Вече чрез 3D принтер може да се възпроизведе дори изкуствена кост.
изкуствена кост

Съвременният технологичен напредък в сферата на медицината продължава да се развива с невероятна скорост, което помага на специалистите да се справят с различни болести и да открият заместители на човешките органи. Например, вече чрез 3D принтер може да се възпроизведе дори изкуствена кост. Според редица медии, които публикуваха новината, тя е създадена от ковък и резистентен био материал и може да стимулира естественото регенериране на костите. Поне за това свидетелстват резултатите от експерименти с лабораторни плъхове.

Сензационното откритие ще даде множество перспективи за създаване на достъпни и по-евтини протези и импланти, категорични са експерти. Изкуствено създадените кости ще се използват за лечение както на зъбни, така и на костни увреждания и ще намират широко приложение в пластичната хирургия.

Как се е стигнало до изработването на изкуствена кост с помощта на специален 3D принтер?

Специалистите, лекували успешно увреждане на гръбначния стълб при лабораторни плъхове. Освен това работили и върху излекуване от малформация на череп у маймуна. В процеса на научните си експерименти отворът в черепа на макак резус се затворил и то само за един месец. Затварянето се получило без да има какъвто и да било признак за инфекция или някакъв страничен ефект.

В сравнение с другите, вече съществуващи изкуствени костни присадки, новият био материал се отличава заради еластичността си. Едновременно с това, коста е твърда. Друго качество на новия материал е, че той може лесно да бъде разрязан и манипулиран.

Произведеният благодарение на 3D принтер био материал е напълно възможно да бъде регенериран. Това може да се случи посредством естествени костни тъкани, без да е нужно да се добавят някакви вещества, за да се улесни процесът на растеж на костите.

 Учените, участвали в новото откритие, поясниха, че новият материал е създаден на базата на хидроксиапатит. Това е основна минерална съставка в костната тъкан, и полимер, който е едновременно био съвместим и био разградим.Публикувано от : Анна Аспарухова
2016-10-04T08:24:53+02:00

Онлайн репутация за Статия

Мнения, коментари и оценка за С помощта на 3D принтер създадоха кост за присаждане

Моля изчакайте!