Какво представлява и кога е необходима Ринопластиката? Какво трябва да направим, за възстановяване и какви мерки да предпримем, вижте в тази публикация.
Ринопластика

Ринопластиката представлява операция за естетична промяна на костите и хрущялите на носа.

С помощта на пластичната хирургия могат да се коригират до известна степен всички видове деформации на носа.

Често срещани деформации на носа са:

  • Крив нос;
  • Деформации на върха и ноздрите;
  • Седловиден нос - сплескване на основат и гърба на носа;
  • Орлов нос.

 

Идеали за вида на носа

Не съществува естетичен идеал за вида на носа. Всеки народ си има различни естетически вкус за възприемане. Според нормите, ъгъла от деведест-деведесет и пет градуса между горната устна и носа се приемат, като добър естетичен резултат.

 

Съществува ли нещо като 'идеален нос'

Не няма твърди критерии, защото резултата е съвкупност от пропорциите на цялото лице.


Важните фактори определящи резултатите от пластична операция на носа

  • Възрастта на пациента: най-добрите резултати се получават между 16 - 60 годишна възраст;
  • Характеристиките на кожата: плътност, тънкост и степен на омазняване;
  • Нивото на деформация: колкото е по-сложно деформиран носа, толкова по-трудни са перфектните резултати;
  • Вида на деформация: има деформации, които са изключително трудни за отстраняване и е задължително лечението да се извършва от опитни пластични хирурзи;
  • Емоционалното състояние на пациента: по-незадоволителните резултати преобладават при пациентите с по-изострена нервност и тревожност поради склонността им за драматизиране от незначителни детайли.

 

Резултати според възрастта на пациента

Няма строго дефиниран момент, дали операцията е с по-високи резултати направена в детска или зряла възраст. При всички положения операцията не може да се направи преди 16-17 годишна възраст, защото носа все още е в процес на развитие.


Как се прави Ринопластика

Прави се единствен разрез в основата на носа през който протича цялото лечение по предварително определен оперативен план. Корекцията се прави или като се премахват излишните костни и хрущялни части, или като недоразвитите или липсващи части се заменят с присадка или изкуствен материал.

Слага се тампонада и външна превръзка, която служи за поддържане. Не остават видими белези след лечението.


Има ли опции за избор на вида нос преди операция

До известна степен пациента може избира за новия вид на носа си. Преди да се стигне до този момент медицинския специалист трябва да отстрани всички дефекти и чак след това има възможност да обърне внимание върху процеса за естетическото моделиране. Желаещите да си направят ринопластика трябва да са наясно, че не може с прецизна точност да се изчисли финалния резултат от операцията.


Предоперативен стадий

За да се подготви операцията с добра точност е от особено значение, Ринометрията, риноманометрията и ендоскопията. За постигането на добър и задоволителен резултат е важна отливката на лицето и компютърната обработка на 3Д образ според критериите на пациента.

Преди операцията пациента получава задоволителна информация с максимално приблизителна представа за финалния резултат.


Материали

Най добрите присадки са хрущялите и костните частици взети от пациента. Взимат се от бедрото или ребро в някой случаи се използват и силиконови.

Оперативна трайност, анестезия, болка и болничен престой

Такъв тип операции се извършват за около час от опитни лекари, те не са болезнени и се извършват под обща анестезия, а в изключително малки случаи се използва местна. След два-три дни пациента е в състояние да напусне болничното заведение.

 

Странични следоперативни ефекти и действия

Появата на оток и подкожни кръвоизливи се наблюдават около очите, които намаляват значително до 48 часа и изчезват напълно до месец.

След около 24 часа се сваля носната темпонада, а гипсовата превръзка след около седмица, отстраняването на темпонадата позволява на пациента да диша свободно и нормално. Имайте предвид, че след успешна ринопластика носа си е чист и здрав нос, за който не трябва да полагате специфични грижи.

Резултата от операцията е траен и носа запазва здравия си вид, не получава видоизменения с времето.

В някои случаи подуването на носът след операция продължава до няколко месеца преди той да заеме нормалната си форма. Пациента в състояние да се върне на работа и възстанови нормалните си човешки активности приблизително след две-седмици.

При положение, че получените трайни резултати са незадоволителни пациента може да се подложи на повторна ринопластика най-рано след 6 месеца.

В почти всички случаи резултатите от ринопластиката са задоволителни, а в случаите където резултатите са едва забележими, могат да бъдат подобрени с повторна процедура.


Кога се прави Ринопластика

Не винаги повод за тази операция са естетическите желания на пациента.

Има случаи в които се прилага, за да коригира аномалии след травми, които са причинили счупвания на кости. В днешно време хирургия на носа се прави с цел подобряване на дихателната функция.Публикувано от : mediKa.bg
2016-08-15T12:46:04+02:00

Онлайн репутация за Статия

Полезно 100.00%

Мнения, коментари и оценка за Ринопластика - трайност и необходимост

мнение за Ринопластика - трайност и необходимост от Веселин Димитров

Впечатления:

В България има много специалисти, които могат да направят такъв тип операции без да застрашават живота на пациента.

100%
Съвети:

Репутация
Полезно
Моля изчакайте!