Услуга

Ултразвуковата диагностика е метод на изследване, познат още като ехография или ултрасонография
ехограф

Ултразвуковата диагностика е метод на изследване, познат още като ехография или ултрасонография. Ехографията работи като със специални апарати се използват свойството на ултразвуковите вълни да се отразяват от различните по плътност тъкани на човешкото тяло. Получават се образи върху монитор или хартиен носител.

Тези изследвания дават данни за даден орган или цялото тяло. Ултразвуковото изследване е широко използвано в медицината и дава много нови възможности на лекарите да откриват и лекуват болести. Поне от 50 години насам то се използва в медицината и няма данни да има вреден ефект върху пациентите. Една от най-честите му употреби е за проследяване на развитието на плода по време на бременност. Ултразвуковото изследване дава точна и безопасна картина на състоянието на ембриона и майката.

С помощта на високочестотни звукови вълни, от порядъка на 3,5–7 MHz, се сканира обектът в тънки срезове и апаратът приема обратно отразените ултразвукови вълни. Те се преработват и се появяват като картина на монитора, която лекарят разчита.

Добрият образ при ултразвуково изследване зависи от количеството околоплодна течност, разположението на плода и подкожната мазнина, затова не очаквайте някакво чудо или да видите истинско бебе. Някои гинеколози дори предлагат снимки от такъв преглед, но понякога се изисква доста въображение, за да познаеш какво точно гледаш на снимката.

Въпреки възможностите, който дава 3-D и 4-D ултразвукът, той не е по-добър от 2-D ехографията, а по-скоро служи за допълнителна диагностика при съмнения за някакъв проблем. 

2016-03-13T19:12:20+01:00
Моля изчакайте!