Първата „бионик“ котка в България с успешна операция на крайници

По-рано през 2017 година екип от специалисти ветеринари от Централната ветеринарна клиника в София извършиха успешно първа по рода си операция у нас за поставяне на протези на котка с ампутирани задни лапи
Начало        

По-рано през 2017 година екип от специалисти ветеринари от Централната ветеринарна клиника в София извършиха успешно първа по рода си операция у нас за поставяне на протези на котка с ампутирани задни крайници.

По време на операцията пациентът - котето Пух – е на 10 месеца. Животинчето губи задните си крайници в инцидент с автомобил, но благодарение на екип от специалисти получава нов шанс. Подобна интервенция се извършва за първи път в България от наш ветеринарен лекар.

Функцията на крайниците на Пух е възстановена след две интервенции и сложен рехабилитационен процес, който отнема над 3 месеца.

Иновативната и високотехнологична операция за имплантиране на бионични протези е извършена от д-р Владислав Златинов от Централна ветеринарна клиника – София. Операцията включва костно вграждане на титаниеви импланти, към са прикрепени специално изработени за пациента външни протези.

Този метод за протезиране е известен като ITAP - Intraosseus Transcutaneous Amputee Prosthesis и до момента е все още в процес на разработване. Прилаган е рутинно само в две ветеринарни клиники по света.

Ученият, въвел този метод в ветеринарната медицина, е изявеният новатор професор Ноел Фицпатрик от Великобритания. Фицпатрик въвежда ITAP във ветеринарната медицина, като в последствие методър се ползва за подобрение и на различни подходи в хуманната медицина, Имплементацията на ITAP за лечение на хора е сравнително рядък случай, в който едно постижение във ветеринарната медицина спомага за развитието на съответната област – в случая биониката - при хуманните лекари-специалисти.

Историята на котето Пух получи широк отзвук в българските медии, и по-специално в социалните мрежи. Водещият на операцията д-р Златинов допълни, че стартира дългосрочен проект за развитие и подобрение на техниката за протезиране при животни.

След интервенцията за поставяне на импланти на задните лапи на Пух вече са оперираниоще две котки и едно куче, отново чрез метода на Фицпатрик – ITAP. Животните са в процес на възстановяване с добри прогнози.

Индикациите за протезиране с метода са изключително тежки травми, завършили с ампутация или злокачествени образувания по крайниците.

„Иновативната терапия може да спаси функцията на крайника, а специално при тази операция и живота на пациента“, допълва Златинов.

Проектът е подкрепен от организацията за защита на животните Let’s Adopt Bulgaria и Ортовет Медикъл, която към момента е единствената българска компания, специализираща в производство на протези за животни.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!