Още 10+ дестинации в България за здравен и балнеологичен туризъм

Ето и още над 10 отлични дестинации за здравен туризъм в страната, които са препоръчвани от лекари и специалисти като отлична превантивна и терапевтична мярка при редица заболявания на стомашно-чревния тракт, жлъчни и чернодробни болести, бъбречни заболявания, както и при проблеми на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.
Начало        

Вече ви запознахме с някои от най-известните и утвърдени места за здравен туризъм и балнеологично лечение у нас.

Вижте кои са някои от най-известните
и полезни минерални води и СПА центрове в България днес и какви свойства предалга водата им. Със сигурност повечето от местата са ви познати, но някои от по-малките и неизвестни курорти и дестинации за здравен туризъм могат и да ви изненадат с възможностите, които предлагат.

Ето и още над 10 отлични дестинации за здравен туризъм в страната, които са препоръчвани от лекари и специалисти като отлична превантивна и терапевтична мярка при редица заболявания на стомашно-чревния тракт, жлъчни и чернодробни болести, бъбречни заболявания, както и при проблеми на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

Някои от тях не са прекалено популярни от гледна точка на туризма, въпреки че са познати със своите находища на минерална вода от столетия. Това е истинското богатство на местата, които ви предлагаме! Макар и с доказани лечебни свойства, много от посочените места са по-известни с други свои забележителности, докато вълшебните лековити свойства на минералните им изоври и терапевтичната кал остават скрити от погледа на масовия турист. Разгледайте тези предложения и сами изберете следващата посока, в която можете да намерите решение и облекчение за своите здравословни проблеми.

Вижте повече за някои от най-известните балнеологични курорти в страната, както и подробна информация за възможностите за здравен туризъм в България – само в MediKa.bg

10+ малко известни дестинации в България за здравен и балнеологичен туризъм

Момин проход

Още един отличен, макар и по-малко популярен баленокурорт в община Костенец. Намира се на 70 километра от София и е известен с деветте минерални извора, полезни при заболявания на дихателната, сърдечносъдовата, нервната и храносмилателната системи. Водата в Момин проход влияе благоприятно и върху проблемите на метаболизма, както и при различни алергии. 

Шипково

Шипково е спокойно и живописно село, което се намира в Троянския Балкан. Минералните извори и специфичният благоприятен климат определят неговата популярност като място за климатолечение и бланеотуризъм. Температурата на водата, извираща там е между 18° и 35°С. Подгодяща за лечение на различни заболявания и състояния на стомашно-чревния тракт, жлъчни и чернодробни болести, бъбречни заболявания, както и при проблеми на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

Сливенските минерални бани

Един от древните балнеокурорти у нас се намира в сливенското с. Злати Войвода - на 12 км. от град Сливен. Изворите предлагат лековита термална вода с температура до 48°С, която успешно лекува различни стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания, както и проблеми на периферната нервна система.

Старозагорските минерални бани

Мястото на минералните извори се намира всъщност на 15 км. северозападно от Стара Загора, в западната част на Сърнена гора. Минералната вода извира от 1600 метра дълбочина и е с постоянна температура от близо 40°С. Водата има оздравителни свойства при проблеми на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, както и при гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания.

Хасковските минерални бани

Минералните бани в Хасковска област се намират в селище, разположено в подножието на Източни Родопи. Тук температурата на минералната вода достига до 57°С. Минералните извори в Хасковско са известни с това, че са близки по химичен състав и лечебни свойства до прочутите минерални извори в Карлови Вари - Чехия. Водата може да се прилага за лечение и профилактика на различни заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични проблеми и т.н.

Село Баня

Прочутото село Баня се намира в центъра на Разложката котловина. Отстои на 5 км. от градовете Разлог и Банско, сами по себе си известни туристически курорти. Местната минералната вода е с доказани лечебни свойства и средна температура от 58°C.

Използва се най-често при профилактика на хронични възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, но е ефективна и при лечение на ревматизъм, ишиас, лумбаго, травми, дископатии, както и при хронични гинекологични заболявания, урологични и кожни проблеми.

Огняновските минерални бани 

Огняново е китно село, което се намира в югозападна България близо до гръцката граница. Огняновските минерални бани са истински природен комплекс, състоящ се от цели 24 извора с незаменими лечебни качества и постоянна температура на водата от около 39 - 40 градуса. Най- големият от тях се нарича Мирото. 

Минералните води в Огняново лекуват над 100 заболявания: проблеми с опорно-двигателната система, болести на ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, проблеми при обмяна на веществата, а също така и нервни, гинекологични и сърдечно-съдови заболявания.

Карловските минерални бани

Намират се в гр. Баня, Карловска област, на 10 км. от град Карлово, 45 км. от Пловдив и 145 км. от столицата. Баня е отличен балнеологичен и рехабилитационен център, известен със съчетанието между лечебна минерална вода и кал. Смята се, че водата от Карловска Баня помага за успокояване на нерви, както и при болестни увреди на костната система. Местната лековита кал пък доказано стимулира кръвообръщението, дихателните пътища и обмяната на веществата. Терапевтичните процедури с кал са препоръчителни при ревматизъм, ставни и кожни проблеми, заболявания на половата система и урологични инфекции. Действа болкоуспокояващо и противовъзпалително, а освен това ускорява разнасянето на кръвонасядания, отоци и хематоми.

Черноморските балнеологични курорти 

Албена

Освен популярен черноморски курорт, Албена е и известна СПА дестинация. В курорта се намират няколко извора с лечебна минерална води, както и лиманна кал. Използват се за успешно лекуване на различни заболявания на дихателните пътища, сърдечносъдови проблеми, увреждания на опорно-двигателната система, неврологични нарушения, гинекологични, кожни и други здравни смущения.

Златни пясъци

Още един от популярните морски курорти у нас – Златни пясъци - е известен и със своите полезни минерални извори. Комбинацията от морския климат и лечебните свойства на местните минерални води спомага лечението на различни състояния като  артрити, стресови състояния, неврози, хроничен фарингит, бронхит, астма и хроничните увреждания на горните дихателни пътища.

Поморие

Поморие е може би най-популярният морски балнеологичен курорт в България. Причината за това е известното и единствено по рода си у нас езеро. Поморийското езеро е изключително ценно и богато находище на лечебна кал. Тя има богат и полезен химичен състав, който е изключително благотворен за лечение на различни състояния.

В Поморие има и минерални извори, както и въздух, наситен с йод. Тази комбинация е благоприятна за лечение и рехабилитация на болести на опорно-двигателния апарат, гинекологични, пост-хирургически, травматични, кожни, периферни нервни, сърдечносъдови заболявания и други.

 

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!