Пластични операции на лицето

Пластичните операции, както и козметичните и естетични корекции на лицето имат за цел да коригират и по този начин подобрят външния вид, излъчването, симетрията и пропорциите на лицето.
Начало        

Пластичните операции, както и козметичните и естетични корекции на лицето имат за цел да коригират и по този начин подобрят външния вид, излъчването, симетрията и пропорциите на лицето. Фокус на редица пестетични процедури е и забавянето на стареенето. Пластичната хирургия коригира несъвършенствата, а също така се занимава и с реконструктивни интервенции, които имат за цел да решат проблеми, свързани с изгаряния, белези и т.н.

Естетичните корекции в областта на лицето имат за цел да подобрят външния вид и да премахнат съществуващи несъвършенства, да възстановят формата или функцията в лекуваната област.

Някои от най-често срещаните пластични хирургически процедури, прилагани в областта на лицето, са ринопластиката (корекциите на носа), оперативната корекция на клепачите (блефаропластика), отопластиката, която се занимава с формата на ушите, фейслифт (пластика на лицето), генопластика и ментопластика, които адресират проблемите на брадичката, както и различни операции за оперативно коригиране, увеличаване или скулптиране на устните и скулите.

Стандартните лабораторни изследвания при подлагане на операция на лицето включват обща кръвна картина, урина, кръвна захар, ЕКГ, рентгенографско образно изследване, в определени случаи – специализирани консултации с кардиолог, анестезиолог, УНГ, интернист и/или други.

Ринопластика

Пластика на нос

Хирургичната корекция на носа има няколко разновидности в зависимост от целта, която е поставена.

Функционална ринопластика

Ринопластиката може да е функционална – процедурите обикновено имат за цел да коригират носната преграда, наричана септум. По тази причина функционалната ринопластика е позната и като септопластика. Корекцията на септума и вътрешната тъкан на носа се прави по различни причини, например травма, промяна на геометрията на носа, при проблеми с дишането заради изкривяване на преградата, при хипертрофия на лигавицата и др.

Естетична ринопластика

Естетичните корекции имат за цел да подобрят визията, а в определени случаи и функцията на носа. Пластиката на нос може да е уголемяваща (с трансплантация на хрущял от септума или ухото, или с помощта на синтетичен имплант) или намаляваща (редуцираща, чрез премахване на част от съществуващият хрущял или кост)

В зависимост от подхода към извършване на операцията ринопластиката може да е отворена или затворена. При затворената ринопластика носът се достъпва от вътрешната страна, като прорезите се правят във вътрешността на ноздрата. Това е трудна и прецизна процедура, която носи известен риск за крайния визуален резултат, но е особено ефективна ако е важно да се избегне външен белег.

При отворена ринопластика разрез се прави по колумелата - преградата между ноздрите. Това е много прецизен метод, при който лекарят-хирург има много добра видимост на оперираната област.

В зависимост от обема на третираните части ринопластиката се категоризира като цялостна или частична.

Цялостната ринопластика се състои от четири главни стадия: корекция на носната преграда, на върха, гърба и/или костта на носа. Дискомфорта след операцията варира според извършената процедура, като стандартно се налага носене на лонгета или шина за период от около 10 дни, както и тампони, които се свалят след 48 часа.

Блефаропластика

Възрастовите промени оказват сериозно влияние на общата визия на очите. Реконструкцията на клепачите може да се смята като самостоятелна процедура или като част от цялостна фейсилфинг интервенция. Прилагат се различни корекции като повдигане на клепача, изтегляне на външния ъгъл, корекция на аномалии и др.

Отопластика

Отопластиката е процедура, която може да се прави и в по-ранна възраст. До 7-8 годишна възраст растежът, развитието и оформянето на хрущяла са завършени и могат да се коригират.

Освен при специфичните случаи, които изискват трансплантация на хрущял или имплант, чрез отопластиката се коригират различни случаи на нарушена симетрия или стърчащи уши, за естетична корекция на ушната мида и висулката на ухото и др.

Операция за корекция на ухо може да се извърши с местна (локална) или обща анестезия (пълна упойка).

Фейслифт

Фейслифтингът е сред най-комплексните операции на лицето в козметичната и реконструктивна хирургия.

Фейслифтингът има различни разновидности и може да е частичен и пълен. При класическия фейслифт излишната кожа се премахва, като мимическите мускули предварително се стягат чрез различни хирургически техники. При запазена еластичност на кожата се препоръчва ендоскопски фейслифт.

От гледна на дълбочината на процедурата фейслифтът може да бъде подкожен, под мимическите мускули и под надкостницата.

Фронтлифт техниката се използва при премахване на бръчки на челото, темпоралният - за корекция на формата на очите, а средният фейслифт се прави за третиране на бръчки около устата и носа.

Долен фейслифт може да се прави в случаите на отпусната долна част на челюстта и в областта на шията.

Тоталният фейслифт може да нанесе корекции на всички части на лицето в зависимост от нуждите на пациента и препоръките на пластичния хирург.

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!