Препаратът ще действа срещу щамове на четири грипни вируса
prez-esenta-puskat-super-vaksina

Революционният препарат ще действа срещу щамове на четири грипни вируса

Четиривалентна е новата ваксина срещу грип, която ще бъде пусната за предстоящия есенно-зимен сезон, съобщиха от Българското дружество по иновативна медицина. Това беше обявено по време на семинар, посветен на европейската седмица на имунопрофилактиката. От 2006 г. Европейската имунизационна седмица се отбелязва в страните-членки на ЕС като израз на последователната европейска политика за превенция чрез ваксинация. В рамките на седмицата 24-30 април за 11-и път в 53 държави от стария континент осъществиха редица активности, насочени към информираността относно ваксините.

„Ваксината е иновативна и осигурява по-широка защита от грип“, заяви националният консултант по епидемиология на имунизационните заболявания от ВМА доц. Андрей Галев, цитиран от национални медии.

Ваксината ще действа срещу щамове на четири грипни вируса. България е една от първите страни в Европа, които ще осигурят възможност населението ѝ да се ваксинира. У нас през последния грипен сезон през зимата между 2016 и 2017 г., от грип и остри респираторни заболявания са заболели приблизително 1 750 000 души. Това сочи статистиката на Националната референтна лаборатория по грип и Националния център по заразни и паразитни болести. Ваксинацията, която е доброволна, обхваща всяка година едва 2% от хората.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) ежегодните грипни епидемии разболяват до 30% от децата и до 10% от възрастните. A всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са вследствие на заболявания, за които съществуват действащи ваксини. Имунизациите срещу дифтерия, морбили, тетанус и коклюш спасяват човешки животи и до голяма степен здравето на децата зависи от ангажираността на родителите.

Липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на засилено прилаганата имунопрофилактика. Следването на Националния имунизационен календар е от основно значение за поддържане на добро имунизационно покритие при заболяванията, предотвратими чрез ваксини.

Ваксинопрофилактиката е много важна за намаляване на употребата на антибиотици, към които се наблюдава резистентност в световен мащаб, споделят експерти.Публикувано от : Анна Аспарухова
2017-05-19T08:38:16+02:00

Онлайн репутация за Статия

Мнения, коментари и оценка за През есента пускат суперваксина срещу грип

Моля изчакайте!