Счупвания на ходилото и пръстите на крака

Кои са най-­честите счупвания на костите на ходилото? Какви травми предизвикват фрактури на ходилото и пръстите?
Начало        

При фрактури може да се получи травматично разместване на краищата на засегнатата кост. Така се образуват два или повече костни фрагменти. Травма може да предизвика фрактура на всяка кост на ходилото, както и на пръстите на крака.

Счупванията биват непълни когато линията на счупването не преминава през цялата дебелина на костта, без разместване на костни фрагменти или в случай на пукване. Фрактурите се считат за пълни когато линията на счупване минава през цялата дебелина на костта. Тогава се наблюдават и размествания на костните фрагменти.

Кои са най-­честите счупвания на костите на ходилото?

Сред най-често чупените кости на ходилото е петната кост, следвана от скочната кост (талус). Клиновидните кости в средната част на стъпалото обикновено се счупват заедно. Метатарзалните и костите (фалангите) на пръстите на крака също могат да псотрадат и да се счупят при различни травматични увреждания. Най-често пострадали са първа метатарзална кост и палеца на крака, но при някои спортни травми е разпространено характерното счупване на външната, пета метатарзална кост.

Какви травми предизвикват фрактури на ходилото и пръстите

Травмите, които предизвикват фрактури на ходило и пръсти са разнообразни по произход и сложност. В по-честите случаи става дума за директно размачкване на костта, както и за огъване и усукване.

Счупване на скочна кост (талус)

Най­често се получава при рязко сгъване на стъпалото навътре към тялото. Костта се притиска в долната част на големия пищял и петната кост се врязва в нея като клин. Такива травми нерядко настъпват при автокатастрофи, но и при някои спортове като футбола.

Счупване на петна кост

Най-често се причинява след падане върху петата.

Фрактури на ладиевидна, кубовидна и клиновидна кост

Причинени са от директен удар в/у горната част на ходилото, от падане на тежък предмет или притискане на стъпалото, при усукване или сгъване на ходилото.

Счупвания на средноходилните (метатарзални) кости

Получават се при удар върху ходилото, от падане или притискане с тежък предмет, усукване, стъпване накриво при спорт, силово съприкосновение, като съпътстваща травма при автопроизшествия.

Счупвания на пръстите на крака

Фрактури на фалангите често се причиняват при пресрещане на пръстите на крака при ритане, директен удар, съпрокосновение или падане на някакъв предмет върху крака, прегазване, усукване или огъване на пръстите в различна посока.

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!