Често задавани въпроси за заболяванията на мъжката репродуктивна система

Екипът на MediKa.bg подготви кратък, но съдържателен списък с отговорите на някои от най-често срещаните въпроси, които специалистите – уролози, андролози и общопрактикуващи лекари – срещат ежедневно в своята практика.
Начало        

Въпросите на пациентите, засегнати от различни урологични проблеми, са неизброими. Каквото и да имате на ум по отношение на превенцията, профилактиката, лечението, симптоматиката и последващите грижи – не се колебайте да се консултирате с вашия лекуващ лекар.

За ваше улеснение и за по-добра ориентация в морето от противоречива информация във виртуалното пространство екипът на MediKa.bg подготви кратък, но съдържателен списък с отговорите на някои от най-често срещаните въпроси, които специалистите – уролози, андролози и общопрактикуващи лекари – срещат ежедневно в своята практика.

Разбира се, както винаги припомняме, че информацията, цитирана в настоящата статия (и останалите материали на сайта) не замества консултацията с лекар и провеждането на необходимите изследвания за определяне на диагнозата и лечението.

Стерилитет

Какво представлява безплодието?

Стерилитет наричаме диагностицирано заболяване или определено състояние на репродуктивната система на човека, поради което при двойката не може да се осъществи забременяване за период от една година при редовни полови контакти без ползване на контрацептивни предпазни средства.

„Мъжки“ проблем ли е стерилитетът?

Стерилитетът е комплексен медицински проблем, при който около 35% зависи от здравословното състояние на мъжа, 35 % зависи от здравето на жената, а в останалите случаи проблеми се отчитат и при двамата партньори или пък медицинската причина за безплодието не може да бъде категорично определена. Само у нас двойките в активна репродуктивна възраст с проблеми във възпроизводството са повече от 250 000.

Бъбреци

Какво точно представлява ракът на бъбреците?

Рак на бъбреците е твърде общо понятие от медицинска гледна точка. Под „рак на бъбреците“ разбираме злокачествено клетъчно образувание (с други думи -тумор) в бъбрека – т.нар. бъбречноклетъчен карцином. Той може да бъде доброкачествен или злокачествен. Вида на тумора и различните етапи на заболяването определят бъдещото лечение и мерките, които трябва да вземете.

В случай, че туморът е само в рамките на бъбрека без да се разпространява в други органи, състоянието се определя като локализиран рак на бъбреците. В някои случаи обаче туморът се разпространява извън бъбреците - в заобикалящите тъкани, вени, в надбъбречната жлеза или към лимфните възли. В такива случаи специалистите говорят за метастатично заболяване.

Колко често срещан е ракът на бъбреците при мъжете?

При пациентите от мъжки пол вероятността да бъде диагностициран рак на бъбреците е по-голяма, отколкото при жените. Рискът се повишава във възрастта между 60 и 70 години.

Какво представлява хидронефрозата?

Хидронефрозата е състояние, познато като „запушен бъбрек“. При него урината, образувана в бъбрека, не успява да излезе от него и се задържа в него. Застоят на урина е опасен, може сериозно да увреди бъбрека и има трайни последици за здравето.

Сама по себе си хидронефрозата не е болест, а състояние, което може да бъде причинено от различни заболявания на отделителната система. Честа причина за това състояние са камъните в бъбреците.

Рак на простатата

Спешно състояние ли е простатният карцином?

Ракът на простатата е бавно развиващо злокачествено заболяване. Средното време за удвояване на размерите на туморите на простатата е над 2 години. От направените статистически изследвания става ясно, че при случаите на смърт, причинена от такъв тип рак, средният срок от диагностициране до летален край е 12 години. В този смисъл ракът на простатата не е спешно състояние, което обаче не означава, че не трябва да се лекува активно. Ранната диагностика е от изключително значение, тъй като заболяването протича „тихо“ и без изявени симптоми в първата си част.

Урологични проблеми

Опасна ли е кръвта в урината?

Наличието на кръв в урината – т.нар. хематурия – само по себе си не е диагноза или конкретно заболяване, а по-скоро симптом, който се проявява при редица заболявания.

Какви са причините за появата на кръв в урината?

Нормално е в урината да се открият до няколко червени кръвни клетки. Повишаването на нивото им в урината често се дължи на проблем с пикочно-отделителната система. В нея влизат бъбреците, уретрата, пикочният мехур, простатата.

Лечение и изследвания

Какво представлява цистоскопията?

Цистоскопията е основно, рутинно ендоскопско изследване в урологията. При него се наблюдава уретрата със със специален уред (цистоскоп). Цистоскопът е свързан с оптична система за наблюдение, която влиза през уретрата и позволява на лекаря да извърши детайлно наблюдение на лигавицата на пикочния мехур.

Какво представлява ректалното туширане?

Ректалното туше е рутинно медицинско изследване, което позволява диагностиката на различни проблеми с органите и структурите, разположени в областта на малкия таз. Провежда се с внимателно въвеждане на пръста на изследващия лекар в ректума. В случаи на изследвания на простатата лекарят проверява размера и консистенцията на простатната жлеза, която се намира в тази област. Ректалното туширане е съществена част от скрийнинга за различни заболявания на простатната жлеза при пациентите от мъжки пол, но може да се използва и при гинекологични прегледи за изследване на матката и яйчниците при пациенти от женски пол.

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!