Разработват специално приложение при операции
nova-tehnologia

IT специалисти, хирурзи и специализанти от Хайделбергския университет в Германия, Германския център за изследване на рака и Карлсрухския институт за технологии разработват специално приложение при операции. То ще помага за комуникацията между хирурзите-специализанти, които оперират, и опитните специалисти, които ги напътстват. Стартъпът се реализира с подкрепата на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) към Европейската комисия. Той беше представен на годишната конференция за иновации на института в Париж.

„От близо 16 милиона операции годишно, повече от 1/3 се правят от хирурзи с по-малко опит или специализанти, които имат нужда от напътствия от страна на професори или по-опитни специалисти. Когато операциите са лапароскопски или безкръвни, е трудно за хирурзите с по-малко опит да разберат точно къде да направят разрез. При отворена рана, може да се бръкне и да се посочи, но не и при такъв вид операции.

Статистически данни сочат, че 37% от грешките по време на лапароскопски операции стават заради неразбиране или лоша комуникация между специалистите. Тези грешки понякога могат да бъдат фатални,

Новата технология всъщност е приложение, наречено iSurgeon. То позволява на опитния оператор 'да пипне' в раната по време на лапароскопска операция и да покаже къде да се реже. Разбира се, не в буквалния смисъл, а чрез светлинна индикация под формата на ръка.

Засега иновативното приложение iSurgeon е само прототип. Вече обаче са направени опити в Хайделбергския университет, които доказват, че една безкръвна операция с помощта на технологията е средно със 7 минути по-кратка от обикновената. Основната причина за това е, че хирурзите по-лесно и по-бързо разбират къде да режат. По-този начин рискът от грешки намалява, както и използваните ресурси за операцията.

Приложението може да бъде използвано в операциите само при наличие на медицински патент. За да бъде използвано приложението по време на операциите, е нужен медицински патент. Той може да бъде придобит след още опити и допълнително финансиране. Засега iSurgeon е получило подкрепа от германското правителство и EIT.

Източник: Dnevnik.bgПубликувано от : Анна Аспарухова
2017-06-05T13:43:04+02:00

Онлайн репутация за Статия

Мнения, коментари и оценка за Нова технология на комуникация показва къде да се реже при безкръвни операции

Моля изчакайте!