Травми на гръдния кош

Травмите на гърдите, ребрата и гръдния кош се нареждат на трето място по честота на уврежданията на човешкото тяло, веднага след травмите на крайниците и главата. Процентно травмите на гръдния кош са близо 10% от всички травми на човешкото тяло.

Травматични увреждания в областта на гърдите

Травмите на гръдния кош могат да имат изключително неприятни последици и да причинят временна или продължителна нетрудоспособност. В голяма част от случаите е необходима хоспитализация и специализирано наблюдение, а при някои пациенти се налага и оперативна намеса. В зависимост от тежестта и характеристиката на нараняванията прогнозата при травма на гърдите може да варира, а оздравителният период е между няколко седмици до шест месеца, в тежи случаи – и по-дълго.

Травмите на гърдите, ребрата и гръдния кош се нареждат на трето място по честота на уврежданията на човешкото тяло, веднага след травмите на крайниците и главата. Процентно травмите на гръдния кош са близо 10% от всички травми на човешкото тяло.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Често срещани травми
Травмите в областта на гърдите са често срещани при злополуки и пътно-транспортни произшествия.

Травмите в областта на гърдите са често срещани при злополуки и пътно-транспортни произшествия. Механизъмът на получаването им най-често се свежда до получаване на директен тъп удар в гръдния кош и прилежащите области. В резултат се получават сериозни травми, които могат да крият значителен риск за здравето и дори живота. Често срещани са увреждания на лопатката, натъртване на ребрата, ключицата и гръдната кост. 

За да се причини фрактура на някоя от тези кости е необходимо да се приложи особено голяма сила - директно или индиректно. При директно травматично съприкосновение ребрата, гръдната кост и прешлените се чупят на мястото, на което е получен ударът. Индиректните травми представляват счупване на ребрата по една линия в мишничната зона. Този тип фрактури са свързани с размествания на фрагменти, които впоследствие трябва да бъдат наместени обратно (т.нар. репозиция). Най-често травмата се обуславя от вида на приложената сила или натиск. Могат дасе счупят едно или няколко ребра едновременно, на едно или на повече от едно места. Гръдната кост се чупи най-често при нанасяне на директен удар.Травмите в тази зона са често срещани при при автомобилни катастрофи, както и в случаи на падане от високо, силен удар в гърдите, при удар с тъп предмет. Фрактурите на гръдната кост се срещат най-често в областта между мечовидния израстък и стернума.

Разместване в отделните фрагменти на стернума се получава рядко. В такива случаи може да се развие т.нар. „гръден праг“, при който се наблюдава тежък дискомфорт, трудност или невъзможност за дишане и особено силна болка. Една от най-болезнените травми в гръдната област е позната още като „гръден капак“ – при нея ребрата са напълно разделени от гръдната кост на мястото, където се съчленяват, докато гръдната кост флуктуира свободно в гръдната кухина. Това състояние носи значителен риск за живота на пострадалия. Съществува голяма опасност от засягане на основните кръвоносни съдове, както и за други сериозни усложнения като травми на плеврата (белодробната обвивка) и перикарда (обвивката на сърцето). Изключително важен проблем при травматичните увреждания в областта на гръдния кош са и травмите на гръбначните прешлени. Те се получават при притискане или извиване на прешлените, или комбинация от двете. В такива случаи се наблюдава характерно увреждане в предната част на тялото на прешлена, но обикновено задните му отдели (свързаните с вътрешността на тялото) остават незасегнати. Това се дължи на факта, че гръбначните прешлени са особено здрави и така успяват да запазят гръбначния мозък от напрежение и наранявания.

Класификация на травмите на гръдния кош

Травматичните увреждания на гръдния кош се класифицират в зависимост от тяхната тежест и степента на увреда в тъканите. При част от тях се наблюдава нарушаване на целостта на органите в тази област и дори временна загуба на функциите им. Травмите се делят на повърхностни, дълбоки, открити, закрити, с или без фрактура. При леките нараняванията прогнозата е положителна, а времето за напълно излекуване е сравнително кратко. В зависимост от обстоятелствата, при които възниква инцидента, травмите могат да се различават според техния причинител. Те могат да са натъртване, изгаряне, разкъсна рана, охлузване, счупване на кости (фрактура) и други.

Травмите на гръдния кош включват:

• Фрактури на ребрата
• Травми на млечната жлеза
• Травми на стената на гръдния кош
• Травми в областта между лопатките

Според 10-тата ревизия на Международната класификация на болестите, която е и най-често цитираната класификация на травмите, уврежданията в следствие на травма в областта на гърдите могат да се разглеждат според следните признаци:

• Повърхностни наранявания в областта на гръдния кош
• Открити травми на гръдния кош
• Закрити травми на гръдния кош
• Проникващи травми на гръдния кош
• Непроникващи травми на гръдния кош
• Травми със засягане на вътрегръдните органи
• Травми без засягане на вътрегръдни органи

Повърхностни травми в областта на гръдния кош

Повърхностните травми на гръдния кош се причиняват от директен или индиректен удар или натиск от външна сила. Те могат да протичат с или без наличие на нарушена цялост на кожата на гръдната стена.

Открити рани в областта на гръдния кош

За „открити“ смятаме нараняванията на гръдния кош, при които е нарушена целостта на кожата на гръдната стена.

Фрактура/счупване на гръдната част от гръбначния стълб, фрактура на ребрата и стернума

Ребрата са най-често засегнати от травма от костите, изграждащи гръдната клетка. Счупванията на ребрата се срещат по-често при възрастни пациенти, но при определени условия (например ПТП) могат да се наблюдават и при пациенти в млада възраст.

Травматично увреждане на кръвоносните съдове в областта на гръдния кош

При травма на гръдния кош често настъпват увреждания на кръвоносните съдове. Това може да бъде фатално за засегнатия, поради засиленото кръвотечение от аортата (най-голямата артерия в тялото), която се намира в тази област.

Травматична увреда на сърцето

Един от най-важните органи – сърцето - се намира в областта на гръдния кош.  

Травмите на сърцето се делят на закрити (около 90% от общите случаи) и открити (близо 10%). Важно е да се знае, че закритите травми обичайно се срещат в случаи на пътно-транспортни произшествия, както и при падане от височини. Откритите травми са често срещани при проникващи наранявания в областта на гърдите. 

Други и неуточнени травми на гръдния кош и органите в гръдната кухина

Някои от по-често срещаните състояния са събиране на кръв (хемоторакс) и въздух (пневмоторакс) в плевралната кухина. При травма може да настъпи сериозно увреждане на мускулите и сухожилията на гръдния кош. В тежки случаи може да нстъпи множествено увреждане, при което са засегнати повече от една структури и органи в тази област.

Травматична ампутация, смазване на гръдния кош

Така наречената „кръш“ травма (от англ. crush – смазвам) настъпва при притискане на гръдната област между твърди повърхности при високо налягане. Подобни изключително тежки увреждания се наблюдават при ПТП. Закритите гръдни травми обичайно настъпват като следствие от пътнотранспортни произшествия (ПТП), а също така и при падане от голяма височина, домашни (битови) и трудови (промишлени) инциденти. Според местоположението им те могат да бъдат едностранни и двустранни.

Симптоми
Какви са най-честите симптоми при травматични увреждания на гръдния кош и гръдната кухина

Един от най-силно изразените симптоми при травма в гръдната област е болката. Тя се засилва при вдишване и издишване, кашлица, движение и промяна на позата на тялото. За локализацията на травмата може да послужи наблюдение за характерно поведение: известно е, че човешкия организъм генерира определен сигнал в мозъка, който активира компенсаторен механизъм, при който тялото рефлекторно се свива (привежда) към страната на увреждането (травмата).  Това е реакция на периферната нервна система, която праща сигнал до мускулния и костния апарат на човека. В повечето случаи пострадалият е в състояние да посочи къде е травмата и да локализира сам болката.

При засягане на гръбначните прешлени, което е често срещано усложнение, пострадалите имат характерна походка – тялото е приведено напред и горната част се поддържа с помощта на ръцете, които обичайно търсят опора в таза.

Наблюдава се ригидност (твърдост, стягане) на мускулатурата, засилена в областта на гръбначния стълб. За прецизно локализиране на нанесените травми и фрактури се провежда рентегнографско изследване, за да се установи наличието и точното място на фрактурата, както и да се прецени дали пострадалият има разместване на ставните връзки.

Клиника при неуточнени травми на гръдния кош

Клиничната картина при травми на гръдния кош обичайно протича с комбинация от следните прояви:

• силна болка
• задух бронхоспазъм
• дихателна недостатъчност
• тахипнея (учестено дишане)
• цианоза (посиняване)
• повишена бронхиалната секреция
• трудност в отхрачването
• отхрачване на кръв
• задръжка на секрети
• плеврални усложнения
• хемоторакс (кръв в гръдната кухина)
• пневмоторакс (въздух в гръдната кухина)
• хемопневмоторакс
• подкожен емфизем (наличие на въздух в меките тъкани)
• сърдечно-съдова недостатъчност
• тахикардия (учестена сърдечна дейност)
• хипотония (ниско кръвно налягане

В определени случаи при травма на гръдни кош хипотония може да настъпи в следствие на разкъсвания на кръвоносни съдове като последствие от нараняванията. В такива случаи намаленото съдържание на кислород може да доведе до нарушаване на функцията на миокарда и съкращаването на сърдечния мускул. Прекият резултат от това състояние се нарича периферна хипоксия - клетките и тъканите са засегнати нарушения достъп на кислород.

Диагноза

Диагностиката при травма на гръдния кош или съмнения за такава се провежда по стандартните методи за поставяне на диагноза. Такава може да бъде определена само от лекар специалист. Ако имате съмнение, че вие или ваш близък е претърпял травматично увреждане в следствие на нараняване в областта на гърдите, уведомете незабавно екип на Спешна помощ като се свържете със спешния телефон 112. Травмите на гръдния кош често изискват хоспитализация, а тежките увреждания и фрактури могат да наложат оперативно лечение. Обичайните клинични и анамнестични методи за диагностика се прилагат и в случаите на съмнения за травма на гръдния кош. Използва се и рентгенографско образно зиследване, както и редица лабораторни изследвания – пълни кръвни изследвания, кръвно-газов анализ, биохимия, уринни изследвания и други.

Пострадалият трябва незабавно да бъде откаран в отделение на Спешна помощ, а при пациенти с проникващи наранявания се налага спешна оперативна интервенция. Следващият етап е постоянно наблюдение на хемодинамичните показатели (кръвно налягане, честота на дишане, сърдечна дейност, диуреза, пулс и централно венозно налягане) в болнична обстановка за най-малко 24 часа. В зависимост от степента на кръвозагуба, по преценка на лекуващия лекар, може да се наложи и кръвопреливане по спешност.

Първа помощ
Базови насоки за долекарска помощ при травма на гръдния кош

Както всички други случаи на травматични наранявания, уврежданията в областта на гърдите изискват незабавната намеса на лекар специалист и екип на бърза помощ. Ако сте свидетел на пътно-транспортно произшествие или друг инцидент, в който е пострадал някой, незабавно се обадете на 112.

До пристигането на лекарския екип се опитайте да се убедите, че пострадалият/ите имат базовите жизнени показатели – диашне, пулс и дали реагират на вашия глас, докосване, светлина и др. Не изпадайте в паника! При съмнения за наранявания на главата или гръдния кош можете да повдигнете главата и раменете на около 20 см. над нивото на краката.

Проверете проходимостта на дихателните пътища. Ако пострадалият не диша, започнете веднага реанимация. Проверете пострадалия за кървене. При нужда притиснете мястото на кървене и се опитайте да го спрете с натиск. Проверете дали няма признаци на шок, опитайте се да проверите за фрактури и счупени кости – обикновено пострадалият (ако е в съзнание) сам ще може да ви насочи.Не давайте нищо през устата на човек, изпаднал в безсъзнание. Не местете  пострадалия, освен ако няма непосредствена опасност за живота му.

Пострадали със съмнения за счупвания (фрактури) не трябва да се местят, докато засегнатото място не се подсигури с поставяне на шина.

Лечение
Какви са основните методи за лечение в случаите на контузии и фрактури в гръдната област?

Сред първите (спешни) стъпки в лечението на травмите на гръдния кош е пълна кардио-пулмонална реанимация, овладяване на шока, както и оценка и справяне с кръвозагубата. Целта е да се възстанови нормалната белодробна дейност, както и  сърдечно-съдовата дейност. В определни случаи се налага оперативна интервенция.

Следващата стъпка е предотвратяването на инфекции. Прилага се интубация на пациента, както и белодробна вентилация в сличаите когато пострадалият е с остра дихателна недостатъчност или циркулаторен срив. В случаите на фрактури на костния отдел на гръдния кош се прилага вътрешна пневматична стабилизация. 

Лечението в случаи на травматични увреждания в областта на гръдния кош е консервативно, в повечето случаи симптоматично за болката. При по-леките случаи стандартно се прилагат противовъзпалитени и обезболяващи медикаментозни средства. Тяхната задача е да да овладеят болковия синдром, както и да спомогнат организма да задейства по-бързо естествения оздравителен процес. Сама по себе си тази терапия е подходяща да се прилага за травми без разместване на костните фрагменти. 

Използват се още методи като оперативно стабилизиране, хиперекстензия на гръбначния стълб, едномоментна репозиция, поетапна репозиция на отделните фрактурирани в следствие на травмата кости, както и лечебна гимнастика, кинезитерапия и раздвижване в рехабилитационния период.

Рехабилитация
Възстановяване след травми на гръдния кош

Независимо от това какъв вид е фрактурата и какъв начин за лечение е бил назначен от лекуващият лекар, вторият задължителен етап от лечението на травмните в гръдната област е специализираната рехабилитационната програма. Тя може да съдържа различни комплекси от вторични грижи и упражнения и зависи от вида и тежестта на увреждането, както и от други условия, като например специфични заболявания на пациента.

Някои от добрите практики за възстановяване при претърпяна контузия в областта на гръдния кош включват почивка, прилагане на студени компреси, както и прием на нестероидни противовъзпалителни лекарства за облекчаване на болката по лекарско предписание. Препоръчват се дълбоки дихателни упражнения за намаляване на риска от ателектаза и пневмония. Рехабилитационната програма се води от лекуващия лекар или от специалист кинезитерапевт с последващ мониторинг на общото състояние на пациента.

Превенция
Как да се предпазим

Винаги използвайте препоръчителните лични предпазни средства по време на работа с машини или специфични дейности на работното място.

Използването на предпазни колани по време на шофиране спомага за намаляването на риска от счупвания и други наранявания при пътно-транспортни произшествия. 

В напреднала възраст главният предразполагащ фактор за фрактури изобщо е остеопорозата, която прави дори леките травми потенциално опасни, заради настъпващите усложнения.

Библиография и източници:

1. Анатомия на човека, проф. В. Ванков, проф. Вл. Овчаров - изд. АРСО, София 2002 г.

2. Десета ревизия на Международната класификация на болестите (МКБ-10) 

3. Травми и злополуки при деца. Първа помощ и превенция, Колектив, Издание на БЧК, София, 2004 | ISBN 9549141527 

4. Атлас по анатомия на човека, Р.Д.Синелников, Я.Р.Синелников, А.Я.СинелниковИзд. СофтПрес, София, 2010 | ISBN 9789546859259

Партньори и спонсори:

Моля изчакайте!