Навяхване на глезена

Навяхванията, причинени от изкривявания,
както и травмите на сухожилията
са сред най-разпространените контузии на глезена.
Начало        

Навяхванията, причинени от изкривявания, и травмите на сухожилията са сред най-разпространените контузии на глезена. Средно в 85% от документираните случаи са засегнати връзките на външното сухожилие на глезена.

Какви са най-честите причини за контузии на глезена

Глезенът е уязвим при различни видове спорт, но не са рядкост и инциденти в ежедневието. Сухожилието на глезенната става може да се разтегне и в определени случаи да се разкъса дори без прилагане на външна сила. В такива случаи най-често травмата е остра. Около 20% от спортните травми са именно разтежения на сухожилие в глезена. В рисковатата група попадат практикуващите отборни спортове с топка (футбол, баскетбол, волейбол, хандбал), както и контактните спортове.

Резките смени на посоката на движение и прекия контакт са сред факторите с най-висок риск в спорта.   

Рискът от рецидив на травмите е значително по-висок сред спортистите, особено сред бегачите. Травмата на глезена често рецидивира – голяма част от пациентите претърпяват нова контузия до 3 години, като при атлетите честотата достига до над 70% от всички случаи. Остатъчните ефекти от претърпяна травма на глезена се индивидуални, но голяма част от пациентите се оплакват от усещане за податливост на глезена, болка при ходене или бягане, подуване в ставата и подобни симптоми.

Какво всъщност представлява навяхването на глезена?

Навяхване наричаме прекаленото разтягане, което в по-тежките случаи води до скъсване на връзките в глезена.Глезенните връзките за еластични, принципно доста здрави „ленти“, изградени от съединителна тъкан. Тяхната роля е да стабилизират ставата на глезена от външната страна. Те поддържат нормалното положение на костите и ограничават движенията в нормалния обем на ставата. Предиспозицията на гллезена към чести травми се дължи на малкия размер на неговата става. При навяхване на ставата и разкъсване на връзките се губи стабилизиращата функция на глеезена, частично или изцяло. Възможно е нарушение в разположението на костите (разместване) дори без фрактура.

Тежестта на травмата се определя по тристепенна скала:

I степен: болезнен глезен, видим оток, минимално засягане на връзките, функцията на ставата е запазена
II степен: засегнати са връзките в глезена, нарушение в стабилността, несигурност в походката, налице са значителна болка и оток
III степен: скъсване на една или повече връзки, нестабилна глезенна става, невъзможност за стъпване на крака, значителна болка, оток, възможно е кръвонасядане 

Какво прави глезенът?

Функцията на глезенната става често е подценявана, но тя извършва особено важна работа, която гарантира лекотата на ходене и разномерното разпределение на тежестта на тялото. Глезенът извършва няколко особено важни движения от неутрална позиция на ходилото под прав ъгъл спрямо подбедрицата:

• дорзално сгъване – движението на ходилото нагоре в посока към подбедрицата до около 20 градуса
• плантарно сгъване – движение на ходилото надолу с отдалечаване от подбедрицатадо цели 45 градуса

Механизъм на травматичните увреждания на глезена

Глезенът може да претърпи увреждане при различни травми. Най-често това се случва по няколко основни механизма. Разтягането на връзките е често срещан резултат в случаите, когато ходилото се усука внезапно или рязко извърши по-голямо завъртане (обем на движение). Травмата може да се причини и при силен удар в областта на глезена. При рязко съкращаване на някой от мускулите на ходилото или долната част на крака, сухожилието му може да се скъса.

В тежките случаи може дори да изтръгне парче кост от мястото, на което се захваща.

Потърсете незабавно лекарска помощ ако:

• болката в глезена е силна
• не можете да стъпите на наранения крак
• болката се засилва при всеки опит за движение
• има промяна в движението на глезена – невъзможност за движение или чувство за „поддаване“
• усещате изстиване в глезена и промяна в в чувствителността на стъпалото
• налице е видима деформация и оток
• налице е открита рана
• налице е открита фрактура (счупена кост, която пробива кожата)

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Университетска болница „Софиямед“

Моля изчакайте!