Тригеминална невралгия

Какво представлява, какви са симптомите и как се лекува тригеминалната невралгия?
Начало        

Какво представлява тригеминалната невралгия?

Тригеминалната невралгия представлява разстройство на нерва, осигуряващ чувствителността на лицето. Сред най-често срещаните симптоми са остра, рязка, моментална болка от едната страна на лицето.

При излизане от черепа тригеминалният нерв - или V черепно-мозъчен нерв - се разделя на три клона: първият (n. ophtalmicus) осигурява чувствителността на челото, вторият (n. maxillaris) осигурява чувствителността на на бузата, а третият (n. mandibularis)осигурява чувствителността на долната челюст. При тригеминалната невралгия може да е засегнат както един единствен клон, така и трите наведнъж.

Какви са симптомите на тригеминалната невралгия?

Тригеминалната невралгия обикновено се проявява с остра, „стрелкаща“ болка, често придружена с мъчителни и болезнени спазми на лицето. Понякога става дума за повтарящи се пристъпи от по няколко секунди, докато в други, по-тежки случаи може да става дума за изключително силна болка, при която засегната част от лицето става свръхчувствителна към минимални и леки стимули като вятър, студ, вода, при миене на лице, бръснене или хранене.

От какво се причинява тригеминалната невралгия?

Това болезнено разстройство може да бъде причинено от редица състояния. В голяма част от случаите се касае за притискане и раздразнение на нерв от прилежащ кръвоносен съд – състояние, познато още като съдово-нервен конфликт. Малка примка на кръвоносния съд извън мозъка може да притиска нерв и да дразни чрез пулсиране. При млади пациенти причината може да се окаже множествена склероза. Тази болест засяга нерва на мястото, от където той излиза от мозъка. Нервът може да бъде притиснат и от аневризъм на базиларна артерия, както и от тумор.

Познати са и други възпалителни състояния, при които може да настъпи увреда на нерв или на мозъчния ствол, откъдето тръгва той. Изследванията включват ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) на мозъка с въвеждане на интравенозно контрастно вещество.

Как се лекува тригеминалната невралгия?

Има няколко възможности и подхода за лечение на тригеминалната невралгия. Първоначално се действа симтоматични, като се включва медикаментозна терапия за намаляване на болката. В тежки случаи може да се ползва насочена лъчева терапия за частично елиминиране на раздразнения нерв.

В определени случаи лекярят може да прецени, че е уместна операция за декомпресия, при която кръвоносният съд, който притиска нерва и причинява раздразнението, се локализира и намества така, че да не притиска нерва.

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!