има нужда от мерки срещу рекламата на тези медикаменти и от информиране чрез масовите медии хората за негативните последици от неправомерната употреба на антибиотици.
pills

За пръв път от 40 години насам, откакто съществува Световният списък на най-важните лекарства на СЗО, в него се въвеждат три основни категории при антибиотиците. Действията на Световната здравна организация целят ограничаване на масовата злоупотреба с лекарствата. При взимане на антибиотици, несъобразно с медицинската преценка, постепенно се изгражда резистентност. Така те губят ефективността си.

Бета-лактамните антибиотици, с най-разпространен представител пеницилин, се посочват като „първа линия на защита“ на организма. Останалите антибиотици се препоръчват за употреба само и единствено, ако е наистина наложително. За съжаление, те продължават обаче масово да се рекламират като лек срещу всякакви болести.

Списъкът на СЗО се нарича Essential Medicines List (EML) и съдържа 39 антибиотици за 21 състояния. Лекарствата са подредени в групите „достъпни“ (Access), „под наблюдение“ (Watch) и „в резерв“ (Reserve).

В първата категория (Access) са антибиотици с рядко срещани случаи на нежелани лекарствени реакции. Сред тях например е амоксициклинът. СЗО твърди, че той трябва постоянно да е на разположение за широк спектър масово срещани инфекции, включително пневмония.

Във втората група (Watch) са антибиотици, предписвани за ограничен кръг инфекции. Тук присъства ципрофлоксацинът. Той обикновено се предписва при цистити, бактериален синузит, бактериален бронхит или фарингит. Употребата му трябва „драстично да намалее“, твърди здравната организация.

Третата категория антибиотици (Reserve) съдържа редица медикаменти, включително някои цефалоспорини. От здравната организация преценяват, че към тях трябва да се прибягва само и единствено в краен случай, при най-тежки състояния и когато са изчерпани всички възможности за лечение. Например при инфекции от причинител, резистентна на няколко лекарства.

Това, разбира се, повдига въпроса как производителите на подобни антибиотици ще печелят от тях, коментира Сюзен Хил, директор по въпросите на най-важните медикаменти и здравни продукти към СЗО. Той също заяви, че има нужда от мерки срещу рекламата на тези медикаменти и от информиране чрез масовите медии на хората за негативните последици от неправомерната употреба на антибиотиците.Публикувано от : Анна Аспарухова
2017-06-14T09:42:44+02:00

Онлайн репутация за Статия

Мнения, коментари и оценка за СЗО класификацира антибиотиците според безопасността им

Моля изчакайте!