Повърхностни наранявания на главата

Какви мерки да предприемем
при повърхностни травми на главата –
рани, охлузвания и други леки контузии.
Вижте повече в този материал!
Начало        

Травмите на главата могат да бъдат различни по своя произход и сериозност, но обикновено повърхностните наранявания присъстват в почти всички случаи на нараняване в областта на главата. Причините за това могат да бъдат най-различни, но обикновено става дума за битови инциденти, трудови злополуки, спортни травми, пътнотранспортни произшествия, при които се получават различни контузии.

Какво представляват повърхностните наранявания на главата

Под повърхностни наранявания на главата най-често разбираме увреждане на меките тъкани на скалпа. Обикновено травмата е в окосмената част на главата. Подобни наранявания са сравнително често срещани и могат да бъдат причинени от различни фактори в редица ежедневни ситуации. Причините варират от битови инциденти и случайни удари или падане по непредпазливост, до спортни, трудови и професионални травми.

Видове повърхностни травми на главата

Според вида си, повърхностните наранявания в областта на главата могат да бъдат класифицирани като:

• повърхностна разкъсна рана на окосмената част на главата;
• прободна рана в областта на окосмената част на главата;
• охлузвания на скалпа;
• натъртване на скалпа;
• контузия на скалпа;

Според причините, по които са настъпили, най-често повърхностните травми на главата и скалпа са в следствие на:

• спъване, падане;
• удар с тъп предмет;
• нараняване с остър предмет или предмет с режеща повърхност;
• спортни травми;
• ПТП, автомобилни катастрофи;
• трудови злополуки;
• нападения;

Клинична картина при повърхностни травми на главата

Контузия на окосмената част на главата стандартно протича със събиране на кръв под кожата, причинено от разкъсване на кръвоносните съдове, увредени от външен натиск или нараняване. Обичайните симптоми на контузия на скалпа са синини, оток и болка при докосване.

Може да се наблюдават и главоболие, световъртеж, гадене, сънливост и обща отпадналост (чувство за умора). Често се случва дори малки наранявания да кървят доста обилно. Скалпът е богато наситен с кръвоносни съдове, повечето от които са фини и лесно се разкъсват при контузия. В голямата си част тези наранявания са само повърхностни рани, което означава, че могат напълно да заздравеят за няколко дни.

Повърхностните абразии (охлузвания) са друг вариант на повърхностна травма на скалпа. Те засягат само най-външния слой на кожата на главата. По-дълбоките охлузвания могат да наранят и дори да премахнат всички слоеве на кожата. Кожата е естествената преграда, която защитава тялото от нахлуване на опасни бактерии в организма. За това нарушаването на нейната цялост е предпоставка за бактериални инфекции, някои от които могат да са животозастрашаващи ако не бъдат третирани адекватно.

При разкъсни рани в областта на главата симптомитеможе да включват главоболие, оток и подуване на скалпа, обилно кървене, повишена чувствителност на скалпа, виене на свят, гадене, сънливост и обща умора. Лечение на повърхностните наранявания на окосмената част на главата Голяма част от повърхностните рани и охлузвания на главата могат да бъдат третирани успешно дори в домашни условия. За целта е нужно внимателно да се почисти раната, да се отстранят евентуалните замърсявания и съсирена кръв. След това мястото на нараняването се третира с антибиотичен продукт под формата на маз, а раната трябва да се покрие със стерилна превръзка (марля).

Лекарите препоръчват почивка и студени компреси за намаляване на отока. За облекчаване на болката се използват нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Голяма част от охлузните и разкъсни наранявания изискват имунизация срещу тетанус, в някои случаи в комбинация с перорални антибиотични средства. Разкъсните рани често изискват лека хирургична намеса – зашиване.

При всички случаи при контузия на главата е важно да се извърши консултация с лекар.

От какво се причиняват повърхностните наранявания на главата  

Раните на главата могат да бъдат следствие от различни причини: 

механични: порезни, контузни, разкъсни, огнестрелни рани, ухапвания и ожилвания
физични: изгаряния, измръзвания
химични: химически изгаряния

Основни опасности за организма

Това са потенциално голямата кръвозагуба при засягане на кръвоносни съдове и опасността от евентуалната инфекция. Ако не се вземат необходимите мерки, тези фактори могат да доведат до различни усложнения, инфекция или шок.

Указания за първа помощ и последващо налбюдение при повърхностни рани на главата:

• използвайте предпазни ръкавици;
• пазете раната от замърсяване;
• вземете мерки за спиране на кръвотечението;
• почистете раната – по възможност с течаща вода и сапун;
• приложете почистващ разтвор за рани;
• проверете внимателно раната и се уверете, че е само повърхностна;
• поставете стерилна превръзка, за да предпазите от нахлуване на микроби;
• проверявайте периодично за признаци на инфекция;
• потърсете лекарска помощ за допълнителна консултация и назначаване на адекватно лечение; 

3a да избегнeте ycлoжнeния, потъpceтe консултация с лeкap при първа възможност.

Toй щe ви нaзнaчи правилната комбинация от медикаменти и мaнипyлaции, за да преустановите възпалението.

Внимание!

Aкo нараняването (дpacкoтинa, охлузване, рана) нa кoжaтa нe зaздpaвявa след пoвeчe oт 10 дни, може да става дума за зaxapeн диaбeт. Пpи тoвa състояние кpъвocнaбдявaнeтo е нapyшено и дори най-дребната дpacкoтинa може да се превърне в сериозна и нeзapacтвaщa paнa. Консултирайте се със специалист, който да назначи съответните изследвания и да постави диагноза. 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!