Симптом на Бел: какво трябва да знаем за лицевия неврит

Невритът на лицевия нерв или така наречената парализа на Бел е може би най-често срещаният мононеврит. Това е възпалително заболяване, засягащо само на един нерв, което бива първично и вторично.
Начало        

Определение за неврит на лицевия мускул

Невритът на лицевия нерв или така наречената парализа на Бел е може би най-често срещаният мононеврит. Това е възпалително заболяване, засягащо само на един нерв, което бива първично и вторично.

Няма потвърден и доказан изолиран (специфичен) причинител на това състояние. Сред основните предположения обаче са различни вируси като например варицела зостер, полиомиелит, простудни заболявания и подобни. Знае се, че вродено стеснение на канала, през който преминава и излиза от черепа лицевият нерв, е фактор от голямо значение за възникване и развитие (усложнение) на това състояние. Често парализата може да е следствие от компресионно обезкървяване (т.нар. исхемия) на лицевия нерв, като резултат от възпалителен оток на стеснения канал.

Вторично увреждане на лицевия нерв може да бъде следствие от различни общи инфекции като грип, дифтерия, коремен тиф, както и остро и/или хронично възпаление на средното ухо, гумозен базален менингит, тумор между продълговатия и малкия мозък, характерна фрактура на пирамидата на слепоочната кост, полиомиелит, енцефалит, както и множествена склероза.

Клинична картина при лицевия неврит

Обичайно състоянието започва остро, много често предшествано от усещане на парене и болка в ухото от засегнатата страна. Проявява се парализа на мимическата мускулатура в съответната половина на лицето.

Настъпва изглаждане на бръчките на челото и на гънката между устните и носа. Очната цепка става по-широк, ъглите на устата могат да увиснат или заемат нехарактерна позиция.

Асиметрията на лицето става видима тогава, когато пациентът опитва да затвори очи, да покаже зъбите или сбръчка челото.

Симптом на Бел

Така нареченият „симптом на Бел“ е на лице тогава, когато:

• при опит да се затвори окото очната ябълка се извърта нагоре, като открива голяма част от склерата (бялото на окото)
• пациентът не може да свирне с уста
• при хранене храната се задържа между зъбите и бузата
• бузата е отпусната

Настъпва парализа на мимическата мускулатура на засегнатата част на лицето. При поражение на лицевия нерв при канала на нерва може да се наблюдава и разстройство или промяна във вкусовите възприятия в предната част на езика, както и повишено възприемане на звуците.

При засегнат ганглион може да се появи и херпес в областта на външното ухо, често и в предната част на езика.

Високи увреди на лицевия нерв

Така наречените високи увреждания на лицевия нерв, в частта преди да навлезе в костния канал, се проявяват с усещане за сухота в окото, ограничена слъзна секреция (сигнал за засегнати сълзо-отделителни влакна в нерва). При едновременно увреждане и на слуховите влакна състоянието е съпътствано с характерен шум и/или повишено възприемане на звуците от засегнатата страна.

След отпускането на канала пораженията на засегнатия нерв причиняват периферна парализа или увреждане и изчезване на сухожилните и кожните рефлекси както и мускулна атрофия, намален или изцяло липсващ мускулен тонус на лицето, често повишено сълзоотделяне.

С течение на заболяването нерядко се наблюдават и други усложнения:

• кератит - възпаление на очна роговица
• мускулна контрактура на страната на парезата
• патологични синкинезии - съдружни движения - при затваряне на окото ъгълчетата на устата се придвижват като скачени
• т. нар. 'крокодилски сълзи' – при хранене окото сълзи обилно, а при плач е сухо

Заболяването често продължава между 2 седмици до 3 месеца, понякога повече.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!