници. Приемът на по-малко количество сол също води до нормализиране на високото кръвно.

Не подценявайте знаците на тялото

Ако изпитвате болка или бодеж в областта на гърдите, рамото, врата или челюстите – веднага се обърнете към лекар. Това може да са знаци, че имате подлежащ проблем със сърцето. Не омаловажавайте знаците, които тялото ви дава. Някои симптоми като задух или често гадене също могат да бъдат отнесени към здравето на сърцето.

Изследвайте нивата на холестерола

За да си направите изследвания за нивата на холестерола е нужно да се обърнете към личния си лекар, който да ви даде направление за изследване или да ви насочи към специалист, с който да се консултирате. Високите нива на холестерола са особено рискови за сърдечни заболявания, но с подходящата диета и умерен режим на физическа активност нивата могат да се нормализират и рискът да се намали драстично. В определени случаи може да се препоръчат определени медикаменти, които дават ефект при някои съпътстващи заболявания.

Спортувайте повече

Спортът е здраве, а в случай на повишен риск от сърдечни заболявания е силно препоръчително да се спортува. Аеробните упражнения, ходенето, плуването и карането на колело са много добри варианти, с които да се поддържате в добра форма и да повишите тонуса на сърцето. Разбира се, ако имате сърдечно заболяване или страдате от високо кръвно, редно е да се консултирате с вашия лекар, който да ви ориентира как и с каква честота да тренирате и спортувате.

Поддържайте телесната маса в норма

Наднорменото тегло е проблем за сърцето. В такъв случай сърцето и съдовете се натоварват допълнително, което влошава общото физическо състояние и предствлява сериозен риск от усложнения за сърдечно-съдовата система. Диетичен режим с ниско съдържание на мазнини и сложни въглехидрати повлиява добре общото състояние и помага за намаляване на наднорменото тегло.

Намалете наситените мазнини

За добро сърдечно здраве е важно да ограничите приема на мазнини, като в най-добрия случай е добре да изключите напълно наситените мазнини от диетата си. Те се съдържат например в месото, както и кокосово масло.

Контролирайте диабета

Ако имате диабет е изключително важно да се спазват лекарските препоръките, за да запазите сърцето си в добро здраве. Диабетът е сериозен риск за сърцето. Контролирайте заболяването според препоръките на вашия лекуващ лекар и се подлагайте на редовни изследвания.

Не подценявайте фамилната обремененост

Направете си т.нар. „семейна анамнеза“ – преценка за риска от развитие на заболявания на базата на информация за здравословните проблеми на роднините (майка, баща, брат), което може да даде информация за евентуалния риск от развитие на тези заболявания след определена възраст.

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!