Услуга

Лапароскопската хирургия е безкръвна операция, която се извършва със специализирана техника за операции в коремната кухина
операция

Лапароскопската хирургия е безкръвна операция, която се извършва със специализирана техника за операции в коремната кухина. При класическата "отворена" хирургична намеса хирургът използва различен по големина разрез, за да влезе в коремната кухина. При лапароскопската хирургия се използват един или няколко разреза с размери 0.5 – 1 см. През всеки разрез, наречен порт, се вкарват кухи тръбички (троакари), през които с помощта на камера и микроинструменти се достига до съответния орган или патологичен процес.

Лапароскопът предава изображения от коремната кухина на монитори в операционната зала. По време на операцията хирургът гледа детайлни изображения на коремните органи в реално време. Тази система позволява на хирурга да извършва същите операции, като традиционните, но с малки разрези, неоставящи белези, и при липса на болка.

С помощта на лапароскопската хирургия се извършват операции като холецистектомия - камъни в жлъчния мехур; адхезиолизи - вътрешно-коремни сраствания; прости кисти на черен дроб и далак; хроничен апендицит. Възстановяването при тези операции е много бързо и следоперативния период е безболезнен поради липса на разрез на коремната стена.

Болничния престой е средно до 3 дни,  след това пациентът бързо се връща към активния си начин на живот. Върху корема  отначало остават следи от малките оперативни ръбци, които с времето стават почти незабележими.

2016-03-28T07:46:03+02:00
Моля изчакайте!