Мозъчно сътресение

Мозъчното сътресение (Commotio cerebri) е най-леката степен на
травма на мозъка. Това обаче не означава, че състоянието трябва да се подценява,
тъй като то крие значителни рискове и може да има потенциално
трайни последици.

Мозъчно сътресение

 

Мозъчното сътресение (Commotio cerebri) е най-леката степен на травма на мозъка. Това обаче не означава, че състоянието трябва да се подценява, тъй като то крие значителни рискове и може да има потенциално трайни последици.

Мозъчното сътресение е най-често срещаната черепномозъчна травма и е най-леката закрита такава травма. Обичайно комоциото протича с краткотрайна загуба на съзнанието. Състоянието протича без наличие на огнищна симптоматика и на остатъчен дефицит след отшумяване на оплакванията. В мозъчната тъкан не се откриват морфологични промени, освен лек преходен мозъчен оток.


От какво се причинява комоциото?

В най-разпространените случаи причините за мозъчно сътресение е травма на черепа, често получена при удар с твърд и тъп предмет или при инцидент, свързан с падане и удар на главата в твърда повърхност. Комоцио може да се получи при инциденти по време на практикуване на различни видове спорт – бойни и контактни спортове, бокс, футбол, волейбол. Механизмът на получаване на травмата в друг контекст – като например битови или трудови инциденти, нападение или падане – по същество не се различава и увреждането отново се свежда до последица от получаването на удар в областта на главата.

Какво се случва при сътресение на мозъка?

Основните нарушения, които настъпват при контузия на мозъка засягат ретикуларна формация и връзките и с кората на главния мозък. Водещият механизъм на получаване на увреждания на мозъка при комоцио се дължи на вибрациите, получени при удара. Резултатите обичайно се изразяват в разстройства на съзнанието, което нарушава връзките между невроните на възходящата ретикуларна формация и кората на мозъка.
В следствие се повишава значително съдовата пропускливост в съдовете, които снабдяват мозъчното вещество и преходен мозъчен едем. На едема се дължи и характерното за сътресението главоболие. При задълбочаване на отока има значителна опасност от сериозни усложнения, дори и от смъртен изход.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Болница Тракия

Симптоми
Какви са симтомите на мозъчното сътресение?

Какви са симптомите на мозъчното сътресение?

Някои от най-разпространените симптоми на комоцио се изразяват в следните функционални нарушения:

 

 • нарушения на съзнанието по време и след травмата
 • амнезия, непълен или непоследователен спомен за травмата
 • главоболие (при изправяне, физическо или умствено напрежение)
 • гадене, повръщане
 • световъртеж
 • повишена светлочувствителност
 • сънливост
 • отпадналост
 • емоционални нарушения


Нарушения на съзнанието

• краткотрайно нарушение на съзнанието (от обнубилацио до повърхностна кома, обикновено трае от няколко секунди до двадесет минути)

Нарушения на паметта

• амнезия за травмата и за събития, случили се във времето около нея;
• главоболие с лек до умерен интензитет, което обичайно трае между една до четири седмици;
• в по-тежките случаи може да има задълбочаващо се, стягащо главоболие, както и повръщане без гадене;

Симптоми на вегетативната нервна система

Симптомите от страна на автономната нервна система включват:

• ускоряване на сърдечната дейност;

 • забявяне на сърдечната дейност;
 • колебания в кръвното налягане;
 • ортостатизъм;
 • флъшове;
 • усещане за световъртеж;
 • повишена склонност към изпотяване;

 

Психични нарушения

 

 • психомоторна възбуда;
 • делир;
 • фотофобия;

Диагноза и Лечение
Диагноза и Лечение

Диагноза

Как се поставя диагноза при съмнения за комоцио?

Внимание! Задължителна и неотменна е консултацията с лекар специалист.

Диагнозата на мозъчното сътресение се поставя основно на базата на набор от функционални изследвания: анамнестични (разказа на пациента, близки, свидетели) и клинични (първичен преглед и информация за симптомите) данни. В случаите на комоцио образните методи на изследване като компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс не показват изменения.

Трябва да се изключи мозъчна контузия, при която загубата на съзнание и дълбочината на количествените промени са значително по-изразени, а се наблюдава и огнищна симптоматика. При други причини за мозъчен оток и произтичащите от него главоболие и повръщане и при нарушения в съзнанието, паметта, вегетативна симптоматика, трябва да се съберат анамнестични данние за претърпяна травма в областта на главата, за да се изключи мозъчно сътресение. Особено внимание трябва да се отдаде при случаи, в които са засегнати деца. Тогава взимането на анамнеза трябва да се извършва особено прецизно (комоциото е честа патология в детската възраст).

 

Лечение и възстановяване при мозъчно сътресение

Как се лекува комоцио?

Лечението на мозъчното сътресение е консервативно. Обичайно то включва режим на пълен покой (на легло, вкл. болнично наблюдение) поне в първите няколко дни след травмата, въздържане от кафе, алкохол, тютюнопушене, избягване на силни външни стимули като шум, силна музика, психическо натоварване и гледане на телевизия, компютърен дисплей, телефон, четене.

 

Ако не се спазва подобен режим, съобразен с индивидуалната анамнеза, сроковете за възстановяване се удължават, и е възможно да се получат усложнения. Същото се отнася в особена сила за повторна травма на главата в период на възстановяване.

От изключителна важност е активното наблюдение на болните през първите дни – обикновено в болница. В някои случаи заболяването еволюира към някоя от по-тежките форми на черепно-мозъчна травма като мозъчна контузия или вътречерепен кръвоизлив. Някои от тези състояния налагат спешна, животоспасяваща хирургична интервенция.

 

Почивката е в основата на доброкачественото възстановяване при случаи на сътресение на мозъка. Основният принцип в лечението е осигуряването на пълен покой на болния за достатъчно дълго време. Времето може да е между две и три седмици, като за по-тежките случаи може да се наложи и повече, включително болничен престой под постоянно наблюдение.

По време на възстановителния период трябва да се спазва режим, който изключва психични и някои физически натоварвания. Такива могат да бъдат четене, работа с компютър, излагане на различни дразнители като силна светлина или шум.

От гледна точка на медикаментозното лечение болните с комоцио се повлияват от ноотропните средства, аналгетиците (симптоматично, срещу главоболието), при нужда антиеметиците. Ако е налице инсомния могат да се прилагат и сънотворни медикаменти (хипнотици). По преценка на лекуващия лекар специалист могат да се вземат предвид и средства срещу мозъчния оток – антиедемни и диуретици.

 

 

Првенция
Как да се предпазите от сътресение на миозъка?

Превенция

Как да се предпазим от сътресение на мозъка?

За да се предпазим доколкото е възможно от травми в областта на главата и от последващи усложнения като мозъчното сътресение е изключително важно да се ползват лични предпазни средства при упражняване на спортове, както и в работна обстановка.

Необходимо е предпазване от травми в областта на главата, използване на предпазни каски и шлемове при бойните спортове и на предпазни ръкавици за намаляване на силата на ударите.

 

 

Възстановяване
Какви са препоръките за възстановяване от сътресение на мозъка

Какви са препоръките след поставяне на диагнозата и как да спомогнем по-бързото и качествено възстановяване след мозъчно сътресение?

Комоциото се счита за преходно и функционално нарушение, което често отшумява без значителни последици за срок до около месец при спазване на определен режим, назначен от медицински специалист. Пълното възстановяване отнема малко повече време, в което е нужно да не се допуска физическо и психическо натоварване и пренапрежение, с цел да се избегнат усложнения.

Нужно е да се извършват контролни прегледи дори след отшумяването на основните симптоми.

ТОП 3 Лечебни заведения в тази област

Топ 3 медицински специалисти в тази област

Сектор с избрани медикаменти и хранителни добавки с доказано въздействие

Препоръчани Медикаменти

Препоръчани хранителни добавки

Болница Тракия

прозводител

други препоръчани медикаменти

Сектор с избрани рехабилитационни центрове, обекти и продукти в помощ за лечение и рехабилитация

Препоръчани продукти

Моля изчакайте!