Лесни упражнения при схванат врат и болки в шията

Няколко лесни упражнения,
които ще облекчат болките във врата
и ще ви помогнат при схващания
и дискомфорт в шията
Начало        

Болките и усещането за схванатост и вдървеност в областта на врата са чест спътник на хората, които прекарват дълги работни часове на бюрото пред компютъра или в подобни условия. За дискомфорта допринясят и редица други фактори, сред които най-често срещани са неудобната поза по време на сън, обездвиженост или еднотипни движения на главата. В рисковата група са още професионалните шофьори, всички работещи с компютър, операторите на някои машини и др.

За да си помогнем сами и да вземем необходимите превантивни мерки против настъпването на усложнения и превръщането на временния дискомфорт в хронична болка във врата, нека направим заедно няколко лесни и прости упражнения. Това е един от най-добрите начини за профилактика и раздвижване, а посочените примери имат и предимството да не изискват ниаккви специални уреди или подготовка. Можете да ги изпълнявате у дома, както и в офиса и на работното място. Препоръчително е да си правите ежегодни профилактични прегледи и да не омаловажавате вече наличните симптоми на хронична болка във врата. Здравословното хранене и активният начин на живот също са незаменими съюзници в борбата с болката и дискомфорта – не само в областта на шията, но и на цялото тяло.

Каква е полза от упражненията?

Леките упражнения за раздвижване и разтягане на врата помагат за повишаването на подвижността в шийния дял на гръбнака и намаляват натрупаното мускулно напрежение от продължителното стоене в една поза. Лекият стречинг подпомага снабдяването на мускулните групи с кръв и захранва техните структури с допълнителен кислород. Раздвижването намалява спазмите и облекчава болката и схващанията.

Тези упражнения могат да се правят профилактично, за да избегнете болката и дискомфорта в шията. За тях е нужно да се отдели съвсем малко време и не изискват специална подготовка (освен лека загрявка). Подходящи са за изпълнение у дома или на работното място, което ги прави особено подходящи за онези от вас, които работят в офиси, пред компютър или на всяко друго място, където физическата активност е ограничена и тялото е в еднообразна поза за големи периоди от време (повече от 2 часа).

Упражненията са подходящи за хора с хронични болки във врата и гърба, но ако страдате от дегенеративно заболяване на гръбначния стълб или имате история или симтоми на неврологично заболяване, задължително се консултирайте с лекар и кинезитерапевт преди да предприемете някакви действия. Важно е да се има предвид, че в определени случаи тези упражнения (както и всяко по-активно движение на врата) могат да първоначално да предизвикат допълнително напрежение или дори лека болка. Като цяло това е добър знак, който показва, че от упражненията има ефект, но не се пренатоварвайте и не продължавайте да практикувате въпреки болката.

В нормалните случаи временният дискомфорт се изразява в лека мускулна треска в първите няколко дни до седмица от започване на упражненията. Ако имате тази възможност, най-добрият вариант е да се направи лек и релаксиращ масаж, който да спомогне за отпускането на мускулите и подготовката им за разтягане. 

Комплекс I

Упражнението се прави в удобна отпусната поза. Седнете на комфортен стол, или заемете леко разкрачена позиция прави. Наклонете главата към лявото рамо, бавно. Завъртете главата и насочете погледа надолу в посока лявата мишница.

Наклонете главата така, че да започнете да усещате разтягането на мускулите на врата. Внимавайте да не правите резки движеня, особено в началото.  Задръжте главата неподвижно в тази позиция за 15-30 секунди. Върнете главата в изходно положение и повторете комплекса в другата посока. Направете между 2 и 4 повторения във всяка посока.

Комплекс II

Упражнението отново се прави докато сте седнали на удобен стол или прави. Отпуснете раменете. Важно е по време на упражнението да се стремите да не ги повдигате нагоре. Ако сте на стол може да поставите ръцете върху бедрата, като си осигурите известна опора. Ако сте прави – отпуснете ръцете до тялото. Наклонете главата на ляво, докато усетите разпъването на мускулите на врата. Задръжте тази позиция в продължение на 15-30 секунди. Повторете по същия начин и надясно. Ако искате да увеличите напрежението и да подсилите разтягането – поставете противоположната ръка зад тялото. Повторете упражнението между 2 до 4 пъти във всяка посока.

Комплекс III

Седнете на стола и заемете удобна поза или застанете прави, според вашите собствени предпочитания. Дръжте главата в хоризонтално положение и я завъртете бавно надясно колкото можете.  

Задръжте така 15-30 секунди. Повторете в другата посока, отново за до 30 секунди.

Направете между 2-4 повторения.

Комплекс IV

Следващото упражнение се прави в легнало положение. Легнете на пода като поставите под врата си навита на руло голяма кърпа или постелка за йога.

Приберете бавно брадичката назад и задръжте за няколко секунди. След това отпуснете за 10-ина секунди.

Направете 10-12 повторения. 

Комплекс V 

Заемете удобна поза на стол или застанете прави с леко разкрачен стоеж. Наведете главата силно напред без да променяте позата на тялото. Задръжте главата в тази позиция за около 30 секунди.

Направете 3-4 повторения.

Комплекс VI

Упражнението се прави на стол или изправени. Наклонете главата колкото можете назад, като повдигнете погледа нагоре. Задръжте в тази позиция между 20-30 секунди, или докато усетите силно напрежение. Върнете главата в изходна позиция.

Напревете 3-4 повторения.

Комплекс VII

Упражнението се прави в седнало положение. Заемете удобна поза, отпуснете раменете. Направете няколко кръгообразни движения с главата в двете посоки. Опитайте се да не движите раменете, а само главата. След това повдигнайте раменете заедно нагоре. Вдишайте. Задръжте раменете във горно положение за 5 секунди. Издишайте и отпуснете раменете.

Направете 3-4- повторения.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!