Начините за лечение са чрез стволови клетки
ucheni autizum shizofrenia

Учените се опитват да открият всички гени в мозъка и така да влияят на клетките

Екип от учени от цял свят търси методи за лечение на аутизъм и шизофрения чрез стволови клетки. Това беше и основният акцент на симпозиума по неврогенеза в приматния мозък във Варна. Научни организатори на форума са проф. Грегор Айхеле и проф. Анастасия Стойкова от института по биофизична химия в Гьотинген, Германия, както и българският им колега проф. Антон Тончев от МУ-Варна.

Познаването на начина на формиране на нови нервни клетки е ключово за лечението на аутизъм, шизофрения, вродена умствена изостаналост и други. Тези заболявания засягат повече от 2% от населението на земята. Стволовите клетки във възрастния мозък се намират на ограничени места и е важно да се открият точните медикаменти, които стимулират развитието им. Задължително се търси и баланс, тъй като прекомерното им делене би довело до мозъчен тумор.

Основните фактори за развитието на търсенията в областта на неврологията зависят от финансирането на такива изследвания, но и от интереса на младите професионалисти, които трябва да продължат с проучванията в сферата. Има надежда за подобряване на нашите възможности в бъдеще, но науката трябва да намери отговор на още хиляди въпроси.
Според лекарите изследванията за терапевтичното приложение на неврогенезата при примати може да започне около 2020 година. 

Препрограмирането на клетъчно ниво е едно от откритията, които са от особено значение за развитието на неврогенезата. Благодарение на него при трансплантирането клетките се обработват по определен начин, Така на изходно ниво те са един вид клетки, а след трансплантацията се променят и образуват такъв вид клетки, които са нужни, за да се излекува конкретното заболяване.

По този начин се преодолява етическото препятствие, което съществува предвид предположението, че в мозъка трябва да се трансплантират само мозъчни клетки. Тази манипулация се извършва изключително сложно. Новите открития позволяват препрограмирането на клетки дори от кожа.

 

Източник: БТАПубликувано от : Анна Аспарухова
2017-05-23T07:43:47+02:00

Онлайн репутация за Статия

Мнения, коментари и оценка за Учени търсят методи за лечение на аутизъм и шизофрения

Моля изчакайте!