Фрактура на ребрата

Какво представляват фрактурите на ребрата, как се причиняват
и какво можем да предприемем в случаите на счупване.
Как се поставя диагноза и как се лекуват
фрактурите в гръдната област.
Начало        

Какво представлява фрактурата на ребрата

Под „фрактура на ребро“ разбираме счупването на някоя от костите, изграждащи гръдната клетка. Нарушаването на целостта на съединителната тъкан, която свързва ребрата и заедно с тях образува гръдния кош, също се числи към травматичните уврежания и фрактури в гръдната област. Разкъсването на кухината без счупване на костите също се смята за фрактура.

Какви са най-честите причини за фрактури на ребрата

Сред най-честите причини за фрактури в гръдната област са директните удари, както и притискането на гръдния кош в следствие от пътно-транспортни инциденти, трудови и промишлени злополуки, падане от високо, както и удари, нанесени с тъп предмет. В отделни случаи фрактури могат да се получат и при свръхнапрежение на мускулите, поддържащи ребрата. Тези случаи са по-разпространени сред някои спортисти, но могат да се получат и в ежедневието, например при товарно-разтоварни дейности.

Подобни фрактури имат благоприятна прогноза и обикновено зарастват бързо и безпроблемно, ако се осигури покой на мускулите. При ретравмиране обаче може да има сериозен риск от увреждане и значително удължен период на заздравяване.

Какви са симптомите при фрактура на ребрата

Някои от първите знаци, които ни насочват към диагнозата „фрактура“ са затруднения при дишане на пострадалия, както и силната болка в гръдния кош. Обикновено болката се засилва при движение, вдишване и издишване, ходене и т.н. Ако имате съмнения за нанесена травма в областта на гърдите, незабавно се обърнете към лекар. Счупванията на ребрата се случват сравнително рядко. Те са защитени от мускули и съединителна тъкан, което ги предпазва дори при силни удари. При по-възрастни пациенти обаче фрактурите се срещат по-често, заради отслабената костна структура и заболявания като остеопороза. Костите и в частност ребрата са по-гъвкави при децата и младежите, но фрактурите при тях могат да настъпят в следствие на различни спортни травми, падане от колело, при бягане и подобни.

Как се поставя диагноза при фрактура на ребрата

Диагноза може да постави само вашият лекуващ лекар след като снеме анамнеза и назначи образни изследвания (рентгенография), които да потвърдят и локализират травмите.

Как се лекуват фрактурите

При фрактури на ребрата, стернума и гърдната част (отдел) на гръбначния стълб се прилагат няколко основни видове лечение. При леки фрактури без разместване обичайно се изписват болкоуспокояващи (аналгетици) и нестероидни противовъзпалителни средства за справяне с болката. При фрактури с размествания се налага наместване с цел възстановяване на формата на засегнатите кости, структури и прешлени. Функционалният метод на лечение включва комплекс от лечебна гимнастика заедно с хиперекстензия на гръбнака. Целта му е да създаде 'мускулен корсет', който да ускори зарастването и възстановителния процес. Едномоментното наместване (репозиция), последван от гипсов корсет е друг вариант на лечение. При тежки случаи се налага и оперативна намеса. Един от методите, използвани в миналото, включва обвивка и пристягане на гръдния кош с бинтове дори при леки фрактури, но понастоящем вече не се прилага. По-леките фрактури и пуквания костите обикновено зарастват за кратък срок.

Вашият лекар може да ви предпише медикаменти за болката, както и такива, които стимулират заздравяването на костите. Изписват се аналгетици - болкоуспокояващи медикаменти, както и нестероидни противовъзпалителни средства – ибупрофен и други.

Какви усложнения може да има при фрактура на ребрата 

Сред възможните усложнения при фрактура в гръдната област е разместването на ребрата, съпътстващата болка и затрудненията в дишането. Важно е да се има предвид, че при разместване може да се засегнат някои от органите и тъканите, които се намират в гръдната кухина, като например белият дроб. В тежки случаи може да се причини колапс на белия дроб, както и навлизане на въздух (или друг газ) в междуплевралното пространство (пневмоторакс). Друго, по- рядко срещано усложнение, се нарича руптура на аортата. То може да настъпи при счупването ребрата в основата на гръдния кош. В такива случаи някое от ребрата може да засегне аортата и да я разкъса. 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!