Травми на шията

Кои са най-честите причини за травмите на шията, какви са симптомите, как да разпознаем различни състояния, как и кога да се консултираме с лекар, как да постъпим до идване на екип на спешна помощ.

Кои са най-честите причини за травмите на шията, какви са симптомите, как да разпознаем различни състояния, как и кога да се консултираме с лекар, как да постъпим до идване на екип на спешна помощ.

Схващанията на врата и травмите в тази изключително важна, но често подценявана част на човешкото тяло, често са причина за сериозен дискомфорт. Освен това тези състояния могат да бъдат и доста сериозни, дори животозастрашаващи. Главата и областта на шията са изложени на външни влияния през голяма част от времето. Това ги прави до голяма степен уязвими на травми, вкл. разтежения на мускулите при рутинни дейности, както и при повишена физическа активност – спорт, тренировки и др.

Мускулните травми, породени от натоварвания, рязко движение или в следствие на спортна дейност и тренировки обаче далеч не са единствената причина за дискомфорт в областта на врата. Мускулите там реагират и при обездвижване, настинки, продължително стоене в неудобна поза и други. В настоящоят материал ще ви представим синтезирана важна информация за устройството, анатомията и взаимовръзките между областите на главата и шията (мускули, прешлени), както и да обобщим някои основни положения като симптоми, често срещани състояния, препоръки и нужни превантивни мерки, които трябва да се вземат. Обикновено свързваме травмите на шията и гърба с временна (но понякога и продължителна) неспособност за движение, болка или дискомфорт в засегнатата зона.

Понякога травмите са съпътствани с остра болка и сериозно ограничаване на способността за свободно движение в тази област. Във всички тези случаи е от първостепенна важност да се осъществи адекватна консултация с лекар-специалист. Неговата задача е да установи вида и тежестта на настъпилите увреждания, да назначи и/или проведе нужните изследвания, както и да определи подобаващото лечение. Някои от вариантите за терапия при контузии и наранявания в областта на шията са медикаментозно лечение в комбинация с раздвижване, упражнения, физиотерапия.

Този материал, както и всяка информация публикувана в Medika.bg, има справочен характер и не бива да служи вместо консултация със съответния лекар-специалист. Можете да откриете компетентни лекари и специалисти в нашата база данни.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Често срещани травми
Често срещани травми на шията

При нараняване или контузия в областта на врата е необходимо задължително да се извърши консултация с лекар-специалист! Травмите на шията се делят на повърхностни, или дълбоки, открити или закрити, с или без фрактура. Леките травми могат да се излекуват напълно, но при по-сериозни наранявания може да се достигне до сериозни последици, вкл. трайно обездвижване, парализа и летален изход.

Според актуалната ревизия на Международната Класификация на Болестите (МКБ-10) при клиничната картина на травмите на шията е възможно да се наблюдава „временна загуба на някои способности“.

Травматичното увреждане на шията зависи от нейната анатомия и разположението му.

Областта на шийните прешлени са защитени от гръбначния стълб отзад, главата отгоре, и гърдите отдолу. Предните и странични части от шията са най-уязвими и статистически най-често са изложени на наранявания и травми. Ларинкса и трахеята са разположени в предната част на шията и затова са изложени на най-голям риск.

Гръбначният мозък се намира в задната част, защитен от телата на вертебралните прешлени, мускулите и сухожилията. Хранопроводът и големите кръвоносни съдове се намират между дихателните пътища и гръбначния стълб.

Сред най-честите причини за болезнена симптоматика в областта на врата са следните състояния:

Мускулно пренапрежение

Тази диагноза често се поставя, когато пациентът се оплаква от „схванат врат“. В някои случаи това може да представлява мускулно разтежение, друга причина е спазъм на мускулите на врата. В други случаи оплакванията могат да включват и травми на меките тъкани на шията, което включва травма на междупрешленния диск, на връзките около гръбначния сегмент, както и мускулните фасции.

Механични болки в шията

Когато става дума за хронична болка във врата, причината за нея може да се крие в дегенерирал диск или спондилоартроза на шийните прешлени. В тези случаи болката остава главно в областта на шията, без да се „разнася“ или отслабва. Тези оплаквания често се обобщават като „механична болка“. Тя не произхожда от притиснати или раздразнени нерви. Причините за болката варират, но често идва от възпаление на фасетните стави и от дегенериралите междупрешленни дискове.

Дегенеративна дискова болест

Дискът се състои от съединителна тъкан, а тя се износва с възрастта. Този процес на износване е познат като „дегенерация на междупрешленния диск“. Дегенерацията често е в резултат от поредица незначителни малки травми, причинявани през годините. Те обикновено не предизвикват болка незабавно. С течение на времето тези микро-наранявания се влошават, градират и допринасят за бързото износване и отслабване на съединителната тъкан, от която е изграден дискът.

Прекомерното, твърде бързо износване и дори разкъсване на диска често може да предизвика остри болки във врата. Целият процес на дегенерация на диска е известен като спондилолиза.

С течение на времето, това причинява износване (спондилоартроза) или артрит (спондилоартрит) на фасетните стави. Около тях и междупрешленния диск могат да се образуват т.нар. остеофити (ошипявания). Смята се, че образуването им е причинено от твърде много движение в съответния гръбначен сегмент. В някои случаи остеофитите стесняват междупрешленните отвори, през които излизат гръбначните нерви. Това състояние е познато като спинална стеноза.

Шийна радикулопатия (прищипан нерв)

В определени случаи нервното коренче е раздразнено или прищипано, Това се предизвиква обикновено от костен шип или от част от междупрешленния диск. В такъв случай коренчето не функционира правилно, което често се изразява в слабост в мускулите, инервирани от съответния нерв, а в други случаи под формата на изтръпване на кожата или болка в областта на тялото, за която отговаря нерва. Това състояние се нарича шийна радикулопатия.

Други възможни причини са поява на болки в шията могат да бъдат:

• Дискови хернии на шийните междупрешленни дискове
• Блокажи в междупрешленните стави
• Възпаление на шийните прешлени на гръбначния стълб – остеоартрит. Друго сериозно възпалително заболяване – ревматоиден артрит
• Инфекции на костите – остеомиелит
• Инфекции в областта на гърлото, средното ухо, щитовидната жлеза и др.
• Неудобна възглавница, сън в лоша позиция, претоварване на мускулите на врата
• Психологически причини, като тревожност, депресия, психоза или стрес
• Други

Структури, изложени на риск при травми на шията

Мускулно-скелетните структури изложени на риск са вертебралните прешлени, шийните мускули, сухожилия и ставните връзки, ключицата, първо и второ ребра, хиоидната кост.

Нервни структури изложени на риск са гръбначния мозък, нервус френикус, брахиалния плексус, ларингеалния нерв, черепно-мозъчните нерви (по-специално IX-XII).

Съдови структури изложени на риск при травма на шията са каротидните (обща, вътрешна, външна) и вертебралните артерии и вертебрални, брахиоцефалика и югуларната (вътрешна и външна) вени.

Структури от висцералните органи изложени на риск включват дуктус торацикус, хранопровода, фаринкса, ларинкса и трахеята.

Жлезистите структури, изложени на риск, включват щитовидната жлеза, паращитовидните жлези, подчелюстната и паротидните жлези.

Други свързани структури, изложени на риск при травма на шията с вътрегръдни наранявания, включват хранопровода, трахеобронхиалното дърво, белите дробове, сърцето и големите съдове.

Симптоми
Кои са най-честите симптоми при травми на шията?

При травма на врата най-често срещаните симптоми са болка в мястото на травматичното увреждане и промяна в способността за движение на засегнатата област. Възможни са и гърчови промени с тръпнене в ръцете или краката. При тежки травми може да се наблюдава и състояние на пълна неподвижност (парализа), както и временна или продължителна невъзможност за движение над крайниците.

Най-честите симптоми включват:

• Болка и напрежение в областта на шията
• Главоболие
• Болки в областта на рамото или ръката
• Намалена подвижност в областта на шията
• Скованост, слабост и/или забавени рефлекси в ръцете

Симптоми при тежка травма на шията

Могат да се наблюдават и други симптоми, които се срещат при травми в посочените зони, макар и те да се класифицират по-скоро като усложнения и последствия от травмата. В такива случаи може да се наблюдава „отпадна симптоматика в мускулната функция на крайниците и пълна анестезия на ръцете и краката“, а също така и невъзможност за извършване на дейността на мускулите, които изграждат сфинктерите на ануса и пикочния мехур. Причината и механизмът на тази симптоматика е недостига на инервационен стимул, предвид мястото на увреждане и прекъсване на сетивността в дисталните отдели. При такава ситуация може да се наблюдава изпускане на тазовите резервоари – това са пикочният мехур и ректума. В много от случаите с такава симптоматика става дума за комплексна травма и поражения в областта на главата.

При тежка комплексна травма ясен и категоричен белег е липсата на съзнание при пострадалите. Ако травмата е свързана с резки нарушения в инервацията на сърдечната и дихателната мускулатура, това може да доведе до спиране на сърцето и дихателните функции. В такива случаи е важно незабавно да се започне сърдечно-дихателна реанимация до пристигането на екип на спешна помощ.

Статистика

Конкретна статистика за контузиите и травмите в областта на шията на територията на България липсва, но подобен тип оплаквания са често срещани при спортни травми, битови инциденти и пътнотранспортните произшествия. За сравнение честотата на контузио капитис (често свързана и с наранявания в шийната област) е около 200 пациента на 100 000 население/годишно. [Източник]

Диференциална диагноза

Травматичните състояния на шията са съпътствани от множество различни усложнения, които задължително трябва да се мониторират от лекар-специалист.

Диагноза

Поставянето и потвърждаването на диагноза при травма или нараняване на шията се прави от лекар-специалист и може да се основава на резултати от изследвания, провеждани с помощта на компютърна томография, рентенови снимки и други.

Рискови групи

От контузии и травми на шията често са застрашени хора, извършващи регулярно активна физическа дейност, работници, спортисти, както и хора, които работят на открито и в неблагоприятни условия. През зимния сезон рисковете се покачват поради възможността от падане на заледена повърхност. Травми на главата и шията се срещат изключително често при пътно транспортните произшествия (ПТП), обикновено породени от т.нар. „камшичен удар“.

Първа помощ
Първа помощ при травми на шията

Какво трябва да направим до пристигането на медицински екип 

Сред основните стъпки за поведение е да се уверите, че пострадалият има трите най-важни показателя - съзнание, пулс и дишане. Това се осъществява посредством регулярни въпроси относно индивидуалността на пострадалия. Задават се въпроси от рода на - как се казвате, къде се намирате, знаете ли какво се случи и други.

Какви мерки трябва да предприемем?

Травмите на шията и гърба често са свързани с временна неспособност за движение в крайник или са примесени с болков синдром и леко ограничение на движението в дадената област. Ако нараняването е съпътствано с травма на главата може да настъпи загуба на съзнание, както и затруднения в когнитивните дейности, обърканост, дезориентация. При всички случаи е необходима незабавна консултация с лекар-специалист, който да прецизира настъпилите увреждания и бъдещото поведение за бързо лечение на пострадалите.

Мерки за спешна помощ до пристигане на спешен екип

Специалистите съветват в условията на тази клинична картина да се поддържа тялото на пострадалия абсолютно неподвижно, особено в мястото на положената травма. Опитайте се да поддържате  пострадалия неподвижен до пристигането на медицински екип, който да транспортира пострадалия незабавно до болнично заведение за предприемане на мерки по установяване на уврежданията и лечението им. Ако е невъзможно да се извърши словесен контакт, трябва да се извърши проверка на жизнените функции. При възрастни хора това се осъществява посредством натиск в шийната вдлъбнатина, за да се отчете пулсация на сънната артерия и натиск върху лъчевия канал до китката за проверка на пулс в периферните артерии. При бебета и малки деца задължително се проверява сърдечната честота чрез натиск върху вътрешната зона на мишницата.

Проверете дихателната дейност като поставите ухото си до устата на пострадалия, за да усетите дали има дишане. Важно: не трябва да се доверявате на движенията в гръдния кош, те невинаги са обвързани с дишане, а могат да бъдат гърчови прояви или напъни/опити за вдишване. Ако липсват жизнените показателни функции, трябва да се започне незабавна дихателна и сърдечна реанимация, която продължава до пристигане на екип на спешна медицинска помощ. В условията на тези травми трябва да поместите болния и да го поставите в хоризонтално положение на тялото.

Специалистите посочват с особена важност, че поведението на околните трябва да бъде такова, което да подсигури абсолютна неподвижност на главата, шията, крайниците и тялото, където евентуално може да бъде настъпилата увреда. Препоръчително е  да се положи тялото в хоризонтално положение. Главата се фиксира с крака, свити в колената на указващия помощ, а тялото се притиска в рамената с ръце, за да се осигури пълна неподвижност на пострадалия до пристигане на лекарски екип.

Кога да потърсим лекарска помощ

В случай на пътнотранспортно произшествие, падане, видимо нараняване на главата и врата или остра болка, обърканост или някой от другите симптоми, изброени по-горе, незабавно се обърнете към лекар-специалист или алармирайте екип на Спешна помощ на телефон 112.

Лечение
Какво лечение се прилага при травми на шията

Лечението на травмите на шията може да бъде симптоматично или консервативно, но в определени случаи може да се наложи хирургическа намеса. Лечението има две основни цели: намаляване на болката и дискомфорта на пациента и предотвратяването на повторно появяване на симптомите. В лечението могат да се използват нестероидни противовъзпалителни медикаменти, епидурални стероидни инжекции, както и различни други подходи – шийна яка за обездвижване, анатомични възглавници, кинезитерапия и други.

Рехабилитация
Рехабилитация на травмите на шията

Рехабилитацията при шийни травми е комплексна процедура, която включва специфични мерки, назначени от вашият лекуваю лекар и кинезитерапевт. Задължително се консултирайте със специалист, който да подготви специална програма, съобразена с точните оплаквания и анамнеза на травмата/заболяването. В рехабилитацията на травмите на шията често се използват различни мануални (ръчни) техники за облекчаване на болката и възстановяването на засегнатите области. В определени случаи се назначава програма от упражнения, които се изпълняват у дома.

Сектор с избрани рехабилитационни центрове, обекти и продукти в помощ за лечение и рехабилитация

Препоръчани продукти

Превенция
Превенция на травмите на шията

Предпазването от травми на шията може да бъде спомогнато от цялостно повишено внимание по време на извършването на рутинни или специфични дейности – спорт, шофиране, каране на колело, контузии на работното място и др. Винаги използвайте препоръчителната защитна екпировка и протектори по време на спорт или специфична работа. Редовните профилактични прегледи ще ви помогнат да откриете навреме различни заболявания, някои от които могат да протекат в ранните си фази без ясно забележима симптоматика. Активното движение и упражненията могат да повлияят добре общото ви състояние и да предотвратят дискомфорта от продължително застояване, дълги часове работа в една поза и подобни рискове.

Вижте повече
Информативни статии и материали за проблемите на шията, шийния отдел на гръбначния стълб и други

Вижте повече информативни статии и материали за проблемите на шията, шийния отдел на гръбначния стълб и други - в социалната мрежа за здравеопазване MediKa.bg

Библиография и източници:

1. „Анатомия на човека“, проф. В. Ванков, проф. Вл. Овчаров - изд. АРСО, София 2002 г.

2. Десета ревизия на Международната класификация на болестите (МКБ-10)  

3. Травми и злополуки при деца. Първа помощ и превенция, Колектив, Издание на БЧК, София, 2004 | ISBN 9549141527

Партньори и спонсори:

Моля изчакайте!