Повече за зъбните протези

Зъбните протези се поставят на пациенти, при които има липсващи зъби. Протезата ползва околните меки и твърди тъкани в устата за да се закрепи. Най-често протезите са подвижни. Те могат да бъдат и частични и тотални.
Начало        

Какво представляват зъбнитe протези

Зъбните протези се поставят на пациенти, при които има липсващи зъби. Протезата ползва околните меки и твърди тъкани в устата за да се закрепи. Най-често протезите са подвижни. Те могат да бъдат и частични и тотални.

Частичните протези заместват покриват определени части от зъбните редици, в които има липсващи зъби. Тоталните протези се ползват при липса на всички зъби за съответната челюст. Закрепването може да бъде с връзки към съществуващите зъби или чрез опора на зъбите или имплантите. Зъбни протези могат да се поставят и на горната (максиларна) и на долната челюст (мандибуларна).

Кога се налага ползването на зъбни протези? За какво помагат те?

Протезите помагат за подобряване на естетиката на устните и зъбите. Наличието на зъби в устата придава естествено излъчване на лицето. Заместващите протези поддържат устните и бузите, като по този начин коригират деформациите в мимиката на лицето при липсващи зъби или цялостно обеззъбяване.

Протезите могат да подпомогнат за подобряването на артикулацията и произношението при говор (съскащи и съгласни). Това е особено валидно когато липса на предни зъби. ене особено, когато протезата замества предните зъби.Протезирането подпомага и по-доброто самочувствие: подобряването на външния вид и артикулацията помага на пациентите да са по-уверени в ежедневието и социалните си контакти.

Неудобни ли са протезите?

Ако обмисляте или ви предстои да носите зъбна протеза сигурно вече сте чули достатъчно мнения, личен опит и дори слухове за това колко точно удобни или неудобни са зъбните протези при носене. Истината е, че просто няма как носенето на протеза да е толкова комфортно и неусетно, колкото естествените зъби, но с процеса на адаптация и професионално изработената протеза носенето не е голям проблем.

Често срещано неудобство е повишеното слюноотделяне в първите 12 до 24 часа от носенето на нова протеза. Нужно е известно търпение и адекватна намеса от вашия лекар и зъботехник, които ще нанесат корекции ако протезата ви пречи, опира, дразни и т.н.

Смята се, че причината за повишеното слюноотделяне при носене на нова протеза се крие в мозъка. Той възприема наличието на чуждо тяло по същия начин, по който възприема храната и изпраща сигнали към слюнчените жлези. Това е доста неприятно, но преминава за ден.

Новите зъбни протези могат да са неудобни или дори да нанасят микро травми в участъците под тях. Това също е често срещан проблем, но той се решава с няколко посещения при зъболекаря и зъботехника, които ще коригират вашата протеза.

Някои хора усещат гадене докато се адаптират към носенето на новата си протеза. Това може да е чисто психологически проблем, но може и да се дължи на хлабава или пък твърде дебела и широка зъбна протеза, опираща в задната част на небцето ви. За съжаление, освен регулярните корекции на самата протеза, вашият стоматолог не може да направи кой знае какво за този проблем. И тъй като в крайна сметка най-важното е да се чувствате комфортно, ако гаденето ви съпътства продължително време и не отминава, може би решението на специфичния проблем се крие в друг метод – например с помощта на имплантологията. Друго възможно решение е изработване и поставяне на протеза, която не докосва небцето.

При протезите е възможно възникването на гингвални инфекции и възпаления. Причината за това е ниската хигиена – ако поддържате добра устна хигиена едва ли ще срещнете такива проблеми.

Някои пациенти се оплакват от загуба на вкус или чувствителност в устата. Това е често срещано състояние при хора, които носят протези за първи път, но за щастие е само временно и отминава бързо,

Как се закрепват зъбните протези?

Частичните протези се държат в устата с опора върху естествените зъби. Тоталните протези се задържат в устата благодарение вакуума на протезата към тъканите в устата. Горните протези се закрепват по-лесно, заради анатомията на горната челюст, която има по-изразен алвеоларен гребен и по-голяма повърхност. Долната протеза се закрепва по-трудно заради езика. Той ограничава повърхността, на която зъбната протеза може да се закрепи.

Колко дълго може да се ползва протезата?

Една добре направена и удобна протеза има дълъг живот и специалистите твърдят, че издържа между 3 и 5 години.

Протезите могат да са ви удобни и да не създават проблеми за дълго време, и в даден момент да започнат да „убиват“ или да причиняват дискомфорт. Това се дължи на факта, че челюстите и устната кухина са изградени от жива тъкан, която се променя.

Алвеоларният гребен при обеззъбена челюст прогресивно се резорбира и се свива. При нестабилната зъбна протеза процеса на резорбция на костта е по-силен отколкото при използване на такава, която пасва добре в устата.

В такива случай най-добрият вариант е да ви се изработи нова протеза, съобразена с формите на устната кухина. Някои пациенти използват адхезив (лепило) за протези, но това не винаги е най-удачният вариант.

В много случаи, благодарение на съвременните технологии и материали, протезите могат да бъдат ребазирани и след това възстановявани за да пасват по-добре. Тази процедура излиза по-евтино отколкото нова протеза.

Как се поддържат зъбните протези?

Зъбите протези се свалят и мият с четка и паста за зъби – най-малко два пъти на ден. Протезите се почистват основно и със специални препарати – най-малко веднъж в месеца.

Според специалистите не е задължително да носите зъбните протези непрекъснато, но някои съветват пациентите да спят с тях. По този начин организма привиква по-добре с тях. Във времето, в което протезата е свалена, се дава възможност на тъканите да се възстановят.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!