Травматични увреждания на кръстните връзки на коляното

Увреждането на кръстните връзки на коляното
е едно от най-тежките спортни травми
Начало        

Увреждането на кръстните връзки на коляното е едно от най-тежките спортни травми, която за съжаление е доста често срещана при различни спортове и дисциплини. Най-често тези контузии се свързват със спортове, при които е характерна честата и рязка смяна на посоката, скачане, рязко спиране от бяг. Такива са футболът, баскетболът, силови и контактни спортове, борба, ръгби, ски и сноуборд.

Вижте повече по темата в MediKa.bg - Въпроси и отговори за уврежданията на предните кръстни връзки на коляното

Травми могат да се получат и при бягане, каране на колело и друга физическа активност. Според някои проучваният жените, упражняващи някой от посочените спортове, страдат много по-често от увреждане на предната кръстна връзка на коляното, в сравнение с мъжете в съответната възрастова група. Съществуват няколко теории за това, но няма да се спираме на тях в подробности. Колянната става е една от най-натоварените стави в човешкото тяло. Тя има изключително сложна структура, която изпълнява много важни функции. Една от най-тежките, но и най-разпространените травми (наред с уврежданията на менискуса) е именно контузията и разкъсването на кръстните връзки.

Какво представляват кръстните връзки на коляното и как се увреждат те?

В коляното има четири основни връзки. Предната и задната кръстни връзки се пресичат, образувайки Х – откъдето идва и името им. Те стабилизират колянната става и поддържат бедрената кост и подбедрицата в изравнено анатомично положение. При контузии и разкъсвания най-често е засегната предната кръстна връзка. Разкъсването (частично или пълно) е изключително сериозно състояние, при което се нарушава стабилността в колянната става. Често разкъсването на кръстни връзки на коляното е съпътствано с утежняващо травмата нараняване на ставния хрущял или травма на менискуса. В зависимост от степента на контузията може да става дума за навяхване в ставата - от директен удар върху външната или предната част на коляното. Това е често срещан случай при контактните спортове.

Как се получават уврежданията на кръстните връзки на коляното?

Травмите на кръстните връзки се получават при внезапно спиране, рязко усукване, екстремна промяна в посоката на ставата, извъртане по оста на ставата, силно преразгъване в коляното, както и при директен удар върху подбедрицата. Задната кръстна връзка често се засяга при директен фронтален удар върху колянната става.

Симптоми, оценка и поставяне на диагноза при увреждане на кръстните връзки на коляното

Повечето хора, претърпели такава травма, съобщават за „изпукване“, след което следва силна болка и невъзможност за ходене. Малко след това се появява оток, в определени случаи и кръвонасядане в коляното. Поставянето на диагноза може да се направи само след детайлен преглед от специалист травматолог.  За да се постави диагноза се използват методи като образни изследвания, клиничен и анамнестичен метод, както и редица тестове като Lauchman, проверка с издърпване (напред или назад) при свито коляно. Ренгенорграфията се прилага за отхвърлянето на съпътстващи фрактури, както и за локализиране на увреждания на хрущяла и менискуса. При нужда вашият лекар може да назначи артроскопия и ЯМР.

Как се лекуват кръстните връзки на коляното?

До уточняване на диагнозата лечението се покрива от консервативни методи. Прилагат се класическите методи при спортна травма – почивка, налагане с компреси с лед, компресираща превръзка на коляното, повдигане на крака за подобряване на кръвоснабдяването. След поставяне на диагнозата може да се приложи оперативно лечение - т.нар. артроскопична реконструкция на сухожилията. Реконструкцията на сухожилията в колянната става има за цел да стабилизира коляното. В повечето от случаите такава процедура успява да подобри общото състояние и да възстанови изцяло функцията на колояното. Успеваемостта на операцията е много висока и повечето претърпели такава травма успяват да се върнат без значителни проблеми към обичайните си занимания – активно движение и практикуването на спортове не е проблем след рехабилитационния период.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!