Пластична хирургия - необходимост или лукс

Пластична хирургия е медицинска специалност, чиято функция е оперативно да промени външността и/или функционалността на части от човешкото тяло. Пластичната хирургия идва на помощ при различни нужди и състояния като белези от травми и изгаряния, ампутации и други.

Какво представляват пластичната и естетичната хирургия

Пластична хирургия е медицинска специалност, чиято функция е оперативно да промени външността и/или функционалността на части от човешкото тяло. Пластичната хирургия идва на помощ при различни нужди и състояния като белези от травми и изгаряния, ампутации и други.

Името идва от древногръцката дума πλαστικός, производна на πλάσσειν ‎(оформям, моделирам).

Целите на една пластична операция могат да бъдат: 

  • корекция на физически недостатък/обезобразяване;
  • възстановяване на увредена функция;

Eстетична хирургия (от гръцки αισθητική) се занимава се с корекцията на различните нарушения в пропорциите, обемите и ъглите в човешкото лице и тяло. Целта е подобряване на външния вид и самочувствието, както и реконструктивни операции при различни заболявания или травми. Естетичната хирургия има интердисциплинарен характер и включва раличен набор от процедури – инвазивни, с минимална оперативна намеса и неинвазивни.

Класификация по НКПД

Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД) класифицира пластичните и естетични хирурзи в България на позиция 2221 - 7070 „Лекар, Хирург, естетична (козметична) хирургия.
У нас специалността е утвърдена от 2001 г. с Наредба 31 на Министъра на здравеопазването.

Съгласно МЗ Наредба 6/2008 следнтие състояния и заболявания не са приоритет на специалистите по пластична и козметична (естетическа) хирургия и пациентите следва да се насочат към тесен специалист от самото начало на лечението:

• дерматологични заболявания
• изгаряния
• дефекти на кожата
• различни малформации
• злокачествени тумори.

Обект на естетичната хирургия са клинично здрави пациенти, без актуален здравен проблем в областта на планираната оперативна намеса.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Популярни процедури
В какви случаи се прилага пластичната хирургия

Някои от най-разпространените процедури при пластичната и възстановителна хирургия при деца и възрастни пациенти са:

Хирургична намеса при вродени малформации и при аномалии по повърхността на тялото

• синдактилия и полидактилия
• вродени цепнатини на устните и небцето
• амниотични бразди

Доброкачествени и злокачествени кожни тумори

• хемангиоми
• корекция и премахване на пигментни петна
• премахване на бенки (невуси)
• оперативни процедури при рак на кожата

Хирургично лечение при доброкачествени тумори на гърдата

• реконструктивни операции след травми
• реконструктивни процедури - корекция на белези след травми, нараняване, изгаряне
• реконструктивна намеса след оперативно премахване на гърдата: еднократно или отложено (многоетапно) лечение
• лечебни методи при продължително незарастващи рани с различен произход

Пластика в случаи на херния

Естетични операции

Естетични операции на гърдите

• уголемяване на бюст
• намаляване размера (редукция) на бюст
• повдигане на бюста при птоза (отпуснати гърди)

Корекция на бръчки на лицето

Фейслифт

Блефаропластика на горни и долни клепачи

Запълване на бръчки с филъри

Поставяне (инжектиране) на ботокс  

Естетични корекции на носа

Скъсяване на дължината на носа

Премахване на "гърбица" на носа

Корекция на върха на носа

Естетична корекция на ушите

• прибиране на ушите
• намаляване размера на ушна мида
• корекция на ушна висулка

Липоскулптура (липосукция)

• премахване (изсмукване) на мазнини от бедрата
• премахване (изсмукване) на мазнини от коремната стена
• премахване (изсмукване) на мазнини от торса
• премахване (изсмукване) на мазнини от крайниците

Пластика на предна коремна стена

Корекция на белези по естетични съображения

Премахване на татуировки

Контурна пластика

Липофилинг

Импланти

Филъри

Естетични корекции на устни

• оперативно увеличаване или намаляване на размера и контура на устните

Корекция с попълващи средства - т.нар. филъри

Естетична корекция на външни полови органи

Дермабразио   

Трайност на процедурите
Колко трайни са процедурите, извършвани от пластичните хирурзи

Трайност на процедурите

По презумпция хирургичните процедури са перманентна промяна. При някои неинвазивни процедури може да се говори за трайност на процедурата. Например, трайността при определени естетически процедури като корекция на скули с хиалуронова киселина е около година, след което тази процедура може да се повтори при желание.

Винаги се консултирайте със специалист преди да се подложите на каквато и да е оперативна интервенция.


Пластичната и естетическа хирургия обхваща медицински познания, техники и преценки, необходими за прецизна диагностика и корекция на нарушенията в естетиката на лицето, тялото, крайниците и кожата на клинично здрави пациенти.

Изискват се задълбочени познания за естетиката и красотата на базата на топографската анатомия и физиологията на човешкото тяло. Основните изисквания за красотата и естетиката са описани в историята на изобразителните изкуства.

За постигането на тези цели се използват тясно специализирани хирургични, дерматологични и общо медицински принципи, методи и средства.

Пластичната и естетическа хирургия е с интердисциплинарен характер и включва инвазивни, микроинвазивни и неинвазивни медицински намеси. Същата се прилага единствено за разкрасяване на пациенти, като се цели придаване на по-естетични пропорции, форми и външен вид на кожата, лицето, тялото и крайниците, както и подмладяване с минимални външни белези.

Повече информация за Пластичната хирургия и постоянно обновяващ се списък с проверени специалисти може да намерите в MediKa.bg - тук

Лечение
Лечение на заболявания и вродени аномалии чрез пластичната хирургия

Пластичната хирургия се занимава с вродени и/или придобити заболявания, последствията от травми по повърхността на тялото, различни тумори, както и с чисто естетични операции.

Отделянето на естетичната хирургия от общата пластична хирургия е невъзможно, макар някои специалисти да ги разглеждат като две отделни специалности. Показателно е пълното наименование на специалността в рамките на ЕС: „пластично-възстановителна и естетична хирургия“.

Пластичната и естетична реконструктивна хирургия има за цел да подобри състоянието на пациентите в лечението на вродени малформации по повърхността на тялото, вродени малформации на ръката, доброкачествени и злокачествени тумори на кожата с различно местоположение, доброкачествени тумори на гърдата.

Пластичната хирургия се занимава с реконструктивни операции при травми, коригиране на белези от наранявания и изгаряния, реконструиране на женската гърда след ампутация при рак и други.

Освен това пластичната хирургия идва на помощ при дълго зарастващи рани от различно естество. С помощта на пластичната хирургия се прави пластика при хернии, коригиране на бръчки, корекция на формата на носа, на ушите, на бюста, липосклуптура, премахване на татуировки и други.

Топ 10 в пластичната хирургия
Кои са някои от най-добрите в света на пластичната и естетична хирургия, както и докъде може да стигне човешката суета..

Успешни процедури

Пластичната хирургия се развива с всяка изминала година и позволява на специалистите да помагат на пациенти, нуждаещи се от сериозни хирургични намеси.

През последните години се говори много за една от най-сложните и предизвикателни медицински процедури в света – първата цялостна трансплантация на лице.

„Пожарникарят Патрик Хардисън, който претърпя първата и най-цялостна трансплантация на лице, даде пресконференция една година след като завършиха всички реконструктивни операции. Хардисън вече вижда, чува и да се храни нормално, косата му е пораснала изцяло.

Водещият случая пластичен хирург Едуардо Родригез припомни, че Хардисън е претърпял цели 71 операции за възстановяване на лицето му.


42-годишният пожарникар Патрик Хардисън бе ранен тежко през 2001 година, когато върху него се струва сграда.“

Източник:
БНР - 25.08.2016]


Напредъкът на пластичната хирургия всекидневно помага на милиони хора по целия свят да се възстановят след тежки травми, изгаряния, както и последствията от различни заболявания, засягащи кожата и повърхността на тялото.

В популярната култура естетичната хирургия е позната като честа процедура, към която прибягват богатите и известните – певци, актьори и телевизионни знаменитости.

Класациите с най-успешните и най-шокиращите резултати от пластичните операции за разкрасяване се обновяват всяка година със свежи примери за успешни и не дотам успешни намеси.

Ето и някои от най-успешните примери, където разкрасителните операции на известни личности от шоубизнеса могат да се считат чистосърдечно за успешни: 

1. Анджелина Джоли

Анджелина Джоли

2. Дженифър Анистън

Дженифър Анистън

3. Дженифър Лопес

Дженифър Лопес

4. Кейт Гослин


Кейт Гослин

5. Кели Озбърн

Кели Озбърн

6. Кира Седжуик

Кира Седжуик

7. Мелиса Лео

Мелиса Лео

8. Скарлет Йохансон

Скарлет Йохансон

9. Синди Крофорд

Синди Крофорд

10. Джейн Фонда

Джейн Фонда

Източник: Business Insider

Неуспешни процедури

Дали една хирургична процедура е успешна или не зависи от много фактори. В крайна сметка най-важно е каква е целта на операцията, както и дали процедурата е извършена в съответствие с правилата за добра практика, безопасност и стерилна обстановка. С навлизането на пластичната хирургия в "светските хроники" и показното подобряване на външния вид на знаменитостите примерите за успешно подмладяване и разкрасяване са много. Разбира се, историята помни и много неуспешни или по-скоро прекомерни хирургични процедури, които често свързваме с нескончаемото преследване на вечна младост. Някои от най-шокиращите холивудски примери за лоши резултати от естетичната хирургия можем да видим в следващите снимки: 

1. Джослин Вилденстийн2. Лил Ким
3. Джоан Ривърс4. Донатела Версаче5. Хайди Монтаг6. Ханг Миоку7. Сара Бърг8. Мики Рурк9. Рене Зелуегър10. Пийт БърнсИзточник: lifebg

Възприятието за естетично се различава при различните хора, но що се отнася до пластичната хирургия е важно да се спазва определена умереност и да се прибягва до операции само когато има реална нужда и добра прогноза за подобрение в пациента. За да се предпазите и от недобросъвестни "специалисти" винаги проверявайте обстойно резултатите, постигнати от вашия лекуващ лекар и пластичен хирург - добрите специалисти ще ви представят своето портфолио от предлагани услуги и постигнати успешни резултати. 

FAQ: Често задавани въпроси
Някои от най-често задаваните въпроси за пластичната хирургия

Подлагането на операция повдига много въпроси в пациента. За всеки от тях вашият лекуващ лекар, който е запознат със спецификата на вашите нужди, има най-адекватния и точен отговор. 


1. Каква упойка се прилага при хирургичните интервенции?

В общия случай при пластичните операции се прилагат различни видове упойки – местна, обща, спинална/епидурална. При общата и спинална анестезия основните жизнени показатели на пациента се мониторират постоянно от квалифициран анестезиолог.

Избора на упойка се прави в зависимост от интервенцията, медицинските показания и не на последно място - желанията на пациента.

2. Какви лабораторни изследвания са необходими?

Нужните лабораторни изследвания зависят от индивидуалните особености на пациента, вида на интервенцията и специфичните изисквания на възстановителния период.

При физически здрави пациенти до 40 години, при липса на оплаквания, както и в случай на минимална интервенция (отстраняване на бенка, липом, атером, операция за увеличаване на устни, попълване на бръчки, оперативна корекция на ушите, лабиопластика и т.н. – може да се наложат само минимални изследвания. Обичайно се изисква пълна кръвна картина, а за пациенти над 40 г. се назначава и ЕКГ. В случай на алергия, диабет, сърдечни, хормонални проблеми, високо кръвно налягане се назначават и допълнителни изследвания.

3. Получават ли се стрии при поставяне на импланти в бюста?

Там, където кожата се разтяга, могат да се получат стрии. В случаите на поставяне на импланти на гърдите вашият лекар ще ви препоръча импланти с оглед на еластичността на вашата кожа.

4. Болезнени ли са корекциите на щръкналите уши?

Усещането за болка е индивидуално, но операциите на ушите обичайно не са свързани с болка, а по-скоро с усещане за изтръпналост и леко парене непосредствено след интервенцията.

5. Може ли да се прави безпроблемно ехография и мамография на гърдите след поставяне на импланти?

Категорично да. Няма причина ехографията или мамографията на гърдите да са затруднени от наличието на импланти. Както млечната жлеза, така и самият имплант са напълно видими и подлежат на прецизна медицинска диагностика.

 

Възстановяване
Възстановяване след пластична хирургична интервенция

Възстановяване

Възстановяването на организма е индивидуално при всеки пациент. Бързината на възстановяването зависи най-общо от общото здравословно състояние на пациента, старателното и дисциплонирано спазване на следоперативните инструкции, а до голяма степен и психическата нагласа на пациента.

Превенция

Грижа за следоперативните белези

Един от най-разпространените митове за пластичната хирургия е, че тя протича без наличие на белези. При всяко нарушаване на цялостта на човешката кожа има риск за поява на белег. За да се минимизират тези последствия могат да се направят много неща – предвидиливо планиране на мястото на намесата от професионалиста-хирург, постоперативна грижа, спазване на определен режим и други. В идеалния случай белезите ще са минимални или незабележими. Има редица фактори, които оказват влияние на формирането на следоперативни белези. Приемете, че те не се поддават на на контрола нито на лекаря, нито на пациента.

Някои от рисковите фактори за образуване на белези при пластична хирургия са:

• възраст
• генетична предиспозиция
• размер и дълбочина на хирургичния разрез
• тютюнопушене
• консумация на алкохол и кофеин
• неправилно хранене
• недостатъчна хидратация
• наднормено тегло на пациента
• лиспа на правилна грижа за постоперативната рана
• симптоми на постоперативна инфекция  -  повишена температура, зачервяване, нарастващ оток, наличие на неприятна миризма, изтичане на секрет, наличие на болка някои хронични заболявания
• излагане на пряка слънчева светлина

Прочети повече
Вижте повече информативни статии за реконструктивна естетична и пластична хирургия в MediKa.bg

Вижте повече информативни статии за реконструктивна естетична и пластична хирургия в MediKa.bg

Библиография и източници:

1. Courtney Townsend & R. Daniel Beauchamp & B. Mark Evers & Kenneth Mattox: Sabiston Textbook of Surgery, 20th Edition The Biological Basis of Modern Surgical Practice

2. Greg McLatchie, Neil Borley and Dr. Joanna Chikwe: Oxford Handbook of Clinical Surgery, Oxford University Press | ISBN: 9780199699476

 

Партньори и спонсори:

Моля изчакайте!