Любопитни факти за пластичната хирургия

Пластичната хирургия, такава каквато я познаваме, е претърпяла революционни промени. Историята показва, че човекът винаги се е стремил да постигне определена промяна във външния вид – по естетични или функционални причини.
Начало        

Пластичната хирургия, такава каквато я познаваме, е претърпяла революционни промени. Историята показва, че човекът винаги се е стремил да постигне определена промяна във външния вид – по естетични или функционални причини.

Още в Древна Индия преди повече от 4 хиляди години са документирани медицински операции с методи, познати и използвани и от съвременната реконструктивна хирургия. В историята на развитието на пластичната хирургия има още много любопитни факти, които ни дават една по-цялостна представа за многопрофилната същност на тази медицинска специалност, както и представа за мащаба на извършваните операции.

Интересни факти за пластичните ооперации

• Възрастовата група, която най-често търси услугите на пластичните хирурзи е между 35 и 50 години.

• Една от най-популярните процедури в световен мащаб е инжектирането на ботокс.

• През 2011 г. изследвания показват, че мъжете съставляват едва 9% от пациентите, подложили се на пластична операция. Към настоящия момент този дял расте с всяка изминала година (18-21% към 2015 г.)

• Сред държавите начело на класациите по най-много пластични операции се нареждат Индия и Ливан. Ежегодно в Ливан се провеждат на милион и половина операции.

• Все по-млади хора се подлагат на естетични процедури и корекции. Най-търсените намеси сред тийнейджъри и хора в първата половина на 20-те са премахване на окосмяване, корекции на носа и гърдите, подмладяващо лазерно третиране на лицето и краката.

• Повече от 50% от пациентите, подложили се на естетична корекция от пластичен хирург, извършват друга операция за период до 10 години.

• В Ренесанса някои процедури от арсенала на пластичната хирургия са се извършвали в бръснарниците.

Черна статистика

Към разкрасителните пластични операции трябва да се подходи изключително отговорно и професионално. Естетичната хирургия крие своите рискове, както всяка медицинска специалност. Ключът към безопасното и ефективно използване на хирургията за добри резултати е внимателното консултиране с лекар-специалист, задълбочени клинични изследвания, квалификацията и опита на опериращия лекар, преценка на всички рискове и др.

При добра практика пластичната операция е с минимален риск, затова е важно да се пазите от „услугите“ на съмнителни и неквалифицирани клиники. Винаги проверявайте потребителските отзиви и се информирайте за качеството, а не само за цената.

• Изследване в Швеция показва връзка между наличието на гръдни импланти и склонността към самоубийство и депресия при жените.

• Според американско статистическо изследване смъртните случаи при липосукция (20%) надхвърлят тези при автомобилни катастрофи (16%).

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!