Травми на гръдните мускули

Травматичните увреждания на мускулите на гръдния кош
се срещат често като последствия от различни спортове
Начало        

Травматичните увреждания на мускулите на гръдния кош се срещат често като последствия от различни спортове (например фитнес или вдигане на тежести), но могат да се причинят и от различни битови и промишлени злополуки, както и от падания, пътно-транспортни инциденти и други. Към мускулите на гръдния кош спадат междуребрените външни и вътрешни мускули, напречния гръден мускул, както и подребрените мускули. Тяхната функция е изключително важна, защото подкрепя дихателните движения.

Сред най-честите травми са навяхванията и разтежения на междуребрените мускули. При най-леката травма можем да говорим само за леко пренапрежение, при което настъпва увреда в няколко мускула без руптура или разкъсване. В такива случаи напълното оздравяване настъпва до 2-3 седмици.

При втора степен на увреждане (умерена травма) наблюдаваме навяхване на мускулите без пълно разкъсване. Оздравяването отнема между 3 и 6 месеца.

В случаи на навяхвания на гръдните мускули от трета степен става дума за пълно разкъсване на мускулните влакна. В такива случаи е наложителна хирургична (оперативна) намеса, като периода на възстановяване зависи както от тежестта и прилежащите контузии, така и от общото състояние на пациента. Клинична картина при травматично увреждане на мускулите и сухожилията на гръдния кош обичайно протича с остра и пронизваща болка, която се усилва при дишане. Наблюдава се болка и около гръдния кош, която се влошава при движение, огъване. Кашлянето предизвиква „експлозия от болка“.

Разкъсвания на големия гръден мускул

Сред най-често срещаните травми на големия гръден мускул са разкъсванията (руптура на Pectoralis major). Тези контузии засягат сухожилията или дисталната инсерция (захващането на мускула към раменната кост). Подобни увреждания ччесто могат да се наблюдават при тежкоатлетите, както и при спортове като гребане, вдигане на тежести, тласкане на гюле и др. За да се избегнат тези контузии е важна добрата загрявка и стречинг преди изпълнение на сериите.

Употребата на анаболни стероиди повишщава значително риска от травми на големия гръден мускул.  

Някои от симптомите са:

• болка в областта на захващането на мускула към раменната кост
• слабост и обездвижване в мишницата
• оток по външната част на гръдния кош към подмишницата
• видима асиметрия между двата големи гръдни мускула

В различните степени на разкъсването може да се наблюдава различно ниво на увреда на мускула – от микроразкъсвания до пълна руптура на мускула и сухожилията. Лечението на разкъсванията варира в зависимост от тежестта на контузията, състоянието (тренираността) на мускула, както и от пола и възрастта на пациента. При по-леките травми се прилагат компреси с лед в първите 3 дни след травмата. При по-тежки травми се изисква пълен покой и почивка, ако са налице тежки разкъсвания и силна болка може да се приложи и шина за обездвижване. Прилагат се обезболяващи и нестероидни противовъзпалителни средства по лекарско предписание.

При разкъсване на мускула се изисква хирургична интервенция – зашиване на разкъсаното. След операцията се зиисква пълен покой до заздравяване на мускула и рехабилитационна програма по предписание на лекар и кинезитерапевт. Кинезитерапията е неразривно свързана с възстановяването при мускулни травми на гръдните мускули. При леки и средни контузии се прилага след 2-3 дни след травмата. Според степента на увреждане мускулите се възстановяват за около седмица при увреждане I степен (микроразкъсване и навяхване), 4 до 7 седмици при II степен, а след операция (травма III степен с пълно разкъсване) периодът на възстановяване е средно между 8 и 12 седмици.

Възстановяването протича индивидуално. Някои пациенти могат да започват отново да се занимават с активни физически упражнения след около седмица, докато при сериозните случаи с разкъсване и последваща операция мишницата се обездвижва поне за 4 седмици. След този срок започва активна и пасивна кинезитерапия с различна продължителност.

Инсерционит на големия гръден мускул 

Сред често срещаните травми на гръдните мускули е и възпалението в следствие на микроразкъсвания на сухожилията до раменната кост – контузия, позната още като инсерционит на големия гръден мускул. Предизвика се при претоварване и силови упражнения без достатъчен стречинг и загрявка, резки движения или вдигане на тежки предмети. Рискови дейности са различни спортове като вдигане на щанги, бодибилдинг и фитнес, тенис, художествена и спортна гимнастика, плуване, гребане, както и различни товарно-разтоварни дейности, свързани с вдигане на тежко.

При тази контузия симптомите се проявяват постепенно. Първо се получават болки в областта на делтовидния израстък на раменната става (Tuberositas deltoidea), които с времето се задълбочават. В ранен стадий контузията се повлиява благоприятно от традиционните методи – третиране с лед и почивка.

При тежък инсерционит може да се прилагат и противовъзпалителни медикаменти по лекарско предписание. В такива случаи травмата отшумява за 2-3 седмици. Ако това възпаление не се лекува, то лесно прераства в хронично такова. Хроничната степен на увреждането е честа причина за ограничаване в движенията на раменната става, както и за получаване на тежки разкъсвания на големия гръден мускул. При хронично възпаление (инсерционит) се налага операция, след която следват поне 12 седмици рехабилитация преди да се натоварва мускула.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!