Травми на главата

Синтезирана информация, засягаща най-честите видове травми на главата, техните симптоми и насоки за първа помощ и лечение

Травмите на главата могат да бъдат породени от различни причини, и в зависимост от типа и тежестта им могат да бъдат свързани с редица непосредствени или последващи симптоми. Те варират от леки неврологични отклонения – замаяност, главоболие, временна загуба на ориентация, до тежка загуба на съзнание и нарушения в основните жизнени функции на организма. В тежките случаи се стига до засягане на центровете в мозъка, пряко отговорни за дишането и сърдечната дейност, продължително коматозно състояние, тежка инвалидизация и смърт.

В настоящата статия ще разгледаме различните аспекти на травмите на главата, както и ще ви запознаем с основна анатомична информация и общи данни за най-честите причини за травмите, най-разпространените симптоми и нужните мерки, които трябва да се вземат в тези случаи.

Този материал, както и всяка информация публикувана в MediKa.bg, има справочен характер и не бива да се използва вместо консултация със съответния лекар-специалист!

За да сме ви максимално полезни, MediKa.bg създаде постоянно обновяваща се база данни, в която с лекота можете да откриете компетентни лекари и специалисти в различните направления на медицинската грижа, превенция и рехабилитация.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Университетска болница „Софиямед“

Болница Тракия

Често срещани травми
Кратко описание*

Какво представляват травмите на главата

Според информация на Българският Червен Кръст под „травма на главата“ трябва да се разбира „резултатът на пряк контакт между главата и някакъв обект, или внезапно и силно ускорение или забавяне на тялото, например при пътно-транспортно произшествие, битов инцидент (като напр. падане по стълби)“.

В такъв случай може да има нараняване на кожата (рана на главата), черепа (контузия/счупване) или мозъка. Обикновено сериозната травма на главата е комбинация от тези варианти.

Симптоми
Кратко описание*

Какви симптоми наблюдаваме при обща травма на главата?

 

Пострадалият може да има главоболие и да е объркан. Раната на главата може да кърви силно. Понякога парче от кожата (скалп) се „отлепя“, така че черепа отдолу може да бъде видян.


Белези, които указват счупване на черепа (според наръчника за първа помощ на БЧК):
загуба на кръв или изтичане на бистра течност от носа, устата или ухото;
синьо оцветяване около очите („знак на битката“)


Белези на мозъчното увреждане:

 • тежки нарушения на съзнанието
 • сънливост, безпокойство, замайване, загуба на паметта, загуба на съзнание;
  • дразнимост от светлина и/или звук;
 • кръвотечение от ушите и/или носа;
 • клонични движения или свита и „усукана“ поза на ръцете и/или краката;
 • забавено дишане;
 • повръщане (обикновено непосредствено след инцидента);


Може да има и признаци на травма на гръбначния стълб.
           
Кои са основните симптоми при травма на главата?

 

При травмите на главата се срещат най-стандартните и често срещани симптоми, както и такива, които са скрити, но трябва да се открият. Рани по главата на мястото на нанесената травма често са най-видимият белег за настъпило травматично увреждане над черепа. При закритите травми може да се наблюдава силно болезнена при натиск подутина или натъртване в окосмената част на черепа.

Понякога при травми на главата е засегната основата на черепа. Тогава се срещат специфичните симптоми за кървене от носа, ушите и устата, дори при липса на непосредствен травматогенен причинител за това. Алтернативни състояния са: ликворея през носа и ушите, получаване на хематоми в засегнатата област, синини зад ушите около мястото на мастоидния израстък и болка в областта на травмата.

Крайната форма на усложнения при травми на главата е изпадане в безсъзнание и кома.


Статистика

Честотата на контузио капитис е около 200 пациента на 100 000 население/годишно. [Източник]

Първа помощ
Травми на главата първа помощ.

Какви мерки трябва да предприемем?

При травма на главата може да настъпи загуба на съзнание, както и затруднения в когнитивните дейности, обърканост, дезориентация. При всички случаи е необходима незабавна консултация с лекар-специалист, който да прецизира настъпилите увреждания и бъдещото поведение за бързо лечение на пострадалите.

Какво трябва да направим до пристигането на медицински екип

 

При липса на функция на жизнените показатели трябва да се започне моментална дихателна и сърдечна реанимация, до пристигане на линейка и екип на спешна медицинска помощ.

 

Сред основните стъпки за поведение е да се уверите, че пострадалият има трите най-важни показателя - съзнание, пулс и дишане. Това се осъществява посредством регулярни въпроси относно индивидуалността на пострадалия. Задават се въпроси от рода на - как се казвате, къде се намирате, знаете ли какво се случи и други.

От изключителна важност е да се осигури абсолютна неподвижност на главата, крайниците и тялото, както и да се обездвижат и мониторират всички зони, които могат да са потенциално засегнати и увредени. Специалистите препоръчват да се положи тялото в хоризонтално положение и главата да се фиксира с крака, свити в колената на указващия помощ, а тялото да се притисне в рамената с ръце, за да се осъществи и осигури пълна неподвижност на пострадалия до пристигане на медицински екип.

Лечение
Лечение травми на главата

Кога да потърсим лекарска помощ

В случай на пътнотранспортно произшествие, падане, нараняване на главата или остра болка, обърканост или някой от другите симптоми, изброени по-горе, незабавно се обърнете към лекар-специалист или алармирайте екип на Спешна помощ на телефон 112.

Диференциална диагноза

Травматичните състояния на главата са съпътствани от множество различни усложнения, които задължително трябва да се мониторират от лекар-специалист. В зависимост от типа и тежестта на травмите можем да говорим за външни и вътрешни увреждания, които включват риска от остър субдурален хематом, травматична субдурална хеморагия, дифузна аксонална травма, спонтанна интеркраниална хеморагия, субарахноидална хеморагия, хроничен субдурален хематом.

Диагноза

Поставянето и потвърждаването на диагноза при травма или нараняване на главата се прави от лекар-специалист и може да се основава на резултати от изследвания, провеждани с помощта на компютърна томография, рентенови снимки и други.

При травмите на главата е възможно да се наблюдава временна загуба на някои способности. Възможна е заплаха за здравето, в зависимост от това дали биват повърхностни или дълбоки, открити или закрити, с фрактура или без.

Леките и повърхностни травми на главата обикновено могат да се излекуват напълно и последствията от тях да бъдат напълно овладяни.


Според Десетата ревизия на Международната класификация на болестите (МКБ-10) понятието „травми на главата“ включва: травми, рани, разкъсвания и наранявания на ухото, око, лице, венци, челюсти, областта на темпоромандибуларната става, устна кухина, небце, околоочната област, окосмената част на главата, език, зъби.


Клинична картина на травма на главата може да включва:

 • общи и неспецифични симптоми
 • главоболие;
 • гадене и повръщане;
 • гърчове;
 • нарушено съзнание;
 • кома;
 • рани, синини, кръвонасядания по кожата на главата;
 • кървене ако има отворена рана на главата.


Специфичните симптоми са в зависимост от засегнатите части от главата


 • болки в окото, нарушено зрение, посиняване;
 • болки в ухото, изтичане на секрети от ухото, нарушен слух;
 • деформация на носа, епистаксис, нарушено обоняние;
 • кървене от устата и венците, разклатен или счупен зъб;
 • симптоми от увреждане на черепно-мозъчни нерви;


За диагностициране на травмите на главата се използват образни изследвания: рентгенография, компютър томограф, ядрено-магнитен резонанс. При всяка травма на главата задължително се оценява степента на съзнание на пациента по Глазгоу Кома Скалата*.


Какво е лечението при травми на главата


Специфичното лечение при травми на главата се определя от лекар специалист в зависимост от типа травма и тежестта на нараняването.

Лечението на травмите на главата зависи от вида им и засегнатите части. При леките травми поведението се състои в обработка, дезинфекция и почистване на местата с повърхностни наранявания, почивка, компреси с лед, и аналгетици докато по-сериозните травми се нуждаят от специализирано и хирургично лечение. Възможна е хоспитализация, както и специализиран режим на наблюдение и проследяване.

Към какъв лекар трябва да се обърнем

При травма на главата можете да се обърнете за консултация и лечение към невролог, ортопед, травматолог, лицево-челюстен хирург.

ТОП 3 Лечебни заведения в тази област

Топ 3 медицински специалисти в тази област

Рехабилитация
Рехабилитация на травми на главата

Лечението и рехабилитацията при мозъчни травми изисква задълбочено внимание и адекватна, специализирана медицинска помощ и наблюдение.

Последствията от черепно-мозъчните травми могат да доведат до редица усложнения, някои от които могат да доведат до опасни за живота състояния. Най-общо, потенциалните опасности от уврежданията на мозъка в следствие от черепно-мозъчна травма могат да повлияят на двигателно-опорния апарат, да засегнат говорните центрове в мозъка, както и да засегнат сериозно когнитивната (мисловната) дейност.

 

Съществуват различни техники и начини за лечение и рехабилитация на засегнатите от мозъчна травма. Рехабилитацията при мозъчни травми включва различни начини за цялостно и симптоматично подпомагане и лечение на пациента от ранната фази на диагностициране на травмата до неговото частично или цялостно възстановяване.

Изборът на правилното последващо лечение, рехабилитация и проследяване се прави след провеждането на набор от различни клинични тестове. Изследванията са определящи за правилното разбиране кои части от мозъка са засегнати и в каква степен. На базата на направения анализ, пациентът се насочва към най-добрата форма за лечение според неговите специфични нужди и физическо състояние.

Рехабилитацията може да бъде насочена предимно към последствията от мозъчната травма и техните симптоми, с цел да се възстановят до колкото е възможно нарушените функции на мозъка в следствие от увреждането. Рехабилитацията може да е дългосрочна, както и да бъде подкрепена с медикаментозни и немедикаментозни методи за лечение.

Сектор с избрани рехабилитационни центрове, обекти и продукти в помощ за лечение и рехабилитация

Препоръчани продукти

Превенция
Превенция травми на главата

Статистически, най-честите причини за травма на главата са:

 • пътно транспортни произшествия;
 • трудови злополуки;
 • падане върху главата;
 • нападения и физическо насилие;
 • спортна травма.


Предпазването от травми на главата, които могат да доведат до сериозни усложнения и увреждания, е редно да се случва на всички места, на които подобни наранявания могат да се случат. Такива са работните места за редица професии, при чиято работа се използват машини и тежък физически труд – строителна работа, поддръжка, работа в цехове и фабрики, шофьори и водачи на машини, работа на открито, работа на терен. В рисковите групи попадат и спортистите – любители и професионалисти.

 

Рискови групи

От контузии и травми на главата често са застрашени хора, извършващи регулярно активна физическа дейност, работници, спортисти, както и хора, които работят на открито и в неблагоприятни условия. През зимния сезон рисковете се покачват поради възможността от падане на заледена повърхност. Травми на главата се срещат изключително срещо при пътно транспортните произшествия, най-често породени от т.нар. „камшичен удар“.

Как да предотвратим травмите на главата

За да се предпазите от травми на главата е нужно да се използва предпазна екипировка и лични защитни средства на всички места и във всички случаи, в които това е необходимо. Носенето на предпазни средства (напр. каски, протектори) намалява драстично последиците при пътно-транспортни и трудови злополуки.

Травмите на главата обаче могат да настъпят в най-различни ситуации и контекст, като например в битови условия или при инцидентно падане. Повишеното внимание е от изключителна важност при рискови условия като заледени улици, преминаване през опасни зони и около строителни обекти, в работната среда и други

Моля изчакайте!