Успехите на модерната бионика

Някои интересни постижения в областта на биониката, които дават обещаващи възможности за близкото бъдеще
Начало        

Макар все още да е далеч от мейнстрийма, съвременната бионика и нанотехнологии навлизат все по-активно в света на медицината. Различните направления, в които модерната бионика може да бъде полезна на пациенти с различни заболявания, обхващат различни моторни заболявания, за които до момента лечение и рехабилитация почти не съществува.

Някои от най-сериозните пробиви в последните деситилетия са свързани с разработка на зрителни импланти, технологии за възвръщане на контрола на пациенти с парализа, модерни бионични протези за пациенти с ампутирани крайници и много други.

Още през 2010 станаха известни обнадеждаващи резултати от редица изследвания, проведени в екип с хирурзи от Медицинския център към университета Дейвис, Калифорния. Учените разработиха бионичен имплант с вградени изкуствени мускули, за който се твърди, че може да спаси зрението при хора със значително увредени лицеви мускули. Според учените имплантът може да възстанови способността за мигане при пациентите с увреждане на лицевите мускули. Тази способност често се нарушава при травми и дегенеративни заболявания и води до необратими увреждания на очите и евентуална слепота.

В основата на разработката стои бионичен мускул от електроактивен полимер, разработен на базата на силиций. Този изкуствен мускул работи на принципа на живия мускул, като може да се разширява или съкращава чрез команда от електрически сигнали. Бионичният лицев мускул се активира от датчик, разположен в здравото око, като постига пълен синхрон при мигане.

Може би най-революционното в подобна технология е фактът, че тя може да бъде прилагана за подмяна на всеки увреден мускул в човешкото тяло, в случай че тестовете се окажат успешни. Методът може още да се ползва и за цели извън медицината, като например за изкуствено усилване на мускулна сила при нормална и здрава мускулатура.

В тази връзка някои учени смятат, че това е една от първите крачки за разработване на екзоскелет тип „свръххора“, за който доскоро се говореше само в областта на научната фантастика.

През август 2012 австралийският консорциум Bionic Vision Australia (BVA) оповести, че е провел успешно първата в света имплантация на ранен прототип на бионично око с 24 електрода. Имплантът е приложен на пациент от женски пол на име Даян Ашуърт. Тя губи зрението си вследствие на заболяването ретинитис пигментоза, което представлява наследствена дегенеративна очна болест, водеща до постепенно силно нарушаване на зрението и в крайна сметка до тотална слепота.

Преди няколко години екип от германски учени също обявиха, че за създали бионичен имплант, който е приложим при ретинитис пигметоза. Става дума за чип, който се имплантира в окото, улавя светлината и изпраща нервни сигнали стои в основата на разработката. В конкретния случай обаче става дума за устройство и технология, която може да бъде от полза само за хора, които са загубили зрението си, но не и при пациенти, които са слепи по рождение.

По данни на информационната агенция ДПА чипът е с размери 3 мм на 3 мм, съдържа 1500 светлинни диода и може да изпраща електрически сигнали до нервите в ретината, които оттам достигат до мозъка. За да изпълни потенциала си разработеният чип обаче мозъкът на пациента трябва да може да обработват зрителната информация от фоторецепторите – т.е. някога да е имал зрение. В проведените опити от немския екип един от трима пациенти успява да различи предмети, както и да „види“ различни букви.

През последните няколко години все по-често излизат нови изследвания, които показват развитие в областта на биониката и дават надежди за скорошен напредък и масово прилагане на новите открития. 

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!