Кохлеарен неврит – възпаление на слуховия нерв

Възпалението на слуховия нерв (кохлеарен неврит) е сериозно състояние, характеризиращо се главно със симптоми като намален слух и шумове в ушите.
Начало        

Какво представлява кохлеарният неврит?

Възпалението на слуховия нерв (кохлеарен неврит) е сериозно състояние, характеризиращо се главно със симптоми като намален слух и шумове в ушите.

На какво се дължи възпалението на кохлеарния нерв?

Сред най-честите причини за кохлеарния неврит и възпалението на нервите са различни инфекциозни заболявания. Симптомите обичайно се проявяват по време на вирусна инфекция или след прекарана такава – в случаи на грип (паротитен, рубеолен и други).

Някои медикаменти проявяват т. нар. ототоксичност и също могат да имат отношение към предизвикването на това състояние. Такива медикаменти са антибиотици като неомицин и стрептомицин. Те проявяват ототоксичност в най-силно изразена степен при децата. Някои медикаменти за лечение на злокачествени заболявания също могат да причиняват увреда на кохлеарния (слухов) нерв.

При отравяне с някои тежки метали функцията на кохлеарния нерв също може да бъде засегнат. Такива са оловото, живакът и арсенът.

Възможно е директно увреждане на целостта на ухото и неговите структури при някои травми в областта на черепа. Увреждания могат да се получат и по т.нар. „ятрогенен път“ – ако при хирургична интервенция (операция) се засегне здрава структура.

Друга важна предпоставка за възникване и развитие на кохлеарен неврит са определени условия на работа. В шумна среда, наситена със силни вибрации такъв тип увреждане се смята за професионално заболявания. От него могат да страдат различни професионалисти като строители, работници в тежката металургия и други.

Някои метаболитни заболявания диабета и подаграта също имат отношение и могат да създадат определени предпоставки за развитие на слухов неврит. Нарушенията в кръвообращението на структурите на ухото може да окаже пряко влияние върху функцията на нерва и да предизвика усложнения в различна степен.

Обичайно симптомите се развиват относително бавно. При травми нарушенията в слуха настъпват сравнително бързо. Освен намален слух и шум в ушите може да се усетят и симптоми като нарушения в равновесието и световъртеж.

Методи на лечение на слухов неврит

Важно е лечението да стартира непосредствено след поява на първите симптоми. В общи линии лечението е многоетапно и доста продължително. При адекватни мерски и навременна терапия прогнозата е добра и пълното възстановяване на функцията на слуховия нерв е постижима цел при голям процент от случаите. От голяма важност е подобряването на кръвоснабдяването, проводимостта и трофиката на нерва.

В острия стадий се прилага йонофореза в комбинация с различни лекарства за подобряване на трофиката на засегнатия нерв като нивалин, новокаин, пимадин и подобни. При хронично заболяване се ползва лечение с електроди с електрически ток с променлива (според степента на увреждане на кохлеарния нерв) честота, както и т. нар импулсен ток, с който се стимулира нервната функция.

Когато причините се коренят в кръвоносните съдове (тогава, когато невритът е свързан с влошено кръвоснабдяване на нерва) добър резултат може да бъде постигнат със специализирани масажи в областта на врата и ухото. Добър ефект може да бъде постигнат с акупунктура и акупресура.

Независимо от методите на лечение, на първо място си остава отстраняването увреждащия фактор и неговото премахване. След това е от голямо значение изборът на адекватна и подходяща терапия, която е насочена към мерки за възстановяването на увредената функция.

Препоръчани клиники за такъв тип заболявания

Моля изчакайте!