Прекомерната употреба на алкохол може да доведе до сериозни заболявания
spored svetovanata zdravna

Около 80 на сто от смъртните случаи в страните от Европа са причинени от неинфекциозни заболявания - инфаркти, инсулти и рак, които са свързани с двата основни риска за здравето, цигарите и алкохола.

Литва е на първо място в света по употреба на алкохол, заявиха от Световната здравна организация (СЗО). Гауден Галеа заявява за Sputnik Литва, че по последни данни в страната е регистрирано рекордно потребление на алкохол.

По данни на Световната здравна организация само за 2016 година един жител на Литва средно е изпивал около 16 литра спирт. Още не са посочени другите страни на челните позиции. Според графиката, публикувана на сайта на СЗО, Литва е била на първо място в Европа по този показател и през 2014 година. Тогава потреблението е достигнало до 15,2 литра, преизчислено потребление към 100% чист алкохол на жител за година. На второ място през същата година е било населението на Беларус с 13,9 литра, а на трето Чехия - с 12,7 литра. Населението на Литва е около 2,9 милиона души, от които около 85% са литовци. Най-големите етнически групи там са руснаци (около 5%) и поляците – около 6 % от населението.

Прекомерната употреба на алкохол може да доведе до сериозни заболявания като тумори, сърдечно-съдови заболявания, цироза, депресия, деменция, инфекциозни заболявания и др. Лечение на алкохолизма е изключително трудно, но не и невъзможно. Можете да се доверите на специализирани болнични заведения.

Експертите са единодушни, че лечението изисква активното участие не само на лекаря и болния, но и на неговите близки и роднини. Те трябва да разберат проблема и да му съдействат. Без помощта на съпругата, родителите и приятелите не могат да се постигнат добри резултати.

Близките трябва да са запознати с това, че употребата на съвсем малко количество алкохолни напитки след проведено лечение е твърде вероятно да предизвика нова злоупотреба. Заради това всички познати трябва да са изключително внимание и да не потикват пациента към ситуации, в които може да се поддаде на изкушение.Публикувано от : Анна Аспарухова
2017-05-17T05:20:31+02:00

Онлайн репутация за Статия

Мнения, коментари и оценка за Според Световната здравна организация най-много алкохол се пие в Литва

Моля изчакайте!