На какво се дължат болките в шията

Болките във врата са често оплакване за 35% от пациентите.
Вижте какви са причините за това.

Статистиката показва, че болките във врата са често оплакване за 35% от пациентите. Това се дължи на най-различни причини, част от които се крият в специфичния начин на живот на хората в активна трудова възраст. Все повече хора работят с компютър или прекарват продължително време в еднообразна поза. Оплакванията от болки във врата са често срещани и при хората над 50 години, но от тях все по-често се оплакват и далеч по-младите.

Най-разпространените причини за тези оплаквания са мускулните разтежения, пренапрежението и ошипяването или остеохондрозата. В някои от случаите дискомфорта и болките във врата се причиняват от прекалено напрягане или рязко движение, но друга основна част от тези оплаквания настъпват заради фактори като обездвижване, стареене на организма, предразположеност към остеофитни образувания (шипове), износване на дисковете на шийните прешлени.

Защо ни боли врата?

Болките във врата могат да бъдат нещо изключително неприятно и тяхната поява не бива да се пренебрегва. Най-често дискомфорта в областта на шийната част на гръбначния стълб се изразява в болезненост от долната част на тила до раменете. В някои случаи обаче се наблюдава и разпространение на болката по гърба, главата или дори в ръцете. Възможно е дискомфорта да бъде описан и като вдървеност или усещане за задушаване. В такива случаи обикновено движението на главата и врата са затруднени и остро болезнени. Може да се наблюдава поява на главоболие. В случаите на притиснат нерв болката може да се опише като „пронизваща“ и „пълзяща към ръцете“. Когато се наблюдава изтръпване, вкочаненост, слабост в ръцете, то обикновено причината за тези неприятни усещания е именно притиснатият нерв.

Хроничната болка често може да се дължи на преумора, депресия и тревожно разстройство, както и на високи нива на стрес, нервно или физическо пренапрежение. В по-редки случаи болката в областта на шията е следствие от дадено заболяване. Това може да бъде локална инфекция, цервикална спинална стеноза или например ревматоиден артрит. Остеофитите на врата са една от по-често срещаните причини за болезненост в тази област.

Шипове във врата

Остеохондрозата в шийната област е втората по-честота локализация след поясната и най-често се причинява от обездвижване. Остеофитите или шиповете на врата представляват костни израстъци, които могат да се получат в резултат на обездвижване или статична поза по време на работа или сън в неудобно положение. Еднотипните и продължителни съкращения на мускулите „дърпат” костта в онези области, в която е свързана със сухожилията. Точно в тези точки организмът започва да образува натрупвания от костно вещество в опит да „заздрави“ участъка. Новообразуваните костни израстъци се наричат шипове или остеофити. Те притискат съседните структури като съдове, нерви и по дози начин ограничават движението на врата, предизвикват болка и дискомфорт.

Някои от най-разпространените симптоми на ошипяване на врата са:

• болка във врата
• скованост схващане
• главоболие
• световържеж
• хронична умора
• отслабен имунитет
• повишена отпадналост
• високо кръвно налягане
• инсомния

Една от основните причини за остеохондрозата е и естественият процес на стареене на организма. Гръбначният стълб губи своята подвижност с годините, което се изразява в „слягане” и „вкостеняване”. Този процес се ускорява значително при хора, които прекарват дълго време в една и съща позиция на тялото или извършват еднотипни движения с главата. Това е характерно за определени професии, а най-разпространеният пример е работата на бюро и пред компютърен дисплей.

Шийните прешлени са разположени много близо един до друг. Дори и най-малкото им разместване води до повишен риск от притискане на нерв. В тези случаи болката е рязка и мъчителна, като може да се разпростира и до други части на тялото – например до пръстите на ръцете. Друг страничен ефект е усещане за световъртеж, лесна уморяемост, както и цялостно нарушаване на качеството на живот. Натоварването върху дисковете на шията е по-голямо в сравнение с тези в останалата част на гръбнака. Измененията обикновено засягат най-подвижните долни прешлени на шията. За това допринася и специфичното разположение на нервните коренчета: те се намират под прав ъгъл спрямо гръбначния стълб. Това води до по-голям опън, триене и по-голям риск от наранявания. Характерно за тези изменения е, че водят често до ограничаване на движенията, но рядко до по-сериозна обездвиженост. Характерен признак е хрущенето при движение на главата.

Други причини за болка във врата 

Освен ошипяванията, болката във врата може да се дължи на редица други причини и обстоятелства. Негативни фактори са стреса, прекомерното натоварване, продължителна физическа активност или пък пълното обездвижване, неудобна поза по време на сън, застоял начин на живот, специфични условия на работа – дълго стоене пред компютъра или зад волана на автомобила. Оплаквания от болки във врата може да има и при определени климатични промени, при престой на течение, резки преходи от топло на студено, както и след активно движение при много студено време (при минусови температури).  

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Често срещани травми
Често срещани травми на шията

При нараняване или контузия в областта на врата е необходимо задължително да се извърши консултация с лекар-специалист! Травмите на шията се делят на повърхностни, или дълбоки, открити или закрити, с или без фрактура. Леките травми могат да се излекуват напълно, но при по-сериозни наранявания може да се достигне до сериозни последици, вкл. трайно обездвижване, парализа и летален изход.

Според актуалната ревизия на Международната Класификация на Болестите (МКБ-10) при клиничната картина на травмите на шията е възможно да се наблюдава „временна загуба на някои способности“.

Травматичното увреждане на шията зависи от нейната анатомия и разположението му.

Областта на шийните прешлени са защитени от гръбначния стълб отзад, главата отгоре, и гърдите отдолу. Предните и странични части от шията са най-уязвими и статистически най-често са изложени на наранявания и травми. Ларинкса и трахеята са разположени в предната част на шията и затова са изложени на най-голям риск.

Гръбначният мозък се намира в задната част, защитен от телата на вертебралните прешлени, мускулите и сухожилията. Хранопроводът и големите кръвоносни съдове се намират между дихателните пътища и гръбначния стълб. Сред най-честите причини за болезнена симптоматика в областта на врата са следните състояния:

Мускулно пренапрежение 

Тази диагноза често се поставя, когато пациентът се оплаква от „схванат врат“. В някои случаи това може да представлява мускулно разтежение, друга причина е спазъм на мускулите на врата. В други случаи оплакванията могат да включват и травми на меките тъкани на шията, което включва травма на междупрешленния диск, на връзките около гръбначния сегмент, както и мускулните фасции.

Механични болки в шията 

Когато става дума за хронична болка във врата, причината за нея може да се крие в дегенерирал диск или спондилоартроза на шийните прешлени. В тези случаи болката остава главно в областта на шията, без да се „разнася“ или отслабва. Тези оплаквания често се обобщават като „механична болка“. Тя не произхожда от притиснати или раздразнени нерви. Причините за болката варират, но често идва от възпаление на фасетните стави и от дегенериралите междупрешленни дискове.

Дегенеративна дискова болест 

Дискът се състои от съединителна тъкан, а тя се износва с възрастта. Този процес на износване е познат като „дегенерация на междупрешленния диск“. Дегенерацията често е в резултат от поредица незначителни малки травми, причинявани през годините. Те обикновено не предизвикват болка незабавно. С течение на времето тези микро-наранявания се влошават, градират и допринасят за бързото износване и отслабване на съединителната тъкан, от която е изграден дискът. Прекомерното, твърде бързо износване и дори разкъсване на диска често може да предизвика остри болки във врата. Целият процес на дегенерация на диска е известен като спондилолиза. С течение на времето, това причинява износване (спондилоартроза) или артрит (спондилоартрит) на фасетните стави. Около тях и междупрешленния диск могат да се образуват т.нар. остеофити (ошипявания). Смята се, че образуването им е причинено от твърде много движение в съответния гръбначен сегмент. В някои случаи остеофитите стесняват междупрешленните отвори, през които излизат гръбначните нерви. Това състояние е познато като спинална стеноза. 

Шийна радикулопатия (прищипан нерв) 

В определени случаи нервното коренче е раздразнено или прищипано, Това се предизвиква обикновено от костен шип или от част от междупрешленния диск. В такъв случай коренчето не функционира правилно, което често се изразява в слабост в мускулите, инервирани от съответния нерв, а в други случаи под формата на изтръпване на кожата или болка в областта на тялото, за която отговаря нерва. Това състояние се нарича шийна радикулопатия.

Други възможни причини са поява на болки в шията могат да бъдат: 

• Дискови хернии на шийните междупрешленни дискове
• Блокажи в междупрешленните стави
• Възпаление на шийните прешлени на гръбначния стълб – остеоартрит
• Друго сериозно възпалително заболяване – например ревматоиден артрит
• Инфекции на костите – остеомиелит
• Инфекции в областта на гърлото, средното ухо, щитовидната жлеза и др.
• Неудобна възглавница, сън в лоша позиция, претоварване на мускулите на врата
• Психологически причини, като тревожност, депресия, психоза или стрес
• Други 

Структури, изложени на риск при травми на шията

• Мускулно-скелетните структури изложени на риск са вертебралните прешлени, шийните мускули, сухожилия и ставните връзки, ключицата, първо и второ ребра, хиоидната кост.

• Нервни структури изложени на риск са гръбначния мозък, нервус френикус, брахиалния плексус, ларингеалния нерв, черепно-мозъчните нерви (по-специално IX-XII).

• Съдови структури изложени на риск при травма на шията са каротидните (обща, вътрешна, външна) и вертебралните артерии и вертебрални, брахиоцефалика и югуларната (вътрешна и външна) вени.

• Структури от висцералните органи изложени на риск включват дуктус торацикус, хранопровода, фаринкса, ларинкса и трахеята. Жлезистите структури, изложени на риск, включват щитовидната жлеза, паращитовидните жлези, подчелюстната и паротидните жлези.

• Други свързани структури, изложени на риск при травма на шията с вътрегръдни наранявания, включват хранопровода, трахеобронхиалното дърво, белите дробове, сърцето и големите съдове.

Разгледайте подробни статии за видовете заболявания

Симптоми
Разпространени симптоми при травми на шията

Кои са най-честите симптоми при травми на шията?

При травма на врата най-често срещаните симптоми са болка в мястото на травматичното увреждане и промяна в способността за движение на засегнатата област. Възможни са и гърчови промени с тръпнене в ръцете или краката. При тежки травми може да се наблюдава и състояние на пълна неподвижност (парализа), както и временна или продължителна невъзможност за движение над крайниците.

Най-честите симптоми включват: 

• Болка и напрежение в областта на шията
• Главоболие
• Болки в областта на рамото или ръката
• Намалена подвижност в областта на шията
• Скованост, слабост и/или забавени рефлекси в ръцете

Симптоми при тежка травма на шията

Могат да се наблюдават и други симптоми, които се срещат при травми в посочените зони, макар и те да се класифицират по-скоро като усложнения и последствия от травмата. В такива случаи може да се наблюдава „отпадна симптоматика в мускулната функция на крайниците и пълна анестезия на ръцете и краката“, а също така и невъзможност за извършване на дейността на мускулите, които изграждат сфинктерите на ануса и пикочния мехур. Причината и механизмът на тази симптоматика е недостига на инервационен стимул, предвид мястото на увреждане и прекъсване на сетивността в дисталните отдели. При такава ситуация може да се наблюдава изпускане на тазовите резервоари – това са пикочният мехур и ректума. В много от случаите с такава симптоматика става дума за комплексна травма и поражения в областта на главата. 

При тежка комплексна травма ясен и категоричен белег е липсата на съзнание при пострадалите. Ако травмата е свързана с резки нарушения в инервацията на сърдечната и дихателната мускулатура, това може да доведе до спиране на сърцето и дихателните функции. В такива случаи е важно незабавно да се започне сърдечно-дихателна реанимация до пристигането на екип на спешна помощ.

Статистика

Конкретна статистика за контузиите и травмите в областта на шията на територията на България липсва, но подобен тип оплаквания са често срещани при спортни травми, битови инциденти и пътнотранспортните произшествия. За сравнение честотата на контузио капитис (често свързана и с наранявания в шийната област) е около 200 пациента на 100 000 население/годишно. [Източник]

Диференциална диагноза

Травматичните състояния на шията са съпътствани от множество различни усложнения, които задължително трябва да се мониторират от лекар-специалист.

Диагноза

Поставянето и потвърждаването на диагноза при травма или нараняване на шията се прави от лекар-специалист и може да се основава на резултати от изследвания, провеждани с помощта на компютърна томография, рентенови снимки и други. Рискови групи От контузии и травми на шията често са застрашени хора, извършващи регулярно активна физическа дейност, работници, спортисти, както и хора, които работят на открито и в неблагоприятни условия. През зимния сезон рисковете се покачват поради възможността от падане на заледена повърхност. Травми на главата и шията се срещат изключително често при пътно транспортните произшествия (ПТП), обикновено породени от т.нар. „камшичен удар“.

Моля изчакайте!