Малцинствата все още не са обхванати от здравеопазването заради високия дял на средствата за здраве, които се покриват от личните финанси вместо от публичния здравен фонд - 48.4%.
eropejska komisia

От Европейската комисия алармират, че България е една от 13-те държави в ЕС, в която има затруднен достъп до медицински услуги. Освен това страната е сред петте държави, към които се отправят препоръки за промени в съществуващата здравна система. Третият по ред доклад, придружен с препоръки, който България получава отбелязва много слаби подобрения в системата и много големи пропуски.

Много от проблемите не са разрешени. Малцинствата все още не са обхванати от здравеопазването заради високия дял на средствата за здраве, които се покриват от личните финанси вместо от публичния здравен фонд - 48.4%.

Освен това България се нарежда на шесто място отдолу нагоре по задоволяване на пациентите що се отнася до цената за профилактика и лечение, отдалечеността на лечебните заведения и времето за чакане за медицински процедури. При предишната такава анкета, проведена през 2014 г., страната ни е била на трето място сред най-недостъпните здравни системи. Последни в класацията бяха Литва и Румъния.

Сериозен проблем, който от ЕК наблюдават е изтичането от страната на млади професионалисти и застаряването на медицински кадри. Близо 90% от младите завършващи медици са готови да емигрират. Лекарите пък в здравната система масово са в пенсионна възраст и излизат от нея. Недостигът на професионалисти е осезаем на фона на стандартите за останалите членки на ЕС. Разликата по отношение на бройката на медицинските сестри е още по-драстична. В България те са точно наполовина по-малко, отколкото са средно в другите страни от ЕС.

Основните препоръки на ЕК са свързани с

- увеличаване на обхвата на здравноосигурените
-
намаляване на личните разходи за здравеопазване и увеличаване на публичните
- с
ъздаване на стимули за младите медици да остават в страната.

Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова обеща, че от следващата година трябва да е готова основата, върху която ще заработи т.нар. електронно здравеопазване. Надеждите за подобрение на достъпа до здравеопазване са именно в него.

Източник: Dnevnik.bgПубликувано от : Анна Аспарухова
2017-07-03T09:58:48+02:00

Онлайн репутация за Статия

Мнения, коментари и оценка за Новите препоръки на Европейската комисия за здравната система в България

Моля изчакайте!