Лечение травми на шията

Кратък наръчник за ориентация
в различните методи и средства,
които могат да се използват
в лечението на травмите на шията
Начало        

Нараняванията и травматичните увреждания в облстта на врата могат да бъдат много болезнени и неприятни. Част от контузиите в тази област изискват продължително възстановяване и внимателно симптоматични лечение. В зависимост от тежестта на травмата възстановяването може да продължи между няколко дни до няколко емсеца. В определени случаи усложненията изискват и навременна хоспитализация, аккто и различни изследвания, които да потвърдят или отхвърлят дадена диагноза. Всичко това трябва да бъде извършвано под компетентното наблюдение на лекар специалист. Информацията в тази статия не замества консултацията с медицинско лице. Само лекар може да ви предпише медикаментите цитирани в този материал. В никакъв случай не рискувайте здравето си като приемате медикаменти без те да са предписани от лекар!

Как се лекуват травмите на шията 

Лечението на травматичните увреждания в областта на врата се обуславя от диагнозата и вида на травмата. В повечето случаи лечението е консервативно, но определени състояния могат да наложат и хирургическа интервенция. Травмите на шията обикновено са доста болезнени. Значителна част от усилията в лечение са насочени именно към облекчаването на болката – т.е. представляват симптоматично лечение.

Накратко, лечението на травмите на шията имат няколко основни цели: да облекчи причинената болка и да намали максимално рисковете от усложнения или повторна проява (рецидив) на травмата.

Консервативно и медикаментозно лечение

За овладяване на болката и контрол на възпалителните процеси при травми на шията широко се използват различни медикаменти. Такива са например нестероидните противовъзпалителни средства като: ибупрофен, кетопрофен, диклофенак и хепарин. Тяхната цел е да намалят болката, да овладеят възпалението и отока. Използват се и епидурални стероидни инжекции. Този подход действа като се инжектира определено количество кортизон в гръбначния канал. Кортизонът е много силно противовъзпалително средство, което се използва за да облекчи болката в кратки срокове. Използва се в случаи на раздразнено нервно коренче и подобни.

Използването на инжекциите обаче не е препоръчително за много състояния, и обичайно се държи като резервен вариант, който се използва тогава, когато другите консервативни методи се окажат неодстатъчни или неефективни. Инжекциите също така могат да се използват в опит да се отложи с известно време необходима операция.

Какво трябва да знаем преди да започнем медикаментозно лечение

Винаги, когато се налага лечение с определени от лекар медикаменти, е редно да се спазват определени правила. Те се отнасят и за случаите, в които се третират последиците от равми на шията. Винаги се консултирайте с лекар преди да приемате каквито и да е лекарствени средства и хранителни добавки.

Не приемайте лекарства без те да са ви предписани от лекар. Прочетете внимателно листовката за пациента.

Взимайте вашите лекарства точно както е указано или предписано от вашия лекар.

Не взимайте повече от предписаната доза. Някои лекарства за облекчаване на болката могат да предизвикат зависимост.

При продължителното приемане на някои медикаменти, тяхното действие може да отслабне със времето. Задължително се консултирайте с лекар за корекция на терапията.

Болките във врата от дегенеративен произход не могат да бъдат „излекувани“ с медикаменти. В такъв случай лекарствата могат да осигурят само симптоматично облекчение.

Лечение с ограничаваща шийна яка

Лечебните и рехабилитационни предимства на шийната яка се изразяват предимно в покрепата и ограничаването на движението на врата по време на възстановителния период. Затова тази мярка е от изключителна важност при правилната рехабилитация на някои от най-разпространените шийни травми. В много от случаите обездвижването на врата е ключов елемент от възстановяването. Яката също така запазва нормалната позиция (алиниране) на шията по време на възстановителния период. Шийната яка може да бъде нека, обичайно изработена от дунапрен, или твърда – конструкция, направена от метал или пластмаса.

При използване на яка е важно да се проверява периодично кожата под нея, да се почиства и мониторира всеки ден, тъй като появата на рани е често срещан страничен ефект.

Използване на анатомична възглавница 

Друга често срещана мярка при настъпилиа шийна травма е използването на анатомична възглавница. Тя поддържа врата в най-добрата физиологична позиция по време на сън. Възглавницата е проектирана така, че да предпазва врата и шийните прешлени от натрупването на излишно напрежение.

Кинезитерапия при травми на шията 

Кинезитерапията има изключително благоприятен ефект при травми и увреждания в областта на врата. Консултирайте се навременно със специалист кинезитерапвет. Той или тя може да подготви специално съобразена с вашите нужди и състояние програма от упражнения и процедури. Важно е вашата програма да е индивидуално изготвена, за да е максимално адекватна на вашите оплаквания и анамнезата на заболяването/травмата.

Не отлагайте срещата с кинезитерапевт – понякога най-добрите резултати могат да бъдат постигнати единствено, ако лечението е започнато от най-ранна степен на увреждането и постепенно да се стигне до пълно възстановяване на функциите на засегнатите зони.

Някои упражнения са предназначени за изпълнение у дома, докато за други ще трябва да посещавате различни процедури, които да ви помогнат да се възстановите по-бързо и безболезнено.

Хирургична (оперативна) намеса

Оперативното лечение на шията обикновено е последния избор, който се взима предвид от лекуващия лекар, и идва на помощ тогава, когато останалите методи не дават добри резултати и не облекчават състоянието. Оперативна намеса обикновено се предприема в случаи на компресия върху нервните коренчета или гръбначния мозък, причинена от големи остеофити (ошипявания), както и в случаите на дискова херния.

Какви са дългосрочните ефекти на травмите на шията? 

Последиците от травми в областта на шията не бива да се подценяват. Някои от състоянията могат да са силно болезнени и да оказват негативно влияние върху качеството на живот, както и да пречат на нормалното функциониране на човека. Травмите влияят на общото състояние, работоспособността, съня и почивката, както и върху ежедневни и рутинни дейности, които могат да бъдат сериозно затруднени и дори невъзможни. Рисковете от усложнения при травма на тази част от тялото могат да бъдат много сериозни. Можете да предотвратите задълбочаване на проблемите с навременна консултация с лекар и подходящо лечение. Съблюдавайте препоръчаното лечение от вашия лекар и кинезитерапевт и имайте предвид, че добрата профилактика дава по-добра прогноза от което и да е последващо симптоматично лечение.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!