Лечение с кал (пелоидотерапия)

Терапевтичната кал е естествен продукт от природата, който се формира под влиянието на редица фактори като водата, температурата, почвения състав, различните микроорганизми от растителен и животински произход. Резултатът е продукт, който се различава по състав и свойства в зависимост от произхода си, но в много случаи притежава лечебни свойства, които повлияват добре различни здравословни смущения и заболявания.
Начало        

Благотворното въздействие на лечебната кал е познато от древни времена и за щастие продължава да се прилага с голям успех и до днес. Терапевтичната кал е естествен продукт от природата, който се формира под влиянието на редица фактори като водата, температурата, почвения състав, различните микроорганизми от растителен и животински произход. Резултатът е продукт, който се различава по състав и свойства в зависимост от произхода си, но в много случаи притежава лечебни свойства, които повлияват добре различни здравословни смущения и заболявания.

В калолечението се ползва специална терапевтична кал, образувана в солен водоеми или лиман. Разтворът от такава кал може да съдържа над 100 микроелемента в зависимост от произхода и местните особености: калций, магнезий, цинк и други. Калолечение може да се прилага при радикулит, артрит, полиартрит, дископатия, дискова херния, ишиас, плексит, неврит, шипове, безплодие, псориазис, косопад, подагра, лумбаго и много други заболявания.

Калолечението (пелоидотерапия) е ефективно при:

• намаляване и разнасяне на отоци и кръвонасядания
• заболявания на имунна система
• мускулна слабост
• нарушена обмяна на веществата
• проблеми с дихателната система
• при бронхити
• фрактури
• целулит

Лечението с кал има обезболяващ ефект, действа детоксикиращо на организма и е подходящо при заболявания, засягащи опорно-двигателната система. Лиманната кал е ефикасна при псориазис, екземи, и кожни алергии.Калните бани имат антибактериални свойства.

Ето и някои от най-ефективните методи за лечение с кал:

• Кални бани

Калните бани са един от най-разпространените методи за оздравителни процедури с лековита кал. Един от най-популярните начини за прилагането и е т.нар. египетската кална баня. Тя се прилага на открито и е предшествана от излагане на слънце или „слънчева баня“. Тялото събира топлина от слънцето, след което се намазва с предварително затоплена терапевтична кал с по-голяма гъстота. Слоят се нанася с дебелина около 1 сантиметър. Калта се държи по тялото докато засъхне и започне да се напуква. След това тялото се облива с морска или минерална вода и калта се отмива. Препоръчва се при заболявания на нервната система, както и при проблеми със сърцето и дихателните пътища.

• Кални вани

Ваните с лечебна кал могат да се прилагат целогодишно (след консултация с лекар). Обичайно курсът на лечение е около две седмици. Ваните се подготвят като калта се разрежда с морска или минерална вода при температура до 38 градуса. Помагат при лечение на болки в ставите и проблеми с костите, остеопороза и др.

• Апликация с лечебна кал

Метод, често прилаган в модерните спа центрове. Тялото се намазва със затоплена лечебна кал и се увива с покривало (найлоново фолио или завивка) за 15 до 20 мин. След процедурата тялото се измива с топла или хладка вода.

• Казитарен метод

Прилага се при лечебен курс за заболявания на половата система при мъже и жени.

Според условията и третираните заболявания се използват и други форми на прилагане на лечебната кал.
Не всяка кал е подходяща за лечение. Терапевтичната кал е с определен химичен състав:

• Лиманната кал се счита за най-полезна. Тя е с богато съдържание на желязо.
• Минералната кал се използва широко в козметиката. За разлика от лиманната тя няма характерна остра миризма.
• Блатната или торфената кал е изключително полезна и ефективна при опорно-двигателни заболявания.

Кога калолечението е противопоказно

Процедурите с кал не се препоръчват за пациентите със сърдечно-съдови заболявания. В определени случаи калолечението е противопоказно и за пациенти с психични отклонения, венерически болести, както и при злокачествени туморни образувания, бременност, туберкулоза, разширени вени, някои видове алергии и други.

Калолечението в България

Първата специализирана калолечебница в България датира от 1925 година в черноморския град Поморие.

Калолечебницата в Анхиало (Поморие)

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!