На какво се дължат болките в гърба

Уврежданията на гръбнака често се свързват с рязка болка, усещане за стегнатост, задълбочаващи се ограничения на подвижността на шията, кръста или гърба, както и структурни изкривявания.
Начало        

Болките в гърба са сред най-разпространените оплаквания – според статистиката между 75-80% от възрастните пациенти са имали епизодични или продължаващи оплаквания от болки в гърба поне веднъж в живота си. Оплакванията не винаги са свързани възрастта и пола. Зад това състояние може да се стои по-сериозна диагноза.

Болките в гърба могат да имат различна причина - могат да са следствие на заболявания на гръбначните прешлени, междупрешленните дискове и стави, както и на мускулите на гърба.

Уврежданията на гръбнака често се свързват с рязка болка, усещане за стегнатост, задълбочаващи се ограничения на подвижността на шията, кръста или гърба, както и структурни изкривявания.

Болката в гърба може да бъде няколко вида:

• локализирана
• постоянна (хронична)
• усещане за тъпа, пареща болка

В някои случаи болката в гърба води до така наречената анталгична поза  - специфично положение на гръбнака, заемано от пациента, за да сеизбегне или минимизира рязката и силна болка. Среща се и усещането за остра болка, разпространяваща се по гръбнака в посока към ръка или крак, както и случаи на мускулна хипотрофия.

Първопричините за болките в гърба могат да бъдат различни.

Те могат да произхождат от увреждания на коремните, гръдните или тазовите органи, като в случаите на хронични панкреатити, ендометриози, кисти на яйчника, костни тумори, остеопороза, остеоартроза, артрит, херпес зостер и т.н.

Много пациентите съобщават за продължителна работа в определена поза, която натоварва шията и гръбнака: работещите с компютър, шофьорите, стоматолозите, шивачите и др.

Има риск уврежданията да станат хронични, лечението им е продължително и трудно, водят до трайно инвалидизиране и хронични болки в областта на гърба, шията, кръста и крайниците.

Болката първоначално може да се появи като оплакване в определена част на крайника като китка, лакът или рамо. В много случаи са засегнати и периферните нерви, преминаващи през костно-фиброзните или мускулните канали. Резултатът е т.нар. тунелна невропатия, протичаща с пареща болка в китката и пръстите (засилваща се през нощта), усещане за изтръпване, парене в пръстите на ръката, обща слабост, несръчност и последващо увреждане на мускулите на ръката.

Фибромиалгия

Фибромиалгията е често срещано увреждане – свързва се с оплаквания като хронична болка, чувство за стегнатост и напрегнатост в мускулите, сухожилията и ставите.

Други оплаквания включват хронични нарушения на ритъма на съня, събуждане с чувство за умора, прилежаща тревожност и депресия. Някои от вторичните соматични оплаквания са коремна болка и спастичен колит.

Болката в гърба засяга и областта на шията, седалището, раменете, гърдите и гърба.

Според статистиката най-често засегнати от фибромиалгията са жените между 35 и 55 г.– в повече от 80% от случаите.

В по-редките случаи засегнати са мъжете, децата или възрастните. Фибромиалгията може да се развие самостоятелно, но и като проява на друга болест (ревматоиден артрит, системен лупус).

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!