Скъсване на менискуса – симптоми, лечение и рехабилитация

Увреждането и разкъсването на менискусът
е сред най-често срещаните спортни травми на коляното.
Начало        

Увреждането и разкъсването на менискусът е сред най-често срещаните спортни травми на коляното. Проявява се при усукване на крака или внезапно пренапрежение в областта на колянната става или подбедрицата. 

Какво представлява менискусът?  

Менискусът (менискът) е хрущял, чиято функция е да намалява стресовото натоварване във вътрешността на колянната става. Има форма на диск. В коляното се намира един външен (латерален) и един вътрешен (медиален) менискус. Латералният е разположен под външната издутина, а медиалният се намира под вътрешната издутина на бедрената кост. Менискусът има задачата да омекотява и подкрепя движението на бедрената кост и големият пищял на подбедрицата. Формата му го превръща в естествена „възглавничка“, което пречи на бързото износване на ставата като облекчава триенето между костите. Менисците поемат стреса и вибрациите при скачане и резки натоварвания на крака.

Как се получава травмата, известна като „скъсване на менискуса“?

Менискусът може да се скъса под влиянието рязка ротационна сила в коляното, която се получава при рязко движение, спиране, усукване. Скъсването на менискус е често срещана травма в различни спортове, при които се налагат бързи движения и рязка смяна на посоката им. Менискусът може да се разкъса при завъртане в коляното, докато същото коляно в дадения момент носи тежестта на тялото. Скъсване може да се получи и при усукване или рязко извъртане в горната част на крака, докато стъпалото е статично (неподвижно) – често срещана травма при баскетболистите. Тази травма е по-често срещана с напредването на възрастта и при износване на ставния хрущял, който се намира под менискуса. В него може да настъпи и множествено скъсване – на повече от едно място. Тежестта на увреждането зависи от локализацията и големината на разкъсването. 

Какви са основните симптоми при скъсан менискус?

Скъсването може да протече с минимална болка в момента на контузията. Повечето пострадали от разкъсване съобщават за болка при изправяне на коляното. Силна болка може да се усети ако парче от разкъсаният хрущял се заклещи между големия пищял и бедрената кост. Травмата протича с оток, който се задълбочава до час-два след разкъсването. Подуването е по-сериозно ако са засегнати кръвоносни съдове. До час след увреждането ставата се пълни с течност. В редки случаи отокът настъпва по-късно, до 12 часа от травмата. Може да се усети пукане при движение в коляното. Други симптоми, съпътстващи скъсването на менискус са парене, усещане за „блокиране“ на коляното, усещане за нестабилност. При нелекувана стара лека травма разкъсването може да протече с особено силна болка. След контузия коляното може да „прещраква“, „пука“, „стърже“ или да се изкриви встрани.

Диагностика и лечение на скъсан менискус

Ако усетите пукане или болка след усукване или претоварване на коляното, незабавно потърсете лекарска помощ. Ако има сериозен оток диагностиката може да е затруднена. Вашият лекар може да препоръча обездвижване на крака и локални компреси с лед докато подуването намалее. В определени случаи се налага извеждането на натрупаната в коляното течност с пункция. Вашият лекар може да ви предпише различни обезболяващи и противовъзпалително медикаменти. За диагностициране се използват редица методи, сред които специализирани тестове като мануален тест на McMurray, рентгенография, артрография, магнитен резонанс, артроскопия. Лечението зависи от тежестта на травмата – при леки случаи контузията отшумява с дръжане на крака в покой, но при средни и тежки разкъсвания може да се наложи и оперативна намеса. След възстановителния период се налагат рехабилитационни практики за заздравяване на коляното. Лекарят ви може да препоръча носене на компресионна превръзка за пределен период от време. В повечето леки и средни по тежест случаи прогнозата е благоприятна. Възстановяването на менискуса е успешно, но съществува риск от развиване на артроза на коляното в по-късен стадий, особено при пациенти, при които е отстранена част от диска. 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!